Дроздівці занепокоєні можливим закриттям садочка і школи

  • 1974

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Загальні збори громадян села Дроздівка, які відбулися 1 березня в  сільському будинку культури, були наймасовішими з поміж інших зборів, що вже пройшли в інших селах. До будинку культури цього дня зійшлося чимало дроздівчан, що свідчить про небайдужість жителів до долі свого села.  

На збори прибули запрошені гості: Куликівський селищний голова Юлія Постернак та її заступники, представники Управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту селищної ради, поліції, податкової інспекції, первинної медицини, районного та обласного управлінь Держпродспоживслужби.

Традиційно збори розпочалися із звіту  старости села. Андрій Пилипенко поінформував односельців та гостей про роботу у 2020 році, сьогоднішню ситуацію у селі та плани на поточний рік.  Зі звіту старости: станом на 1 січня цього року в селі було зареєстровано 671 чоловік. Демографічна статистика також мало чим відрізняється від інших сіл громади. У 2020 році в Дроздівці народилося 5 дітей, натомість померло 29 осіб.  У школі навчається 30 дітей, у садочку – 16 вихованців. Така невтішна ситуація з народжуваністю ставить під загрозу перспективи існування школи і садочка. Але на даний час село має розвинену мережу закладів соцсфери : працюють школа, дитячий садочок, ФАП, будинок культури, бібліотека, поштове відділення, ветдільниця. Потреби жителів села у товарах першої необхідності забезпечують кілька магазинів та виїзна торгівля.  Дроздівский БК є справжнім осередком культурного життя Дроздівки. Його директор Оксана Зубок  докладає значних зусиль, щоб задовольнити естетичні потреби  дроздівців. На базі БК працюють фольклорний колектив "Дивосвіт" (керівник Н. Береговець), танцювальні "Зоряна" та "Зоряночка"( керівник О.Зубок), полюбився глядачам і дитячий фольклорний колектив "Микдан" (керівник Л. Пилипенко).  У складних умовах минулого карантинного року дроздівські аматори зуміли організувати та провести ряд цікавих концертних програм,  колективи брали участь  у різних конкурсах в онлайн  форматі та мають нагороди. Усім запам'ятався  яскравий творчий вечір Наталії Береговець. Вже вдруге директорка БК ініціювала проведення фестивалю дитячої творчості "З добрим серцем", в якому взяли участь талановиті діти не тільки нашої громади. Активізувалось спортивне життя села. Вперше за багато років участь у чемпіонаті громади  з волейболу взяла  дроздівська команда. На черзі змагання з  мініфуболу, тож  двічі на тиждень йдуть активні тренування в спортзалі Дроздівської школи. Успішно виступила команда Дроздівки на чемпіонаті Куликівської ТГ з шахів та шашок, посівши ІІІ місце. Заняття з фітнесу, які проводить Оксана Зубок,  також сприяють здоровому способу життя дроздівців.

Минулого року проводили цілий комплекс робіт з благоустрою: прибирання смітників, вирубку порослі, побілку, озеленення територій, благоустрій біля ставка Близниця. Створено зону відпочинку у центрі села. За державні кошти проведено ремонт вулиць Шевченка та Лазарівка.

Господарську діяльність на території села здійснюють СТОВ «Дружба-нова» (Кернел), ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Баришівська зернова компанія», ТОВ «Українські лікарські рослини» та  ФОП Кравченко В.М.  Загалом інвестори співпрацюють з громадою села, допомагають у вирішенні проблемних питань. За минулий  рік орендарями було сплачено 264 355,80 грн.  до бюджету селищної ради  віповідно до соціальних угод. 

Плани на 2021 рік: найближчим часом має нарешті розв'язатися питання  стільникового зв'язку в селі.  ТОВ «лайфселл» вже отримало всі дозвільні документи, та чекає сприятливих погодних умов, щоб розпочати монтажні роботи по встановленню телекомунікаційної апаратури.  У планах  продовжити  освітлення вулиць,   потребує  висипки  вулиця Грушевського,  є необхідність  замінити котел в  адміністративному приміщенні. Тут також знаходиться ФАП,  танцювальний клас, проходять заняття "Творчої майстерні" та  мають робочі місця працівники Дроздівського старостинського округу. Є попередня домовленість з однією з чернігівських ГО  про чищення колодязів для пільгових категорій населення ( самотні громадяни, багатодітні сім'ї, громадські  колодязі і т. д.)

