Загальні збори у Дрімайлівці з настроєм весни і жіночого свята

  • 1452

4 березня у приміщенні сільського будинку культури відбулися загальні збори громадян  Дрімайлівського старостинського округу, до якого входять села Дрімайлівка і Будище.

Збори розпочалися традиційно із звіту старости округу Володимира Зоценка про роботу у 2020 році. Зі звіту старости:  станом сьогодні у селах Дрімайлівка та Будище зареєстровано 596 жителів, 206 з них – пенсіонери. За 2020 рік  померло 18 осіб, народилося 2 дітей. У селі працюють усі соціальні заклади: школа, дитсадок, ФАП, ветдільниця, будинок культури. На землях  Дрімайлівського округу господарську діяльність провадять "Гетьманське", ТОВ «Дрімайлівка Агро», ФГ «Махно Агро». Орендна плата  становить 9 %, або 6771 грн в грошовому еквіваленті за пай. Господарства співпрацюють з громадою, допомагають вирішувати нагальні проблеми. Минулого року, відповідно угод про соціально-економічне співробітництво, аграрії перерахували на розвиток округу 172 тис. грн. За ці кошти було проведено ямковий ремонт вул. Петровського, проводилися косметичні ремонти сцени СБК, інші роботи. За сприяння народного депутата України Анатолія Гунька в селі встановлено дитячий майданчик, підключено 4G Інтернет. Минулого року пробурили ще дві водозабірні свердловини, одну з них  - завдяки фінансовій допомозі депутата обласної ради Віктора Труша. Вирішено проблему із забезпеченням ФАПу медпрацівником. Тепер тут працює  молодий фельдшер. У школі проведені косметичні ремонти, новими меблями та обладнанням забезпечені початкові класи, відповідно до вимог Нової української школи. У шкільній їдальні замінено бойлер. У Дрімайлівці працюють 4 магазини, які забезпечують попит населення у товарах першої необхідності. Але у селі Будище магазину немає. Проводилися упродовж минулого року роботи з благоустрою:  ремонти пам’ятників та обелісків, прибирання кладовищ, обкошування узбічь, випилка порослі, аварійних дерев.  

Плани на 2021 рік: встановити нові паркани у центрі Дрімайлівки, випиляти аварійні дерева, побудувати доріжку до бювету у центрі села, перенести пам’ятний знак (Хрест) жертвам Голодоморів на Щербівське кладовище, освітити питні бювети та здійснити благоустрій прилеглих територій біля них, насадити парк на місці пам’ятного знаку, зробити висипку грунтових доріг (до кладовищ, до залізничної станції).

 

Куликівський селищний голова Юлія Постернак поінформувала учасників зборів про актуальні теми та найближчі перспективи розвитку громади: передача районної лікарні у громаду, оптимізація закладів освіти, передача функцій соціального захисту населення, аудит землі тощо.

 

Про роботу по забезпеченню законності і правопорядку на території сіл  Дрімайлівка і Будище у 2020 році звітував дільничний офіцер поліції Роман Неговський.

На зборах виступили місцеві фермери Павло Антохов та Олег Махно. Останній зовсім нещодавно зайшов на територію Дрімайлівського округу як орендар. Аграрії запевнили, що налаштовані на плідну співпрацю і з пайовиками, і з громадою в цілому. Вони виконуватимуть фінансові зобов’язання по соцугодах і допомагатимуть вирішувати поточні питання життєдіяльності сіл Дрімайлівка і Будище.

Посадовці  і аграрії відповідали на запитання учасників зборів.

 

Проблемні питання, озвучені жителями села на зборах:

  • забезпечення балонами скрапленого газу;
  • висипка дороги по вул. 1 Травня;
  • валкування сміттєзвалища;
  • руйнування доріг і будівель внаслідок руху важковагового транспорту агропідприємств;
  •  присутні на зборах озвучили  претензії до ТОВ «Гетьманське»  щодо низької орендної плати за землю у грошовому еквіваленті, сінокоси розорані під ріллю, а виплачується як за сінокіс.

Особливу стурбованість жителі висловили щодо нагальної необхідності ремонтів доріг, які ведуть до кладовищ, до залізничної станції.

 

Рішенням зборів затвердили місцеві податки і збори. Власників тракторів звільнили від річного податку, натомість зобов’язавши надати допомогу технікою під час робіт з благоустрою.

 

Обговорення, як і  в інших селах, було емоційним, але завершилися збори на позитивній ноті з весняним святковим настроєм. Місцевий фермер Олег Махно зі своїми колегами привітали усіх присутніх жінок з прийдешнім святом, подарували квіти і солодощі. З вітальних слів і квітів починав і завершував  збори  староста округу Володимир Зоценко. А ще більше весняного настрою додав присутнім святковий концерт за участі вихованців дитячого садочка, учнів і вчителів школи, місцевих аматорів сцени.