Повний земельний аудит - додаткові можливості для наповнення бюджету

  • 2788

Фото без опису

Фото без опису

4 лютого селищний голова Юлія Постернак  провела робочу зустріч з регіональними представниками компанії Vkursi Agro. Фахівці компанії надають професійні послуги територіальним громадам з проведення повного аудиту земель.

Регіональний представник компанії Юрій Білобловський на зустрічі презентував цілі компанії та методику проведення земельного аудиту. Коли у 2015 році в результаті реформи децентралізації в Україні утворилися об’єднані територіальні громади перед ними постало питання забезпечити власну економічну спроможність. Земельні ресурси будь-якої громади – це важливе джерело  надходжень до місцевого бюджету, яке може стати значним ресурсом для фінансування розвитку  громади, особливо у випадку їх ефективного використання та управління.

Товариство Vkursi Agro  працює відповідально і професійно, має доступ до 20 державних реєстрів. За результатами аудиту компанія надає громаді повний і  глибокий аналіз земельних ресурсів громади, який включає загальну карту земель громади, карту накладання земельних ділянок, структуру земель в розрізі категорій, кількість/розмір земельних ділянок с/г призначення, структуру земель в розрізі власності та цільового призначення, нормативно-грошову оцінку земель, основних власників(юридичних, фізичних осіб), карти полів в розрізі підприємство-орендарів, неправомірний обробіток та багато інших показників.  Такий аналіз дійсно дає чітке розуміння наявних земельних ресурсів і того як ними ефективно розпоряджатися. Товариство надає послуги з проведення аудиту як окремих старостинських округів, так і громади в цілому. Орієнтовні терміни проведення повного аудиту до 30 днів на один старостинський округ. Крім проведення разового аудиту, компанія пропонує і подальше обслуговування. Оскільки використання земельних ресурсів  не є стала величина. Змінюються власники, орендарі, нормативно-грошова оцінка, цільове призначення, тому в  такий аналіз необхідно періодично вносити зміни. Компанія  вже має успішний досвід роботи з громадами Чернігівщини.

Юлія Постернак зауважила, що для Куликівської громади питання проведення повного земельного аудиту вкрай актуальне. Громада не має великого промислового ресурсу і є аграрною. Саме земля є одним  з основних джерел наповнення місцевого бюджету. Тому  від ефективного управління земельними ресурсами у великій мірі залежить і розвиток громади, можливість розвивати інфраструктуру, будувати та ремонтувати дороги, освітлення, водогони, зміцнювати матеріальну базу закладів соціальної сфери.

І для забезпечення прав громадян (отримання землі, вирішення земельних спорів тощо), і для рівноправної співпраці з орендарями, громаді дуже важливо мати дійсно повну картину наявних земельних ресурсів і розуміння наскільки ефективно вони сьогодні використовуються.