Затверджено нові тарифи на водопостачання та водовідведення по Куликівці

  • 2186

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

29 січня відбулося засідання виконавчого комітету Куликівської селищної ради. Вела засідання селищний голова Юлія Постернак. На порядку денному – одне питання: про встановлення тарифу на послуги з централізованого постачання холодної води та централізованого водовідведення.

У засіданні виконкому взяв участь депутат Чернігівської обласної ради Віктор Труш. Також, як було обіцяно учасникам акції протесту проти підвищення тарифів на енергоносії, яка відбувалася в Куликівці 15 січня, на засідання виконкому було запрошено представників громадськості. Семеро громадських активістів представляли жителів багатоквартирних житлових будинків селища.

Інформацію щодо розрахунків нових тарифів та процедури їх встановлення надав присутнім начальник КП «Куликівське ВУЖКГ» Микола Зубок.

Відповідно до чинного законодавства розрахунки підприємства щодо нових тарифів були оприлюднені у газеті «Поліська правда». Витримано термін і процедуру обговорення та прийому пропозицій від громадян. На затвердження виконавчого комітету КП «Куликівське ВУЖКГ» внесло наступні розцінки: централізоване постачання холодної води:  26,35 грн за 1 м. куб. – для усіх категорій споживачів; водовідведення:  84,49 грн за 1 м. куб.- для всіх категорій споживачів.

Відбулося активне обговорення запропонованих розрахунків.

І члени виконкому, і представники громадськості не мали питань з приводу необхідності збільшення тарифів та не мали претензій  щодо розрахунків тарифу по водопостачанню. Але було багато запитань і реплік з приводу обгрунтованості такого  значного підвищення тарифу на водовідведення.

Тетяна Мартищенко поскаржилась на неякісне проведення робіт з очищення стічних труб у будинку по вул. Миру,73, в якому вона мешкає. Віктор Головань поцікавився які затрати йдуть на утримання очисних споруд і нагадав, що абоненти окремо сплачують підприємству  за роботи по очищенню стічної системи будинку, якщо вона заб’ється.

Віктор Труш наголосив, що тарифи на водопостачання однозначно мають бути підвищені. Зросли тарифи на електроенергію та й водогін по селищу дуже старий і зношений , потребує постійних ремонтів і заміни аварійних ділянок. А от запропонований  підприємством тариф на водовідведення дійсно треба переглянути. Чим обумовлене таке різке підвищення тарифу у два з половиною рази. Депутат запропонував створити робочу групу, до якої включити  і представників громадськості , яка вивчить усі розрахунки  і дасть висновок який тариф, зважаючи на фактичні затрати підприємства та враховуючи прогнозовану інфляцію, буде   економічно обґрунтованим. Віктор Труш також висловився про необхідність завершення реконструкції очисних споруд по Куликівці. Це питання вкрай важливе і зважаючи на стан екології у громаді.

Представники будинків також згодилися, що підвищення тарифу на водовідведення має бути довивчене. А підвищення тарифу має бути поступовим і поетапним. Коли запрацюють очисні споруди тариф і так значно зросте. Але для мешканців багатоквартирних будинків, які сплачують  одночасно і за водопостачання, і водовідведення, різке зростання обох тарифів буде відчутним у фінансовому плані. А для декого і непосильним. Це може призвести до росту заборгованості по платежах.

Юлія Постернак поцікавилася у начальника ВУЖКГ про суми заборгованості станом на початок року  та заходи впливу , які підприємство вживає до злісних неплатників.

Після обговорення голова громади поцікавилася у членів виконкому, які будуть пропозиції щодо нових тарифів. З розрахунками з водопостачання учасники засідання згодилися. А ось по водовідведенню запропонували інші  цифри. Всі пропозиції були винесені на голосування.

Таким чином, після обговорення, рішенням виконавчого комітету селищної ради затверджені наступні тарифи:

Централізоване постачання холодної води:

  • 21,50 грн за 1 м. куб.  – для населення
  • 26,35 грн за 1 м. куб.  – для бюджетних установ та інших споживачів.

Водовідведення:

  • 40,0 грн за 1 м. куб каналізаційних стоків – для населення;
  • 50,0 грн за 1 м. куб. каналізаційних стоків – для бюджетних установ та інших споживачів.

Нові тарифи, відповідно до чинного законодавства, будуть введені у дію з 1 березня 2021 року.