Як школярі вчилися успішну громаду будувати

  • 866

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Новорічні свята – це дійсно пора дивовижних і незвичайних подій. У передноворічні дні може трапитись будь-що цікаве і незвичне, але обов’язково позитивне. Такою була остання «сесія селищної ради» 2020 року, яка відбулася 30 грудня у залі засідань. Що незвичайного в ній? Та майже все по Регламенту:  головуючий – селищний голова Юлія Постернак, Гімн України на початку і в кінці сесійного засідання, порядок денний, голосування, От тільки «депутатами» на цій сесії були  учні 6-А класу Куликівської школи. Так, саме школярі!

Новорічний квест " Очима сучасних дітей: будуємо разом успішну громаду"  організувала для своїх учнів класний керівник Інна Плеса, яка і домовилась про зустріч школярів із головою громади.

Тож о 10 ранку у залі засідань селищної ради юні куликівці зустрілися із селищним головою Юлією Постернак.  Голова громади розповіла школярам як влаштована система адміністративно-територіального устрою та система державного управління в Україні,  яку роль відіграє місцеве самоврядування, зокрема місцеві територіальні громади, які вони мають функції, як формується бюджет громади. Також розповіла про те, як відбувалося створення Куликівської селищної територіальної громади, як сьогодні відбувається управління громадою, хто такі старости і я які їх функції. Якщо хтось подумає, що дітям було зовсім не цікаво, що була нудна лекція – помиляєтесь. Школярі слухали і дивилися презентацію про громаду з великим інтересом, задавали голові громади дуже «дорослі» запитання.

А щоб юні куликівці змогли самі відчути як відбувається управління громадою, розподілення бюджетних коштів на завершення зустрічі Юлія Постернак запропонувала школярам цікаву гру «Я- депутат».   Все відбувалося як на справжній сесії: відкриття, Гімн. Голова зачитала порядок денний і запропонувала юним «депутатам» прийняти рішення щодо освоєння бюджетних коштів упродовж року. З 10 запропонованих проєктів діти мали проголосувати за 5 найважливіших, враховуючи обмежені можливості «бюджету на рік». Отже  на голосування «депутатам» запропонували наступні проєкти:

  1. Ремонт доріг по громаді.
  2. Продовження вуличного освітлення по всіх селах.
  3. Будівництво свердловин для забезпечення населення якісною питною водою.
  4. Капітальний ремонт  селищного стадіону.
  5. Капітальний ремонт Центру культури, дозвілля і творчості.
  6. Облаштування кінотеатру.
  7. Облаштування закритого простору для дозвілля дітей і підлітків з Wi-Fi.
  8. Встановлення додаткового паркових лав у громаді.
  9. Встановлення у селищному парку питних бюветів (фонтанчиків).
  10. Обгородження декоративним металевим парканом території  Куликівської школи.

Результати голосування здивували дорослих. Звичайно очікували, що школярі віддадуть перевагу тільки близьким їм темам, як то: кінотеатр, стадіон, облаштування закритого дозвілевого простору для дітей і підлітків. Але діти дуже серйозно по-дорослому поставились до прийняття рішень і проголосували за ремонти доріг, будівництво водозабірних свердловин, облаштування кінотеатру, встановлення в центральному парку селища бюветів(фонтанчиків) для питної води та декоративної огорожі території своєї школи.

 

На завершення зустрічі школярі залишили листи з побажаннями для депутатів, давши відповідь на запитання: «Що би я хотів, щоб селищна рада зробила у 2021 році для розвитку громади?». Юлія Постернак пообіцяла озвучити ці побажання справжнім депутатам на найближчій сесії селищної ради.

 

На добру згадку школярки подарували голові громади виготовлені власноруч новорічні іграшки.

 

Ділячись враженнями від  зустрічі, діти переважною більшістю вирішили, що найбільше їм сподобалась гра «Я-депутат». Декілька учнів поділилися мрією, що у майбутньому таки дійсно хотіли би стати депутатами селищної ради.

 

Тож із задоволенням  у майбутньому чекаємо креативну і патріотичну молодь в депутатському корпусі Куликівської селищної ради!