Річницю вигнання нацистських окупантів з Чернігівщини у громаді відзначили покладанням квітів до обелісків та могил визволителів

  • 1609

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

77-ту річницю вигнання нацистських окупантів з Чернігівщини в Куликівській громаді відзначили покладанням квітів до обелісків, пам"ятників та могил загиблих героїв-визволителів.

 21 вересня біля обеліску Слави в Куликівці відбувся короткий мітинг-реквієм. Вшанувати  воїнів-визволителів цього дня прийшли  до обеліску Куликівський селищний голова Наталія Халімон, голова Куликівської райдержадміністрації Петро Єрко, військовий комісар Віктор Євсеєв,  працівники установ селища, представники громадських організацій.

Ведуча заходу – директорка Куликівської публічної бібліотеки Інна Янголь нагадала присутнім про те, якою дорогою ціною дісталося Куликівщині визволення від нацистської окупації.  Кожен населений пункт Куликівщини відрядив на війну своїх односельців. На різних фронтах Другої світової мужньо воювали понад 10 тисяч жителів району. За виявлений героїзм 4609 наших земляків відзначено урядовими нагородами. Званням Героя увічнені Степан Мурза, Марко Гузь, Яків Назаренко, Василь Дитюк, Павло Гончар, Іван Веремій… Повні кавалери ордена Слави Микола Муцький та Гаврило Саєнко, трикратно нагороджений медаллю «За відвагу»  Степан Трейтяк…

 

В роки окупації активний опір ворогу чинили партизани, зокрема партизанський загін «За Батьківщину». Хто самовіддано воював на фронті, хто в тилу... Частині працездатного населення довелося терпіти нацистську наругу на чужині. Всього на роботи до Німеччини були вивезені понад 2 тисячі жителів району. 5348 наших земляків не повернулися з війни. 91 людина загинула в полоні. В Куликівці було розстріляно 49 чоловік. Від ран і хвороб померло 84 солдати. Загалом у боях за район полягло 385 захисників.

Лунали слова вдячності  і сьогоднішнім захисникам, які знову боронять нашу землю від зазіхань російського агресора.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання пам'ять полеглих воїнів Другої світової війни та нинішніх захисників України і поклали квіти до обеліску, пам’ятних знаків та могил загиблих воїнів-визволителів. Різнобарвний килим живих осінніх квітів на підніжжі обеліску та вічний вогонь – стали посланням від нинішнього покоління нашим захисникам, що пам’ять про їх подвиг ми збережемо і передамо наступним поколінням, як святиню. Ми вигнали окупантів зі своєї землі  77 років тому, і зробимо це знову!

Оптимістичним завершальним музичним акордом мітингу стала пісня «Україно моя!» від солістки Центру культури Марини Коробської.

По завершенні мітингу  керівники та учасники заходу відвідали селищне кладовище, де поклали квіти  до Братської могили визволителів Куликівщини.

Цього ж дня в усіх населених пунктах громади поклали квіти до обелісків та могил загиблих воїнів на вшанування 77-ї  річниці вигнання нацистських окупантів з Чернігівщини.