Вже цьогорічні дослідження виявили нові випадки захворювання ВРХ на лейкоз

  • 1163

Фото без опису

Фото без опису

 

23 лютого перший заступник селищного голови Тетяна Сосімович провела нараду за участі представників Куликівського Управління Держпродспоживслужби, поліції, старост старостинських округів щодо профілактики поширення лейкозу ВРХ на території Куликівської селищної територіальної громади.

Учасники наради заслухали інформацію начальника Управління Віктора Кошмака  про ситуацію з поширенням лейкозу на території громади: останні три роки в Куликівській громаді склалася напружена ситуація щодо захворювання великої рогатої худоби на лейкоз. З 1993 голів корів, які утримуються в приватних господарствах,  станом на 01.01.2021 зареєстровано 251 хвора на лейкоз тварина, з них 12 – утримуються більше 2-х років, що є особливо небезпечним. Найбільша кількість лейкозних тварин на сьогодні у Дроздівці: з 181 голів – 93 лейкозні; у Салтиковій Дівиці – з 200 голів – 33 лейкозні корови, Жуківка: з 82 голів – 25 лейкозних, Виблі: з 200 голів – 20 лейкозних, Кладьківка: з 39 голів- 17 лейкозних, Вересоч: з 170 голів – 9 лейкозних, з них 3 голови утримують більше двох років.

Фахівці Управління вже розпочали дослідження тварин на лейкоз та інші небезпечні інфекційні хвороби. На жаль, дослідження виявляють нові випадки захворювання ВРХ на лейкоз. На прохання жителів сіл та старост планується завершити дослідження до  вигону худоби на випас, щоб запобігти потраплянню хворих тварин у громадське стадо.

Кожному власнику хворих на лейкоз тварин надається лист-повідомлення із детальними роз’ясненнями оздоровчих заходів та попередженням про небезпеку лейкозу. Проте, не всі господарі відповідально ставляться до виконання вимог.

Для того щоб оздоровити села громади і зробити вільними від лейкозу Управління Держпродспоживслужби спільно із селищною радою будуть  злагоджено працювати по затвердженому плану профілактичних та оздоровчих заходів.

Найперше завдання – завершення досліджень та оновлення даних щодо кількості лейкозних корів в розрізі населених пунктів. Далі профілактична робота: інформаційно роз’яснювальна робота з господарями з метою недопущення випасання хворих тварин у загальному стаді, недопущення вживання непастеризованого молока від хворих корів, особливо дітям, доведення необхідності здачі на забій лейкозних корів, проведення дезінфекції господарських приміщень тощо.

Фахівці Управління відповіли на запитання старост, які ще раз передали прохання завершити дослідження на лейкоз до початку випасу і передати списки господарств, де утримуються хворі тварини.

Віктор Кошмак закликав старост активно співпрацювати з ветпрацівниками на місцях, просив поінформувати населення, щоб купували корів лише за наявності усіх необхідних документів, в тому числі  і про проведення досліджень і щеплень,  у перевірених господарствах. Якщо є недовіра населення до результатів досліджень на лейкоз обласною лабораторією, власники корів можуть провести повторне дослідження в арбітражній лабораторії в місті Києві.

- Наразі СФГ «Колос» проводить заміну хворих корів на здорових нетелів з доплатою, - повідомила староста Жуківського старостинського округу Наталія Дурицька, - господарі хворих корів з Жуківки вже скористалися таким обміном.

Фахівці Управління Держпродспоживслужби разом і старостами будуть вести постійний контроль приймання  молока від населення, щоб не допустити здачу молока від хворих корів. За заявами від  старостатів відповідні служби проведуть перевірку  приватних приймальників, так званих «сирників» на предмет того, чи не закуповують вони молоко в господарствах, де утримують лейкозних корів.

До проведення профілактичної роботи будуть долучатися дільничні офіцери поліції.

Тетяна Сосімович попросила Управління Держпродспоживслужби у свою чергу також тісніше співпрацювати із селищною радою щодо профілактики лейкозу і надавати оперативну інформацію.

Важливо зрозуміти, що профілактичні заходи і відповідні служби не мають на меті затаврувати власників лейкозних корів, хвороба підступна і в будь-якому господарстві може з’явитися хвора худоба. Зрозуміло і те, що для багатьох сільських сімей здача молока, продаж молока і молокопродуктівє додатковим, а часто й основним доходом сімейного бюджету. Головне завдання оздоровчих і профілактичних - оздоровити громаду і звільнити від лейкозу. Тож вкрай важливо  домогтися  від власників хворих корів усвідомлення відповідальності перед односельцями за недопущення ще більшого поширення лейкозу в громаді.