75-річницю закінчення Другої світової війни в Куликівці відзначили покладанням квітів до обеліска Слави

  • 2275

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

2 вересня 1945 року відбулася знакова для усього світу подія. В гавані Токіо на борту лінкора "Міссурі" було піднято прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю і о 9-00 за місцевим часом підписано Акт про капітуляцію Японії. Цей день став офіційною датою закінчення Другої світової війни - найкривавішої та наймасштабнішої за кількістю жертв війни в історії людства.

На знак вшанування пам’яті мільйонів жертв, сьогодні, 2 вересня, в день 75-ї річниці закінчення Другої світової війни, голова райдержадміністрації Петро Єрко, заступник селищного голови Віктор Богдан, заступник військового комісара Володимир Рожовець, працівники районної державної адміністрації, селищної ради поклали квіти до  обеліска Слави та могил загиблих воїнів-визволителів Куликівщини на меморіальній алеї Куликівки. 

Про значимість цієї дати, про історію початку і завершення Другої світової війни в контексті сьогодення розповіла присутнім директорка Куликівської публічної бібліотеки Інна Янголь.

Присутні вшанували пам’ять жертв війни хвилиною мовчання.

Довідково:

Друга світова війна тривала 6 років і один день: з 1 вересня 1939-го до 2 вересня 1945-го року.

У війні брали участь 80% населення Землі - 61 країна. На територіях 40 країн відбувалися воєнні дії. До військових формувань мобілізовано 110 млн. осіб.

 

Довгі роки наші батьки сприймали війну через спотворене висвітлення радянської пропаганди. Тотальна дезінформація застосовувалась і для психологічного забезпечення війни, і після її закінчення. Інформаційно спантеличеними зросли кілька повоєнних поколінь.

Та врешті настав час історичної правди.

 

Війну розпочала гітлерівська Німеччина, напавши на Польщу. Водночас не меншу роль у розв’язанні війни зіграв Йосип Сталін. Протягом майже двох років він проводив агресивну загарбницьку політику – це війна проти Фінляндії, окупація Литви, Латвії, Естонії, Бессарабії та Північної Буковини. Натомість головними розпалювачами війни ідеологічна радянська машина подавала Англію і Францію.

 

Устами Молотова в листопаді 1940-го радянський союз вимагав: остаточного розгрому Фінляндії, датських проливів для виходу в Північне море, Південної Буковини від Румунії, включення до радянської сфери впливу Болгарії, Східної Туреччини, Північного Ірану, Іраку, опорних пунктів на Адріатичному морі в Югославії, опорних пунктів у Греції, Персидській затоці, на чорноморських протоках Босфор і Дарданелли. 

 

Навіть нацистське керівництво було шоковане територіальними апетитами Сталіна. Це прискорило рішення Гітлера про війну Німеччини з Радянським Союзом.

 

Друга світова війна – це глобальний збройний конфлікт в історії людства, етап колективного божевілля, ідеології ненависті та нав'язливості. Це період занепаду людяності, позначений численними трагічними наслідками.

 

Загальна кількість втрат Другої світової війни становить близько 60 млн. осіб, із них безпосередньо на фронтах загинули 27 млн.