"Тарифний майдан" у Куликівці

  • 1235

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

15 січня жителі Куликівки приєдналися до всеукраїнської акції протесту проти підвищення тарифів на газопостачання та електропостачання «Зупинимо тарифний геноцид!». Зібрання було ініційоване громадськими активістами селища через соціальні мережі.

Об 11.00 ранку біля приміщення селищної ради зібралося близько 150 осіб, в основному жителі  Куликівки. Ініціативна група протестувальників на чолі з жителькою Куликівки Галиною Кравченко, напередодні акції, 11 січня, мала розмову із селищним головою Юлією Постернак, на якій повідомила про проведення мирної акції протесту 15 січня ц.р. та попросила забезпечити участь у ній депутатів селищної ради. 

Тож на зустріч із протестувальниками прийшли і депутати селищної ради, і керівництво громади. 

Селищний голова Юлія Постернак під час розмови наголосила, що селищна рада так само стурбована ситуацією із підвищенням тарифів на енергоносії, особливо у такий важкий період жорсткого карантину, коли і у представників малого і середнього  бізнесу, і  у інших категорій населення знизилися доходи. А пенсіонерам з їх невисокими пенсіями цей тарифний тягар взагалі  не під силу. 

Свою позицію селищна рада висловить через офіційне звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, яке буде ухвалене на позачерговій сесії селищної ради. Сесію планують скликати на початку наступного тижня. Заступник селищного голови Віктор Богдан зачитав загалу текст Звернення і учасники акції підтримали необхідність його негайного ухвалення на найближчій сесії.

Обговорення було доволі емоційним. Відчувалося, що людям, особливо пенсіонерам, болить ця проблема і сплачувати послуги за новими тарифами з невисокої пенсії вони не у спромозі. Виступаючі активісти пропонували звернутися до вищих органів влади з вимогою розглянути питання про повернення газових мереж у власність громади, оскільки свого часу люди самі їх прокладали, об’єднуючись у кооперативи.

Принагідно обговорили і тему підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення. Інформація про планові розрахунки нових тарифів була, відповідно до вимог чинного законодавства,   оприлюднена у останньому номері газети «Поліська правда» і також викликала чималий суспільний резонанс.

Голова громади пояснила, що необхідність підвищення тарифів економічно обумовлена і необхідна з ряду причин. Останній раз тарифи на воду переглядалися у 2018 році. З того часу зросла ціна на електроенергію, без якою насоси, що подають воду, працювати не можуть, зросла мінімальна заробітна плата, розмір податків, які сплачує Куликівське ВУЖКГ. Крім того, водогін у селищі будувався майже 50 років тому і давно зношений, що призводить до частих поривів. Повна його реконструкція потребує мільйонних капіталовкладень і поки що не під силу громаді. Але заміна ділянок, ремонт, придбання запчастин потребує постійних коштів. Опубліковані  у газеті розрахунки: вода з 18,24 грн за куб.м. до 26,35 грн, та водовідведення з 30.00 грн за куб. м до 106,49 грн не є ще затвердженими. 14 днів від  часу публікації триватиме є їх обговорення  і прийом пропозицій від населення.  Новий тариф буде затверджувати виконавчий комітет селищної ради після завершення терміну обговорення. На засідання будуть запрошені представники громадськості. І підвищення ціни буде поступовим і це  точно не будуть такі кардинальні зростання ціни, як зазначено у інформації.

До присутніх звернулися депутати селищної ради Валентина Мельник і Микола Туш(ВО «Батьківщина»), які підтримали необхідність ухвалення звернення до вищого керівництва держави про недопустимість підвищення тарифів.

Звучали критичні зауваження щодо розміру заробітної плати керівництва громади,  щодо роботи поліції, медичних закладів. Окремі учасники акції скаржилися на відсутність мікрофона для підсилення звуку. Але акція була організована стихійно, громадськими активістами. Тому передбачити заздалегідь приблизну чисельність її учасників було важко.

Керівники громади пообіцяли врахувати зауваження і пропозиції учасників протестної акції.

Результат зібрання:

  1. Найближчим часом буде скликана позачергова сесія селищної ради, на якій буде ухвалено текст звернення Куликівської селищної ради до вищого керівництва держави про недопустимість підвищення тарифів.
  2. Підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення буде відбуватися поступово. Представники громадськості будуть  запрошені на засідання виконавчого комітету. Жителі селища будуть поінформовані про результати затвердження нових тарифів  невідкладно.