Головне завдання - домогтися повного очищення території громади від лейкозу ВРХ

  • 1280

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

12 січня у залі засідань селищної ради відбувся круглий стіл за участі керівництва селищної ради, райдержадміністрації, старост старостинських округів та працівників районного управління Держпродспоживслужби. Основна тематика: Аналіз епізоотичної ситуації та заходи щодо профілактики та недопущення інфекційних хвороб тварин, птиці на територію Куликівської селищної територіальної громади. Але говорили більше про недопущення поширення лейкозу ВРХ  на території громади та заходи щодо боротьби з цієї небезпечною інфекційною хворобою.

Головний доповідач – в.о. начальника Управління Держпродспоживслужби Тамара Бойко поінформувала присутніх про ситуацію щодо захворювання великої рогатої худоби  на лейкоз у приватних господарствах. На сьогодні зареєстровано  по громаді 223 хворі тварини, найбільш неблагополучна ситуація у Дроздівці(93 голови). Викликають тривогу і Салтикова Діивця( 33 хворі тварини), Жуківка(25) та Кладьківка (17). Фахівці Управління постійно проводять дослідження ВРХ на лейкоз та інші небезпечні інфекційні хвороби, вакцинацію тварин, проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо недопущення розповсюдження лейкозу.

Найефективніший спосіб боротьби з розповсюдженням лейкозу – здача хворих тварин на забій. Але для приватних господарств, які тримають корів, реалізація молочної продукції є суттєвим, а подекуди і єдиним доходом. Тому господарі, навіть усвідомлюючи небезпеку вживання молока від хворої корови, і небезпеку, яку вона становить для інших тварин у стаді, не спішать здавати уражену лейкозом худобу. СФГ «Колос» для підтримки таких господарств практикує прийом хворих тварин на забій на м’ясо, а натомість пропонує здорових нетелів, але з доплатою звісно. Однак і це наразі не допомагає зупинити поширення хвороби у деяких селах. Більшість сіл все ж вільні від лейкозу, або мають небагато хворих корів. Тут вже свідомість виявили самі жителі цих сіл, або здаючи хворих тварин на забій, або слідкуючи за тим, щоб не пускати лейкозних корів на пасовище у стадо.

Фахівці Управління запропонували на обговорення учасників круглого столу проєкт Програми компенсації втрат від здачі на забій худоби, хворої на лейкоз, на території Куликівської селищної територіальної громади на 2021-2023 роки та просили селищну раду розглянути можливість хоча би частково компенсувати господарям, які здають хворих корів, їх втрати. Наразі це тільки наміри, оскільки бюджет громади на 2021 рік вже прийнятий і його фінансові спроможності досить обмежені.

Обговорення теми боротьби з лейкозом та компенсації втрат господарям було доволі активним. Старости нарікали на те, що Управління не встановило єдиний для всіх сіл розмір оплати за надані фахівцями ветеринарні послуги щодо взяття проб на дослідження та вакцинації тварин. Просили провести дослідження до вигону худоби на випас і дати списки господарств, де утримують лейкозних корів.

Селищний голова Юлія Постернак підтримала прохання старост щодо встановлення єдиного розміру оплати за надання ветеринарних послуг з вакцинації та взяття проб на дослідження.

Голова райдержадміністрації Петро Єрко наголосив, що ефективність  боротьби з поширенням лейкозу у великій мірі залежить від свідомості самих господарів, у яких виявили хворих тварин, та від свідомості та організованості жителів населеного пункту, де зафіксовані випадки хвороби. Одним з дієвих заходів до господарів, які ігнорують небезпеку лейкозу, може бути недопущення реалізації молочної продукції від хворих корів. Варто посилити контроль відповідних служб за недобросовісними приймальниками, які беруть молоко без підтверджуючих документів про те, що тварина здорова.

За підсумками дискусії вирішили, що Управління Держпродспоживслужби врахує всі побажання, що прозвучали від старост та інших учасників обговорення. Також Управління продовжуватиме роботу з дослідження ВРХ, вакцинації, роз’яснювальну роботу з населенням, а також  співпрацюватиме із селищною радою щодо можливості прийняття Програми  компенсації втрат від здачі на забій худоби, хворої на лейкоз з метою підтримки господарів, які мають бажання тримати корів.

Однак, головне завдання Управління спільно із селищною радою вбачають у тому, щоб домогтися повного очищення території Куликівської громади від лейкозу.