Кладьківці просять врегулювати автобусні сполучення з Черніговом і Ніжином

  • 1357

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

16 лютого загальні збори громадян пройшли у Кладьківці. Міцний мороз не став на заваді жителям маленького села і фойє сільського будинку культури, де відбувалися збори, було майже повним. Найактивніші жителі села прийшли обговорити нагальні проблеми, послухати представників влади. На збори прибули запрошені гості: керівництво селищної ради, її підрозділів, представники поліції, податкової інспекції, Держпродспоживслужби, первинної медицини,помічник депутата Чернігівської обласної ради Віктора Труша Марія Попович. Також було присутнє керівництво підприємства-інвестора  - ПП «Агрофірма Кладьківка».

Традиційно першим заслухали  звіт старости старостинського округу Миколи Глушка про роботу  у 2020 році та основні завдання на 2021 рік. Кладьківка одне з найменших за чисельністю жителів сіл громади. На сьогодні тут проживає  522 чоловіки, більше третини з яких складають пенсіонери. Демографічна статистика не втішає – за минулий рік у селі померло 13 осіб, народилася 1 дитина. Попри це кладьківці доволі активні  і дбають про своє село. В селі функціонують школа, дитячий садок, будинок культури, бібліотека, фельдшерсько-акушерський пункт.  Дбають у селі  і про розвиток спорту. Тут є активна футбольна команда «Вітол». У 2020 році через коронавірус і згортання усіх державних субвенцій і програм великі проєкти не вдалося реалізувати, але громада дбала про підтримку інфраструктури та закладів соціальної сфери. Тісно співпрацювали з агараріями. У рахунок соцугод провели ямковий ремонт центральної вулиці села, закупили медпрепарати на фельдшерський пункт, встановили нові бетонні паркани біля адмінприміщення та ФП. За сприяння ПП «Агрофірма Кладьківка» встановили дитячий майданчик біля школи.  Упродовж року поводили заходи з благоустрою – вирубування порослі, обкошування, побілку, ремонт обеліску.  Кладьківка – єдине у громаді село, де продовжують власним коштом утримувати, окрім робітника з благоустрою від комунального підприємства селищної ради, робітника, який дбає про порядок на кладовищі. Тому воно доглянуте і чисте. В селі працюють два приватні магазині, виїзна торгівля, які забезпечують потреби населення у товарах першої необхідності. У сільському будинку культури проводяться цікаві концерти та інші  заходи.

У 2021 році очікувати чималих державних субвенцій також не варто. Тому громада налаштована розраховувати на власні фінансові можливості, але вони, на жаль, обмежені. Основні зусилля і кошти від соціальних угод з аграріями будуть використані на ремонти доріг. Планується встановити у селі ще одну автобусну зупинку. Звісно у весняний період очікується   комплекс робіт з благоустрою села. Поточні питання і проблеми з утримання сільської інфраструктури  будуть вирішуватися селищною радою у співпраці з орендарями землі.

На зборах заслухали інформації і повідомлення запрошених гостей: про ситуацію із зміцнення законності та правопорядку на території села, про механізм нарахування земельного податку, категорії платників(пільговиків), обов’язкове декларування доходів, про ситуацію з лейкозом та іншими інфекційними хворобами тварин, про надання медичних послуг, про співпрацю з депутатом обласної ради та ін.

На запитання присутніх відповів заступник селищного голови Віктор Богдан.

Найбільш активне обговорення викликала інформація начальника Управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді і спорту Світлани Масльонки про оптимізацію закладів освіти, яка чекає громаду найближчим часом. Статистика народжуваності останніх трьох років катастрофічна і змушує вдаватися до радикальних дій. Дітей меншає, у багатьох селах, в тому числі і Кладьківці, перспективи роботи освітніх закладів немає. Вимоги освітньої реформи і фінансові можливості громади не дозволять далі утримувати такі школи і садочки. Вже й сьогодні на освітянську галузь громада витрачає 67 % бюджетних видатків. Кладьківська школа І ступеню і дитячий садок потрапили у    перший етап призупинення роботи з нового навчального року. На сьогодні у школі навчається 5 дітей, у садочку – 9 вихованців. В числі тих, хто також потрапив у зону ризику і внесений у план оптимізації на 2021 рік, Виблівська школа і садок, Дроздівська школа, Ковчинський садочок.  Натомість призупинення роботи цих закладів накладає на громаду зобов’язання покращити підвіз дітей до інших освітніх закладів, розробити додаткові зручні маршрути руху шкільних автобусів. Також Управління працює над тим, щоб працевлаштувати педагогічний персонал  і, по можливості, технічний персонал закладів, які підпадають під оптимізацію.

Природньо, що жителів села не надто потішила перспектива призупинення роботи  освітніх закладів у селі. Кладьківці, особливо працівники закладів, батьки висловлювали зауваження щодо технічного стану шкільного автобуса, який працює на їх маршруті, щодо проблем з харчуванням дітей у Вересоцькій школі, куди сьогодні підвозяться кладьківські школярі середньої і старшої ланки, висловились про необхідність коригування маршруту, щоб діти у холодну пору року і негоду не чекали довго автобуса, Також просили встановити додатково автозупинку. Батьки також просили розмежувати у часі підвіз молодших і старших школярів зі школи. Молодших привозити раніше додому. Просили звернути увагу влади на якість розчищення доріг по селу. У результаті не завжди якісної розчистки на поворотах і перехрестях утворюються снігові зсуви, так звані трикутники, які ускладнюють рух автотранспорту, в тому числі і шкільних автобусів.

 На зборах кладьківці були доволі активними в обговоренні  питань, що стосуються життя  села,  озвучили  загальні проблеми та проблеми особистого характеру. Були запитання не лише до  селищної влади, а й до агропідприємства-орендаря.

Питання і проблеми, які порушували жителі села на загальних зборах:

  • нарікали на нерегулярність автобусних маршрутів до Чернігова і Ніжина;
  • просили не посипати дороги лише сіллю;
  • озвучили прохання відрегулювати час вуличного освітлення (вночі збільшити) та замінити ліхтарі, які вийшли з ладу;
  • висловили перестороги щодо поширення лейкозу ВРХ(утримання в одному господарстві хворих і здорових тварин, достовірності досліджень на лейкоз тощо);
  • особисті питання стосувалися проблем з отриманням ліків онкохворим, здачею аналізів особою з інвалідністю,  приватизації городів, що знаходяться в користуванні;
  • звучали питання щодо можливості підвищення орендної плати за землю, видачі на руки примірників договорів оренди;
  • переймалися жителі села вирішенням питання виготовлення документів на громадське пасовище.

Актуальним на цей рік лишається питання ремонту сільських доріг.

Рішеннями загальних зборів звіт  старости округу та інспектора поліції  взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори, суми яких затвердили на рівні минулого року.