Розподіл газу - невід’ємна складова енергетичної безпеки регіону

  • 851

Фото без опису

Шановні жителі Чернігівщини!

З початку січня поточного року у всіх регіонах України зростає соціальна напруга та виникають акції протесту з приводу зростання тарифів на комунальні послуги – постачання електроенергії та газу, тепла та води, розподілу газу тощо. Учасники цих акцій протесту звертаються в тому числі до місцевих органів влади із закликами вплинути на ситуацію та шукати шляхи її вирішення. В цій ситуації, що склалася, вчергове наголошуємо -  АТ «Чернігівгаз» не має ліцензії на постачання природного газу, не продає його, не займається транспортуванням газу та, відповідно, не впливає на формування ціни газу, до складу якої входить транспортування.

 

Акціонерне товариство «Чернігівгаз»  - Оператор газорозподільних мереж, до ліцензійної діяльності якого входять послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Чернігівської області.

 

Газорозподільні мережі - це система газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи-вводи. АТ «Чернігівгаз» обслуговує 14 тисяч кілометрів таких мереж. Крім того - обладнання, споруди та об’єкти, без яких газопровід самостійно функціонувати та доставляти газ не здатен: більше 2 тисяч газорегулюючих пунктів (ГРП та ШГРП), станції електрохімзахисту, які запобігають корозії труб, засувки та інше.

 

Газорозподільні мережі на Чернігівщині, як і у всій Україні, мають різну форму власності: 60% належать державі, решта перебувають в комунальній, кооперативній, приватній власності чи власності операторів ГРМ. Незалежно від форми власності, «Чернігівгаз» забезпечує їх щоденне утримання та обслуговування і несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу всім споживачам регіону. Компанія забезпечує роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденний контроль тиску та стану газопроводів і обладнання, ремонт та модернізацію мереж, повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо. Ці роботи, необхідні для стабільної доставки газу, входять до тарифу на розподіл. Їх  здійснення неможливе без відповідної матеріально-технічної бази та її оновлення – від спецтранспорту до програмних комплексів, які забезпечують зберігання всієї документації.

 

У 2021 році «Чернігівгаз» планує інвестувати у розвиток газорозподільної системи 36,5 мільйонів гривень. заперечень при цьому не надходило. Тариф  єдине джерело фінансування  газорозподільних мереж та оператора ГРМ.

 

Основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який Оператори ГРМ купують для технологічних потреб. Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску в мережах - щоб газ рухався газопроводами до споживачів. Його придбання газорозподільні підприємства проводять через тендерні процедури.

 

Таким чином, плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як сьогодні її часто називають. Послуга розподілу газу – це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Лише завдяки роботі Операторів газорозподільних мереж можливе безпечне та безаварійне газопостачання для кожного споживача.

 

Несплата за послуги АТ «Чернігівгаз» може нести реальні загрози для стабільного проходження оплювального сезону та енергетичної безпеки області вцілому. Просимо населення з розумінням віднестись до своїх зобов’язань щодо сплати по тарифу за розподіл газу та недопустити енергетичного колапсу на Чернігівщині.

 

З повагою

Голова правління АТ «Чернігівгаз»

Алла Ярова