У селі Веселе жителі хочуть збудувати водозабірну свердловину

  • 1394

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

12 лютого  у Вересоцькому сільському будинку культури проходили загальні збори громадян сіл Вересоч і Веселе.

У зборах взяли участь запрошені гості: Куликівський селищний голова Юлія Постернак із своїми заступниками Тетяною Сосімович та Віктором Богданом,  депутат селищної ради, директор СФГ «Колос» Віктор Зеленський, помічник депутата обласної ради Віктор Труша Марія Попович, начальник Куликівського відділення Державної податкової інспекції Марина Семерня, начальник сектору поліцейської діяльності Юрій Мартинов, дільничний офіцер поліції Роман Неговський, сімейний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Максим Момот.

Староста Вересоцького старостинського округу Галина Лазар у своєму звіті про роботу у 2020 році поінформувала односельців про наступне: на сьогодні на території сіл Вересоч і Веселе, які належать до округу, проживає 912 жителів. 33 % населення – пенсіонери. Демографічна ситуація мало чим відрізняється від інших сіл громади. Смертність в рази перевищує народжуваність. У 2020 році померло  29 чоловік, народилося 6 дітей. За рік зареєстрували своє місце проживання  29 осіб,  знято з реєстрації 24 особи.

 

У селі функціонують усі заклади соціальної сфери. У школі навчається 103 учні, дитячий садок відвідують 20 дошкільнят. Медичні послуги жителям сіл надає сільська лікарська амбулаторія. На всі виклики приїжджають лікарі. Медичні сестри проводять процедури як безпосередньо  в амбулаторії, так обслуговують хворих на дому.

 

На землях Вересоцького старостинського округу господарську діяльність здійснюють 4 агропідприємства: СФГ «Колос», ТОВ «Гетьманське», СФГ «Незалежність(«Владар Агро») та ТОВ «Дрімайлівка Агро». Підприємства опікуються проблемами громади і допомагають у їх вирішенні. Найбільш  тісною є співпраця  з місцевим інвестором – СФГ «Колос». Орендна плата за паї  у господарстві становить 10 %. ТОВ «Гетьманське» - 9 %.

 

Знижується чисельність поголів’я ВРХ, але ще у підсобних господарствах  жителі сіл тримають 176 голів.

 

Торгівельна мережа села складається з 5 магазинів фізичних осіб підприємців. Всіма необхідними товарами магазини забезпечені. Немає перебоїв із завезенням хліба. Покращився товарний асортимент і культура обслуговування. Ціни на товари приблизно однакові в усіх магазинах. Працює в селі щочетверга виїзний ринок. 

 

Зроблено у 2020 році:

Школа: за кошти селищного бюджету здійснено заміну вікон у Вересоцькій школі (180 тис. грн).    Завдяки підтримці депутата селищної ради Зеленського В.М. на території шкільного подвір’я спиляно 7 аварійних дерев. У рахунок соціальної угоди прокладено асфальтову доріжку 325 м2. Надано кошти на ремонтні роботи по встановленню склопакетів.

Дитячий садок: придбано колонку для проведення музичних занять, замінено частину посуди, встановлено паркан (45метрів) біля закладу.

Будинок культури: Провели косметичний ремонт фойє, придбано карнизи та замінено фіранки. 

Благоустрій: за рахунок соціальної угоди з аграріями, які орендують землю, зроблено ямковий ремонт вулиць Набережна, Шевченка.    За підтримки  СФГ «Колос»  (В. Зеленського) випиляні аварійні дерева по трасі Вересоч-Куликівка,  на кладовищі, підживлено пасовище, проведено ремонт свердловини, встановлено паркан в садочку та лікарській амбулаторії,   звалковано сміття на сміттєзвалищі Поди,  почищено ставок для напування худоби.       За підтримки Андрія Сахна  було придбано новорічні подарунки в садочок,  фарбу для  проведення робіт з благоустрою, за підтримки Дарини Сахно придбано товари для ремонту, виділено кошти в школу, садочок, лікарську амбулаторію, будинок культури.

Комунальне підприємство Куликівської селищної ради проводить щомісячно, третьої п’ятниці, вивіз сміття. Закуповуються необхідні матеріали для благоустрою села.  У 2020 році ліквідовано ряд несанкціонованих сміттєзвалищ, спиляно аварійні дерева в центрі села та на кладовищі, очищено від дрібної порослі під’їздні шляхи до села, наведено порядок в центрі села. Прибрано узбіччя траси Вересоч-Хибалівка, Вересоч- Дрімайлівка.

