Хибалівка відкрила цьогорічні загальні збори громадян

  • 1205

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

9 лютого у громаді розпочалися загальні збори громадян. Відкрила цикл цьогорічних зборів Хибалівка. Жителі села були досить активними в обговоренні  і озвучували проблеми, які їх хвилюють.

На збори приїхали керівництво громади, представники установ і організацій селища, підприємства-орендаря ТОВ «Гетьманське», помічник депутата Чернігівської обласної ради Віктора Труша.

Головував на зборах староста Кладьківського старостинського округу Микола Глушко. Минулого року рішенням сесії селищної ради Хибалівку і Кладьківку об’єднали в один старостинський округ.

Жителі села та запрошені заслухали звіт старости про роботу у минулому 2020 році та проблеми і завдання, які необхідно буде вирішувати цього року.

Із звіту старости: У Хибалівці на сьогодні постійно проживає 302 чоловіки. Демографічна ситуація, як і в більшості сіл громади, невтішна – у 2020 році померло 13 осіб, не народилося жодної дитини. Населення старіє, переважну більшість жителів складають пенсіонери. Попри це село живе і розвивається. На хибалівських землях здійснюють господарську діяльність  ТОВ «Гетьманське» та ПП «Агрофірма Кладьківка», які орендують земельні паї у селян. Орендна плата складає 6770 грн на рік. В селі працюють старостат, будинок культури, бібліотека, фельдшерський пункт, два магазини і виїзна торгівля. Поштові послуги надає місцева листоноша та пересувне відділення. Два соцробітники обслуговують одиноких громадян похилого віку.

Минулий рік видався непростим через пандемію коронавірусу, але всі заклади функціонували. Власними силами зроблений ремонт фойє будинку культури, виготовлено та встановлено гойдалку  в парку біля закладу. Вирішилася проблема із медичним працівником. У фельдшерському пункті тепер працює молодий спеціаліст. Чимало зроблено  в плані благоустрою села:  в рахунок соціальної угоди проведено ямковий ремонт дороги по вулицях Назаренка та Яблуневій. Упродовж теплої пори року займалися озелененням, вирубкою порослі, побілкою, видаленням аварійних дерев, прибиранням кладовища. За кошти селищного бюджету в селі встановили дорожні знаки «Перегін скоту». Також встановили пожежний гідрант, у зв’язку з тим, що водонапірна башта вийшла з ладу і не підлягала ремонту.  За сприяння СФГ «Колос» пробурили свердловину для напування худоби, здійснювалось валкування сільського сміттєзвалища. У селі працює схема організованого вивозу сміття.

Попри те, що в Хибалівці збудований майданчик з контейнерами для роздільного збору сміття(скло, пластик) окремі недобросовісні жителі села та проїжджаючі з Десни відпочивальники  викидають туди й інший непотріб. Дуже псують зовнішній вигляд села безхозні двори з поваленими парканами та територією захаращеною порослю та бур’янами. Крім того, вони  несуть пожежну небезпеку для сусідніх садиб.

Куликівський селищний голова Юлія Постернак доповнила звіт старости, поінформувавши хибалівців про нехай і незначні, але здобутки громади минулого року та плани на рік нинішній: минулого року  зусилля і кошти були спрямовані на боротьбу з коронавірусом, були згорнуті більшість державних субвенцій і програм. Але селищна рада і  в таких умовах наполегливо працювала і розвивала всі галузі. Проводили ремонти доріг, закупівлю засобів захисту, дрібного обладнання для медичних закладів, меблів, оргтехніки, навчальних засобів для шкіл. Ремонтували школи, будинки культури, облаштовували нові зони відпочинку, встановлювали дитячі майданчики, паркові лави, гойдалки тощо. Плани на цей рік: основні зусилля будуть спрямовані на ремонти доріг, підтримку належного благоустрою, забезпечення населення якісними послугами.  Громаду чекає оптимізація закладів освіти через зменшення кількості дітей та вимоги освітньої реформи. Триває процедура передачі центральної районної лікарні у громаду. Заклад буде реорганізований, але лікарні у громаді БУТИ!

Заслухали звіт дільничного інспектора поліції Романа Неговського  про забезпечення правопорядку на території села: минулого року зменшилася кількість крадіжок, але почастішали випадки шахрайства, у тому числі і телефонного. Проблема незаконної торгівлі спиртним залишається актуальною.

На зборах таж виступили представники установ і організацій: податкової інспекції, управління соціального захисту населення, поліції, пожежної  служби, первинної медицини, Держпродспоживслужби. Фахівці ознайомили жителів села із законодавчими змінами, змінами в організації роботи служб у зв’язку з ліквідацією району, відповіли на запитання присутніх.

Помічник Віктора Труша Марія Попович запевнила хибалівців, що депутат обласної ради і надалі допомагатиме вирішувати проблеми села і його жителів, як робив це і дві попередні депутатські каденції.

Чимало запитань, зауважень і претензій висловили жителі села на адресу ТОВ «Гетьманське», яке орендує землю в Хибалівці.

Питання і проблеми, які озвучили хибалівці на загальних зборах:

  • руйнування доріг важковаговим транспортом агропідприємств;
  • розорювання сінокосів і пасовищ;
  • шкідливий вплив на городи і сади селян від обробітку полів гербіцидами;
  • неповна виплата орендної плати, низький відсоток орендної ставки;
  • забезпечення населення якісною питною водою;
  • боротьба із незаконним продажем алкоголю на так званих точках;

Люди дуже обурювалися надто м’якими штрафними санкціями для осіб, які незаконно торгують спиртним. Проблема багаторічна і соціально гостра, призводить до смертей, розладу  у родинах та поміж односельцями.

Звучали пропозиції встановити додатковий контейнер для твердих побутових відходів, дорожні знаки обмеження тоннажу транспорту, облаштувати об’їзні дороги за селом для вивозу врожаю аграріями. Хибалівці турбувалися про  перебої з водою у свердловині, про благоустрій території біля неї.

Галина Миргородська зауважила, що на дверях фельшерського пункту відсутній графік роботи закладу і  телефон медпрацівника.

Після обговорення звіт старости та дільничного інспектора було взято до відома. Рішенням загальних зборів встановили ставки місцевих податків і зборів на 2021 рік на рівні минулого року.