Куликівський селищний голова Юлія Постернак у своїй співдоповіді говорила про те, що у зв’язку з ліквідацією району та райдержадміністрації  селищній раді передаються ще додаткові повноваження і функції, зокрема у сфері соціального захисту населення.  Очільник громади також говорила про передачу районної лікарні у власність громади, про проведення аудиту землі. - Сьогодні громади мають навчитися заробляти самі  і розраховувати на власні сили, тому важливо мобілізувати усі податкові надходження, серед яких земельний податок є одним з основних, - наголосила Юлія Постернак. Голова громади відповіла на запитання присутніх.

Дільничний офіцер поліції Роман Неговський прозвітував про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території села у 2020 році. Дроздівці озвучили претензії на адресу поліції. Минулого року скоєно серію крадіжок з магазину та осель жителів села,  а злочинці  досі не знайдені і не притягнуті до відповідальності.

Сьогодні у Дроздівці найбільш критична ситуація з лейкозом ВРХ у приватних господарствах жителів села. Із 181 голови загального стада  - 93 лейкозні тварини. Тому виступи представників Держпродспоживслужби сприймалися дуже емоційно. Фахівці ветслужби попередили про відповідальність власників хворих корів за проведення усіх профілактичних заходів, про недопущення реалізації молока від лейкозних корів. Від дроздівців звучали репліки про необхідність запровадження фінансової підтримки- дотації за здачу хворих корів, щоб якось компенсувати втрати господарств. Також озвучили питання про розміри і правомірність плати за проведення ветеринарних досліджень і щеплень.

Не менше запитань було і до начальника Управління ОКТСМС Світлани Масльонки. Дроздівців турбує можливе призупинення роботи школи і садочка, адже заклади включені до плану оптимізації на цей рік. Посадовиця пояснила чому саме дроздівські освітні заклади потрапили у так звану зону ризику.  Через малу наповнюваність вартість утримання учня у школі є однією з найдорожчих з поміж інших освітніх закладів. На жаль, і перспективи на найближчі роки, враховуючи вимоги освітньої реформи, у цих закладів немає, як до слова і в інших сільських шкіл і садочків з малою кількістю дітей. Громада змушена вдаватися до радикальних кроків, бо демографічна ситуація невтішна по всіх селах. Зараз час подумати про забезпечення якісного підвозу дітей до більших шкіл і зміцнення їх матеріальної бази для того щоб забезпечити дітям надання сучасних освітніх послуг. В обговоренні теми звучали питання про працевлаштування вивільнених в результаті оптимізації вчителів, про можливість підвозу до Дроздівки орлівських і грабівських дітей та ін.

Жвава дискусія була з приводу використання коштів соцугод з аграріями. Враховуючи згортання державних субвенцій, це єдині поки що кошти, які можна використати на розвиток сіл. Релігійна  громада просила виділити ще 53 тис.грн на ремонт даху церкви. Минулоріч 115 тис. грн від соцугоди з СТОВ «Дружба Нова» вже викристали на придбання матеріалів на перекриття даху. Але більша частина присутніх на зборах проголосували за використання коштів соцугод на благоустрій села: продовження освітлення і висипку вулиць.

Інші питання і проблеми, які озвучили жителі Дроздівки:

  • висипка  і грейдерування доріг по селу;
  • продовження освітлення вулиць(Грушевського);
  • руйнування доріг лісовозами та важкою технікою агропідприємств;
  • застосування заходів впливу до господарів бездоглядних собак;
  • чи отримали медзаклади громади вакцину від коронавірусу;
  • проблеми з отриманням безкоштовних ліків для епілептиків;

Рішеннями загальних зборів звіт старости села та дільничного офіцера поліції взято до відома, а також затверджено суми місцевих податків і зборів на рівні минулого року.