У 2021 планують відремонтувати дорогу Грабівка-Буда

  • 911

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

18 лютого  у приміщенні сільського будинку фольклору відбулися загальні збори громадян села Грабівка. Тут зібралися найактивніші жителі малого села, запрошені гості.

У зборах взяли участь керівництво селищної ради, представники агропідприємств-орендарів, установ селища, помічник  депутата обласної ради Віктора Труша.  

Староста Орлівського старостинського округу, до якого входить Грабівка, Валентина Бусел прозвітувала перед грабівцями про роботу у 2020 році. Станом на сьогодні у Грабівці зареєстровано 367 жителів. Минулого року в селі померло 13 жителів, не народилося жодної дитини. На землях Грабівки господарську діяльність здійснюють два інвестори: ТОВ «Гетьманське» та  ТОВ ІСТ АГРО. Сільський будинок фольклору є осередком культури і дозвілля для жителів села, тут розміщена бібліотека, підключений Інтернет, працюють гуртки, більярдна зала для дозвілля молоді, у закладі також надають побутові послуги. Фольклорний колектив «Горлиця» є постійним учасником конкурсів і фестивалів в громаді. Працює фельдшерський пункт, ветдільниця. Діти дошкільного і шкільного віку підвозяться шкільним автобусом до освітніх закладів сусідньої Орлівки. Попит населення у товарах першої необхідності забезпечує один магазин. Незабаром у селі відкриється ще один магазин.

Упродовж 2020 року проводилися заходи з благоустрою: В центрі села проводилась вирубка порослі, ліквідована стара огорожа, на кладовищі встановлено вбиральню, а в приміщені ФАПУ в коридор послано лінолеум. За сприяння депутат Віктора Труша придбано насос і труби у відновлену свердловину.

У планах на цей рік  - облаштувати між обеліском у центрі села та будівлею старої колгоспної контори  зону відпочинку. Тут вже встановлені паркові лави. Планується ще замовити і встановити альтанку та паркову гойдалку. Також у планах на 2021 рік  освітлення вулиці Садова, ремонт пам’ятників, ремонт адміністративного приміщення,  реконструкція  свердловини, ремонт центральної зупинки, в центрі села  встановлення бетонної огорожі, фарбування огорожі на кладовищі, на фельдшерському пункті, в центрі села,  ремонти доріг.

Із співдоповіддю виступила Куликівський селищний голова Юлія Постернак: минулого року  зусилля і кошти були спрямовані на боротьбу з коронавірусом, були згорнуті більшість державних субвенцій і програм. Але громада і в таких непростих  умовах працювала і розвивала всі галузі. Проводили ремонти доріг, закупівлю засобів захисту, дрібного обладнання для медичних закладів, меблів, оргтехніки, навчальних засобів для шкіл. Ремонтували школи, будинки культури, облаштовували нові зони відпочинку, встановлювали дитячі майданчики, паркові лави, гойдалки тощо. Основні зусилля у 2021 році будуть спрямовані на ремонти доріг, підтримку належного благоустрою, забезпечення населення якісними послугами.  У зв’язку із ліквідацією райдержадміністрації громада перебирає на себе ще додаткові функції, такі як соціальний захист населення, захист прав дітей, попередження та ліквідацію надзвичайних ситуацій, мобілізаційну роботу та ін. Найближчим часом громаду чекає оптимізація закладів освіти через зменшення кількості дітей та вимоги освітньої реформи. Триває процедура передачі центральної районної лікарні у комунальну власність селищної ради.

Заступник селищного голови Віктор Богдан, відповідаючи на запитання присутніх щодо жахливого стану дороги між Грабівкою і Будою, яка не ремонтувалася уже багато років, повідомив, що Управління капітального будівництва облдержадміністрації, яке є власником даної дороги, планує у 2021 році включити у план проведення поточних середніх ремонтів ділянку дороги Грабівка-Буда протяжністю 5,2 км. Так що є всі сподівання, що між  Грабівкою і Будою ще до кінця року буде гарна нова дорога.

Учасники зборів заслухали звіт дільничного офіцера поліції Романа Неговського про роботу по профілактиці і боротьбі із злочинністю та підтриманню правопорядку на території села у 2020 році. На поліцейському обліку на даний час немає злісних дебоширів з числа жителів села. Дільничний попередив грабівців про те, що останнім часом активізувалися телефонні шахраї і закликав бути пильними і перевіряти будь-яку інформацію, що надійшла телефоном від незнайомих людей.

Начальник Куликівської Державної податкової інспекції Марина Семерня поінформувала  присутніх про механізм нарахування земельного податку, перелік пільговиків, звільнених від сплати податку, наголосила на необхідності декларування доходів, надала іншу інформацію щодо особливостей оподаткування.

Сімейний лікар Куликівського ЦПМСД Ольга Цуприк повідомила, що цього року виїзди лікарів до сіл знову відновляться, оскільки ситуація з коронавірусом більш-менш стабілізувалась. Однак лікар застерегла усіх не нехтувати засобами захисту і дотримуватися гігієни, як і минулого року, оскільки навіть у тих, хто перехворів немає довгострокового імунітету і хвороба може повернутися знову.

Помічник депутата обласної ради Віктора Труша Марія Попович закликала грабівців бути активними і дбати про своє село. Проблеми, які сільська громада не в змозі буде вирішити самотужки, допомагатиме вирішувати депутат.

На зборах також виступили представники  ТОВ «Гетьманське» та  ТОВ ІСТ АГРО. До останнього претензій у грабівців немає: господарство орендує   тут не так багато землі (150 га), орендну плату виплачує вчасно,  зобов’язання по соціальній угоді виконує. А от до представника ТОВ  «Гетьманське» у жителів села було чимало запитань: ще не всі отримали  за минулий рік орендну плату, більшість власників паїв досі не мають на руках примірника договору оренди,  дуже важко зв’язатися телефоном з місцевими представниками господарства.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Грабівки на зборах:

  • бродячі собаки по селу створюють небезпеку пересування, особливо для дітей;
  • після випилювання аварійних дерев на кладовищі і по селу залишилися неприбрані гори гілля;
  • дорога Грабівка-Буда потребує невідкладного ремонту;
  • розглянути можливість підвищення відсотка орендної плати за землю;
  • допомогти отримати кошти на лікування в рахунок орендної плати наперед;
  • про процедуру відмови від земельної ділянки, що знаходиться в користуванні.

Рішенням загальних зборів встановлено суму  місцевих податків і зборів на 2021 рік.