Прогресивна молодь долучається до процесів розвитку громади

  • 1594

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Куликівська селищна рада продовжує практику залучення шкільної та студентської молоді до ознайомлення з роботою місцевого самоврядування, до  участі у  процесах розвитку громади,  прийнятті управлінських рішень.

5 січня в залі засідань селищної ради молодий куликівець, аспірант кафедри географії Львівського національного університету ім. І.Франка Владислав Моргацький презентував працівникам селищної ради та її структурних підрозділів свою роботу на тему: «Просторовий розвиток Куликівщини».

Цікава презентація молодого науковця вміщувала наступні розділи: урбаністичні підходи у плануванні простору центру Куликівки,  формальне/неформальне зонування простору центру Куликівки,  особливості просторового розвитку центру селища, позитивні зміни та проблеми благоустрою, публічні простори та їх використання, безпекові аспекти мобільності центру Куликівки, архітектурне середовище  і проблеми його адаптації, радянська архітектурна спадщина Куликівщини, песпективи та загрози для розвитку Куликівщини та ін.

Фахівцям з досвідом роботи цікаво було послухати бачення і розуміння представника молодого покоління куликівців про облаштування і розвиток селища, зокрема про існуючі позитивні напрацювання у громаді (нові зони відпочинку, об’єкти торгівлі та благоустрою: ліхтарі, квітники  тощо) про те, що варто покращити у  просторовому плануванні центру селища. Прозвучали пропозиції про благоустрій селищного скверу, а саме: додати зелених насаджень, встановити додаткові паркові лави, паркові скульптури, які б символізували села громади, облаштувати літню сцену(перголу) для проведення культурних заходів. Зробити такий собі парк громади, перетворити його на основний центр громадської активності.

Владислав запропонував  звернути увагу на безпековий аспект руху жителів і гостей селища: облаштування освітлених пішохідних переходів, тротуарів, доріжок для велосипедистів. Оскільки більшу частину учасників руху складають пішоходи і велосипедисти, слід звернути більшу увагу на створення комфортних умов пересування у першу чергу для них.

Обговорили і питання створення єдиної архітектурної концепції забудови центру селища, дотримання кольорової гамми фасадів магазинів, установ.

На думку молодого науковця дуже гармонійно виглядають після реконструкції та утеплення обидві будівлі Куликівської школи. Два приміщення виконані в одній кольоровій гаммі і дуже прикрашають центр селища.

Говорили також про можливість облаштування за будівлею початкової школи підвісного канатного майданчика для  дозвілля дітей на перервах, встановлення лавок на подвір’ї старшої школи для дозвілля старших школярів на перервах. Прозвучали і інші цікаві ідеї щодо покрокового створення комфортного і функціонального простору центру Куликівки.

Куликівський селищний голова Юлія Постернак подякувала Владиславу за гарну ініціативу і готовність до співпраці, за слушні пропозиції і креативні ідеї. Голова громади висловила сподівання, що його активна громадська позиція спонукає і інших представників молодого покоління Куликівщини активніше долучатися до життя громади і до співпраці із селищною радою. Цікаві і конструктивні ідеї будуть реалізовуватися селищною радою в межах власних фінансових можливостей. Крім того, селищна рада налаштована на участь у різноманітних проєктах і грантових програмах та використовуватиме усі можливості для розвитку і залучення коштів у  громаду.

У свою чергу Владислав Моргацький подякував селищній раді за налаштованість на діалог і співпрацю з молоддю, пообіцяв залучати своїх колег для надання допомоги і консультацій у питаннях просторового планування територій. Також голова громади і молодий науковець домовились про постійні комунікації і співпрацю щодо розвитку молодіжної політики у громаді.  На згадку про зустріч Владислав подарував селищному голові  цікаві книги на тему як зробити населені пункти комфортними і безпечними для проживання:   Йен Гел «Міста для людей» та Джефф Спек «Правила пішохідного міста».