У Вершиновій Муравійці практично немає бездоглядних господарств

  • 1267

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

 

26 лютого продовжив цьогорічний цикл загальних зборів громадян Вершиново-Муравійський старостинський округ, до якого входять села Вершинова Муравійка і Кощарище. Вершиновомуравійці і цього року були активними –  у фоє будинку культури, де проходили збори, не було вільних місць.  

 

Від Куликівської селищної ради у зборах взяли участь Куликівський селищний голова Юлія Постернак зі своїми заступниками Тетяною Сосімович та Віктором Богданом. Були також присутні  помічник депутата обласної ради Віктора Труша Марія Попович,  дільничний офіцер поліції Олександр  Василенко, начальник податкової інспекції Марина Семерня, начальник управління Держпродспоживслужби Віктор Кошмак, представники агропідприємств-орендарів. 

 

Староста Вершиново-Муравійського старостинського округу Людмила Андрієнко прозвітувала про роботу у 2020 році, про сьогодення сіл та про перспективи і плани на цей  рік. Зі звіту старости: на сьогодні населення округу скаладає 390 осіб. У 2020 році в селі померло 16 осіб і народилося 2 дітей, прописалося на постійне проживання 16 осіб. Зручне географічне розташування: залізниця, близькість до Чернігова  дається взнаки. В селі практично відсутні нежилі садиби. Відрадно, що будинки купують не лише під дачі, а й для постійного проживання.

На території округу  працює 4 сільськогосподарських підприємства: ТОВ «Дружба-Нова», «Агро-Старт Україна», «Горбів-Агро», «Українські лікарські рослини». Були ще паї сіножатей і в СФГ «Колос», але за обопільною  згодою договори оренди було припинено, і орендодавці уклали нові з ТОВ «Українські лікарські рослини».Орендна плата в 2020 році залишилася незмінною. За ріллю  становила 11% від нормативно-грошової оцінки, у грошовому еквіваленті 9723 грн. Інвестори співпрацюють з громадою, надають допомогу у вирішенні нагальних питань.

Діти шкільного і дошкільного віку підвозяться до закладів освіти Горбового. В селі працюють  будинок культури, бібліотека, фельдшерський пункт. У минулому році за кошти агропідприємства «Українські лікарські рослини» у приміщенні ФП було зроблено косметичний ремонт: пофарбовано маніпуляційний кабінет, переклеєно шпалери в оглядових кабінетах, побілено та пофарбовано коридори та веранду, придбано світильники та фіранки в кабінети, замінено лінолеум в коридорі. Ремонт проводився силами працівників ФП та працівниками старостинського округу. На сьогодні дуже потрібно замінити вхідні двері, які в незадовільному стані, і косметично підремонтувати заклад ззовні. Торгівельне забезпечення: На території села працює  один магазин місцевого підприємця Мірошник К.І. , два рази на тиждень підвозить хліб та інші продукти чернігівський підприємець Ковтун В.В. У цілому потреби людей у необхідних товарах вони задовольняють. Але  інколи люди нарікають на малий асортимент та невиправдано завищені ціни і просять відкрити в селі ще один магазин. Через малу  кількість населення в селі не працює виїзна торгівля. Благоустрій: у 2020 році було очищено від лози та порослі меліоративні канали: приблизно1 км довжиною. З допомогою найманих працівників та працівників старостату було розчищено від порослі, сухостою та сміття територію по вулиці Петрівській. Розширили зону квітників. Допоміг у цьому настоятель місцевого храму отець Роман, власноручно зробивши і встановивши два квітники навпроти будинку культури. Він також виготовив парковку для велосипедів біля водяної колонки. Було пофарбовано всі паркани в центрі села, побілено дерева, стовпи по центральних вулицях. Нашу роботу, наше намагання зробити своє село привабливішим було помічено керівництвом Куликівської селищної ради і за участь у весняному благоустрої ми отримали  1 місце і в знак нагороди нам подарували дві лави, котрі були встановлені в центрі села. Минулого року було зроблено щебеневу висипку вулиці Коцюбинського в рахунок соціальної угоди з ТОВ «Агро-Старт Україна». Було встановлено твердопаливний котел та проведено водяне опалення у двох кабінетах адмінбудівлі старостинського округу.  Тут були задіяні спонсорські кошти депутата обласної ради Віктора Труша, кошти ТОВ «Агро-Старт Україна» та бюджету громади.

Плани на 2021 рік: демонтаж аварійної будівлі колишньої бібліотеки та облаштування на її місці зони відпочинку, висипка ґрунтових доріг, продовження вуличного освітлення.   Також подали заявку на ямковий ремонт асфальтової дороги державної власності.

Доповнила звіт старости директор будинку культури Валентина Кулініч. Попри минулорічні карантинні обмеження заклад працював над забезпеченням потреб населення в культурних послугах. Брали участь в онлайн-конкурсах. Дитячий танцювальний дитячий колектив «Полісяночка» - лауреат мистецьких конкурсів різного рівня. Заклад потребує покращення матеріально-технічної бази і косметичних ремонтів. Батьки учасників танцювального колективу просять обладнати хореографічну залу для  репетицій.

 

Юлія Постернак  у своїй співдоповіді торкнулася  наступних тем: наслідки адміністративно-територіальної реформи для громади( ліквідація району, закриття/реорганізація установ, вивільнення працівників, подальша передача повноважень громаді), оптимізація закладів освіти, передача районної лікарні в комунальну власність громади та ін. Голова громади закликала присутніх користуватися достовірною інформацією з перших вуст про зміни у громаді і пообіцяла постійний прямий діалог з жителями на виїзних прийомах.

 

Про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території сіл Вершинова Муравійка і Кошарище у 2020 році  на зборах  звітував дільничний офіцер поліції Олександр Василенко. Староста подякувала дільничному за гарну співпрацю.

 

Запрошені посадовці поінформували учасників зборів про питання процедури нарахування земельного податку, декларування доходів, епізоотичної ситуації  у громаді, зокрема щодо лейкозу ВРХ.

 

Марія Попович від імені депутата Віктора Труша  подякувала жителям сіл за підтримку на місцевих виборах та запевнила, що депутат і надалі буде допомагати вирішувати проблеми сільських громад.

 

Проблемні питання, які озвучили вершиновомуравійці на зборах:

  • висипка ґрунтових доріг;
  • облаштування танцювального класу в СБК;
  • притягнення до відповідальності господарів бездоглядних собак;
  • видалення аварійної берези на кладовищі;
  • перенесення в інше місце  та облаштування спортивного майданчика для дітей і дорослих;
  • виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

Рішенням загальних зборів затверджено розмір місцевих податків і зборів на 2021 рік  на рівні минулого року(самооподаткування – 100 грн з двору на рік).