 

Плани на 2021 рік: капітальний ремонт вул. Привокзальна (вартість проекту 1272569 грн. протяжність - 470 м);  ямковий ремонт вул. Шевченка, Набережна, Космонавтів, Миру, косметичний ремонт всередині приміщення лікарської амбулаторії, будинку культури.

Доповнила звіт старости Куликівський селищний голова Юлія Постернак. Голова громади озвучила бачення розвитку громади і першочергові завдання на 2021 рік. Минулий рік через пандемію кокронавірусу не дав можливості для залучення інвестицій та реалізації великих проєктів, але громада своїми силами підтримувала розвиток і належне функціонування усіх галузей. Цього року через ліквідацію району триває реорганізація/закриття районних установ. Це призводить до вивільнення працівників і як наслідок - зменшення податкових надходжень до бюджету. Основні зусилля і кошти від соціальних угод з аграріями будуть спрямовані на ремонт доріг по громаді. Найближчим часом громаду чекає оптимізація (закриття, реорганізація)  закладів освіти. Є сподівання на відновлення державних субвенцій, тож фахівці селищної ради активно працюють над підготовкою проєктів розвитку. У переліку є і капітальні ремонти доріг, придбання медичної апаратури, капітальні ремонти, реконструкція закладів. Попри обмежені фінансові можливості  і цього року селищна рада старанно працюватиме  над тим, щоб жителі громади отримували усі послуги: медичні, соціальні, освітні, культурні, адміністративні, побутові тощо. Оскільки тенденція до вивільнення працівників триває, селищна рада всіляко підтримуватиме підприємницьку ініціативу і самозайнятість.

Дільничний офіцер поліції Роман Неговський прозвітував про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території сіл Вересоч і Веселе та відповів на запитання присутніх. Дільничний попередив про відповідальність за порушення правил благоустрою, за випалювання сухої трави навесні, попередив про випадки телефонного шахрайства, які почастішали останнім часом.

Юрій Мартинов: Стрімке погіршення погодних умов спричинило ускладнення руху транспортних засобів на Чернігівщині. Тож ці дні в поліції працює оперативний штаб (102). Цілодобово до поліції надходять виклики від водіїв, які потребують допомоги через сильні снігові замети. Поліцейські оперативно реагують на кожне таке повідомлення та допомагають громадянам: витягають транспортні засоби зі снігу, відбуксирують чи виштовхують вручну автівки на рівну ділянку дороги, а пішоходам допомагають безпечно перейти дорогу через снігові замети.

Марина Семерня ознайомила присутніх з механізмом справляння земельного податку, переліком пільговиків, звільнених від сплати податку, наголосила на необхідності декларування доходів, надала іншу інформацію щодо особливостей оподаткування.

Про забезпечення медичними послугами говорив сімейний лікар Максим Момот: минулого року через коронавірус, виїзди лікарів до сіл були обмеженими. Цього року за стабілізації ситуації з пандемією графік виїздів лікарів відновиться.

Віктор Зеленський: СФГ «Колос» і надалі буде виконувати усі зобов’язання перед своїми орендодавцями, вчасно і в повному обсязі виплачувати орендну плату та допомагати соціальній сфері села. Звичайно господарство спільно з іншими орендарями буде допомагати ремонтувати сільські дороги.  

Помічник Віктора Труша Марія Попович подякувала жителям округу за підтримку  депутата на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Приймальня Віктора Труша завжди відкрита для виборців, депутат як і раніше, у міру  можливостей, буде допомагати вирішувати проблеми сіл громади і окремих громадян.

Питання і проблеми, які озвучили жителі сіл Вересоч і Веселе на зборах:

  • нарікали на руйнування сільських доріг важкою  технікою агропідприємств та шкоду, завдану господарствам селян від обробки полів літаками;
  • жителі села Веселе звернулися із колективним зверненням до керівництва громади з проханням допомогти збудувати водозабірну свердловину для забезпечення якісною питною водою;
  • вже другий рік проектна організація не завершить роботи з виготовлення технічної документації  на отримані жителями села земельні ділянки для особистого селянського господарства;
  • цікавилися чи можна виписати рецепт на отримання доступних ліків на місці під час приїзду лікаря;
  • зверталися до СФГ «Колос з проханням почистити водойми для напування худоби.

Рішеннями загальних зборів також затвердили місцеві  податки і збори на рівні 2020 року. Суму самооподаткування затвердили у розмірі 100 грн з двору на рік.