Бакланова Муравійка потребує допомоги у видаленні аварійних дерев на кладовищі

  • 1102

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

25 лютого загальні збори громадян проходили в Баклановій Муравійці. В актовому залі адміністративного приміщення (колишня сільська рада) зібралися найактивніші жителі села.

У зборах взяли участь запрошені гості: перший заступник селищного голови Тетяна Сосімович, заступник селищного голови Віктор Богдан, помічник депутата Чернігівської обласної ради Віктора Труша Марія Попович, дільничний офіцер поліції Олександр Василенко.

Учасники зборів заслухали звіт старости Бакланово-Муравійського старостинського округу Наталії Притиковської  про роботу у 2020 році та основні завдання на 2021 рік. Із звіту старости: на сьогодні у селі проживає 421 чоловік.  Демографічна ситуація, як і в більшості сіл  громади складна. Минулого року народилася 2 дитини, померло 13 осіб.  Село маленьке, але близькість до обласного центру дає перспективи розвитку. В селі функціонують фельдшерський пункт, будинок культури, бібліотека, магазини приватних підприємців, виїзна торгівля, пересувне поштове відділення.  Минулого року у відремонтовані  кабінети адмініприміщення переїхала сільська бібліотека, тепер тут тепло і комфортно для відвідувачів у будь-яку пору року. Будинок культури є активним осередком громадського життя у селі. Тут відбувається багато концертів, цікавих програм. Минулорічні карантинні обмеження через коронавірус не дозволили проводити  заходи у закладі, але сільські аматори навчилися працювати в режимі онлайн, як і інші заклади культури громади.  Діти дошкільного і шкільного віку підвозяться автобусом у освітні заклади сусідніх сіл Виблі і Горбове. У селі працює схема організованого вивозу сміття. Позаторік  за кошти селищного бюджету тут встановили  майданчик для роздільного збору сміття (скло і пластик). Однак є ще недобросовісні жителі, які  несуть до контейнерів усякий непотріб та викидають  сміття, де заманеться. До таких громадян поліція буде вживати заходів впливу до порушників правил благоустрою. За минулий рік  поголів’я ВРХ зменшилося на 9 голів. На сьогодні в господарствах села тримають 76 голів ВРХ.  На землях Бакланової Муравійки господарську діяльність здійснюють 6 агропідприємств-орендарів: ПП «Вимал-Агро», ТОВ «Горбів Агро», СФГ «Колос», ФГ «Полісся Агро», ТОВ «Гетьманське», ТОВ «УкрАгроУспіх». Але не всі інвестори допомагають селу, на жаль. Не складається співпраця з ТОВ «УкрАгроУспіх». Підприємство не платить кошти по соціальній угоді і не цікавиться проблемами села.

Благоустрій: у 2020 році встановили паркан біля пам’ятника воїнам Другої світової війни, висипали щебнем вулиці села, випилювали аварійні дерева на кладовищі, вирубували і випилювали дрібну поросль на узбіччях доріг та території села, проводили косметичний ремонт пам’ятників та братських могил.

Плани на 2021 рік: додати  огорожу  на кладовищах, видалити небезпечні аварійні дерева на кладовищах(із залученням альпіністів), продовжити роботи з благоустрою села.

Староста  і жителі села звернулися до керівництва селищної ради  з проханням допомогти організувати бригаду( із залученням альпіністів) та видалити особливо небезпечні аварійні дерева на кладовищі,  інакше вони можуть впасти і нанести значної шкоди похованням.

Про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території села Бакланова Муравійка у 2020 році  на зборах  звітував дільничний офіцер поліції Олександр Василенко. Серйозних зауважень до роботи дільничного жителі села не висловили.

Бакланово-муравійці озвучили ряд питань до представника ПП «Вимал-Агро», а саме: чи очікувати у цьому році підвищення орендної плати, чи отримають власники паїв примірники договорів оренди на руки та ін.

Питання і проблеми, які озвучили жителі села Бакланова Муравійка на зборах:

  • висипка  вулиць Слобідська і Широка;
  • застосування заходів впливу(попередження, адмінштрафи) до власників бездоглядних собак;
  • нагальна необхідність заміни лінії електропередач  по окремим вулицям;
  • продовження маршруту(до ферми) і часу руху автобуса;
  • знищення вогнищ амброзії, яка поширилася по селу.

У Баклановій Муравійці, як і в інших  селах громади, гостро стоїть питання руйнування доріг важкою технікою. Жителі села просили керівництво селищної ради провести переговори з аграріями щодо улаштування об’їзних доріг поза селом. Кошти інвесторів, які вони сплачуть на соціально-економічний розвиток територій, вирішили використати на ремонт і висипку доріг в селі.

Рішеннями загальних зборів суми місцевих податків і зборів цього року дещо збільшили.

Вже традиційно щороку після загальних зборів бакланово-муравійські аматори представляють загалу невелику концертну програму. Тож і цьогоріч місцеві артисти порадували односельців та гостей жартівливими  і ліричними  піснями, веселими гуморесками.