Малі села громади не залишаться поза увагою

  • 1381

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

26 січня селищний голова Юлія Постернак провела особистий виїзний прийом громадян у Грабівці та Кладьківці. Голова громади свідомо розпочала цього року виїзні особисті прийоми з малих сіл, які були об’єднані у старостинські округи із сусіднімми селами. Цим очільник громади дала зрозуміти їх жителям, що малі села жодним чином не опиняться поза увагою керівництва селищної ради. І те, що старости цих округів працюють на два села,  ніяк не позначиться на комунікації  малих сіл з центром громади. Проблеми людей чи сіл загалом будуть чути і реагувати на них оперативно. Юлія Постернак поінформувала жителів Грабівки і  Кладьківки, що такі особисті виїзні прийоми будуть систематичними і проводитимуться один раз на квартал.

У Грабівці в адміністративному приміщенні Юлія Постернак та староста Орлівського старостинського округу Валентина Бусел зустрілися з жителями села. На загал обговорили питання соціального захисту, надання медичних послуг вторинною ланкою, благоустрою та ін.

Голова громади поінформувала, що з 2 лютого ц.р.  у відділі ЦНАП селищної ради починають роботу два фахівці, які будуть приймати документи на нарахування субсидій та інших соціальних послуг в паперовому вигляді. З 1 березня - тільки в електронному вигляді. Також документи можна подати на місці старості або діловоду вже зараз. У зв’язку із адміністративно-територіальною реформою і укрупненням районів  Управління соціального захисту реформується у відділ у складі Чернігівської РДА, і його спеціалісти, а їх залишається 10, будуть займатися лише обробкою документів. Тобто, відтепер приймати документи будуть в адмінприміщеннях старостинських округів (колишні сільські ради) та у Центрі надання адмінпослуг(смт Куликівка, вул. Миру, 67). В стані реформування і передачі у власність громади перебуває й лікарня. Голова громади повідомила, що заклад буде збережений, але наразі тривають консультації з приводу того, як покращити якість надання медичних послуг у вторинній ланці, залучення додатково спеціалістів(вузькопрофільних лікарів).

Грабівці на зустрічі були активними. Звучали запитання до посадовців щодо можливості продовження вуличного освітлення, висипки ґрунтових доріг, ремонту дороги між Грабівкою і Будою, косіння узбічь доріг між селами, упорядкування приміщення магазину райспоживспілки. Цікавилися чи сплачує організація у бюджет кошти за оренду землі під магазином і в якому розмірі. Скаржилися на затяжну процедуру отримання безкоштовно інсуліну в ЦРЛ.

Староста Валентина Бусел закликала жителів села навесні організувати толоку і дружно провести прибирання і вирубку порослі на кладовищі.

Після обговорення загальних питань Юлія Постернак провела індивідуальний прийом громадян.

Кладьківці на зустрічі порушили перед головою громади питання можливості поновлення автобусного сполучення між Кладьківкою і Ніжином, встановлення табличок з назвами вулиць у селі, про інформування про графік виїздів лікарів до села. Кладьківці також поскаржилися на те, що процедура отримання інсуліну не відпрацьована і доводиться їздити кілька разів в Куликівку, щоб отримати безкоштовні ліки. Обурювалися на агропідприємства, які заорали землі біля самої Десни, практично унеможлививши жителям села зручний доступ до річки. Озвучили  претензії до орендарів і з приводу низької орендної плати та невчасної її виплати. Юлія Постернак поінформувала, що юристи селищної ради розробили типовий договір оренди,

Індивідуальні звернення стосувалися земельних питань

На зустрічі у Кладьківці також був присутній староста округу Микола Глушко.

Всі запитання, висловлені жителям сіл, взяті до відома і будуть обов’язково вирішуватися в межах повноважень селищної ради.