Ковчинці наполягають на проведенні досліджень на лейкоз до початку випасу

  • 1528

5 березня  у приміщенні сільського будинку культури відбулися загальні збори громадян  сіл Ковчин та Українське.  У зборах взяли участь жителі округу та запрошені гості.

Відкрила збори староста Ковчинського старостинського округу Валентина Шестак звітом про роботу  у 2020 році:  Ковчин – друге за чисельністю жителів серед сіл громади. На сьогодні тут зареєстровано 898 осіб. Однак, загальна демографічна тенденція  не стала винятком і в Ковчині. За минулий рік тут померло 25 жителів, тоді як народилося лише 2 дітей. В Ковчині розвинута інфраструктура закладів соціальної сфери: працюють школа, дитячий садок, Будинок культури, бібліотека, ФАП, поштове відділення.  При будинку культури працює дитячий танцювальний колектив, вокальний колектив, солісти. Минулорічна пандемія коронавірусу внесла корективи у роботу закладу, працювали здебільшого дистанційно, але цього року планують відновити активну концертну роботу. Ще до створення об’єднаної громади в селі було створене комунальне підприємство, яке сьогодні надає послуги населенню з водопостачання та побутові послуги.  В адмінприміщенні працюють перукарка та швачка. На території округу працюють кілька господарств, які орендують землю. Це - СФГ «Колос», СФГ «Деснянські зорі», ТОВ «Деснянські зорі», ПП Дмитренко.  Господарства  підтримують  громаду і допомагають у вирішенні  питань життєдіяльності території. Так, у 2020 році  у рахунок коштів соцугод з аграріями проведено ямкові ремонти вулиць Польова і Широка. Результатом конструктивної співпраці селищної ради і обласного управління капітального будівництва став поточний середній ремонт центральної дороги села(5,2 км)  в рамках президентської програми «Велике будівництво».  Минулого року за ініціативи місцевих ліквідаторів і підтримки Віктора Зеленського у селі спорудили і урочисто відкрили пам’ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Упродовж 2020 року виконали цілий комплекс робіт з благоустрою: випилювання аварійних дерев, прибирання кладовищ, ремонт автозупинки тощо. За сприяння селищної ради біля будинку культури облаштували зону відпочинку: встановили альтанку, гойдалку.   

Цього року планують продовжити благоустрій територій, необхідно зробити косметичний ремонт всередині ФАПу .

Про роботу Ковчинського ЗЗСО І-ІІІ ступенів  ім. Л.Деполович перед односельцями прозвітувала депутат селищної ради - директорка школи Раїса Шило: підтримуючи вкрай необхідну громаді оптимізацію закладів тут планують перевести початкову школу та дитячий садок у основне приміщення, щоб зекономити енергоресурси і кошти селищного бюджету. Школа має добрі результати в навчанні та незначні, але все ж перспективи, збільшення кількості дітей.

Куликівський селищний голова Юлія Постернак, як і в інших селах громади, у своїй співдоповіді торкнулася  наступних тем: наслідки адміністративно-територіальної реформи для громади( ліквідація району, закриття/реорганізація установ, вивільнення працівників, подальша передача повноважень громаді), оптимізація закладів освіти, передача районної лікарні в комунальну власність громади та ін. Голова громади закликала присутніх користуватися достовірною інформацією з перших вуст про зміни у громаді і пообіцяла постійний прямий діалог з жителями на виїзних  та особистих прийомах.

Про роботу медичної галузі в умовах реформування коротко поінформував учасників зборів  лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Максим Момот. Він зокрема наголосив, що цього року виїзди лікарів по селах відновляться по графіку у зв’язку із стабілізацією ситуації з коронавірусом. Також озвучив інформацію про те, що дітям, які досягли 18-річного віку, необхідно укласти нову  декларацію з сімейним лікарем, оскільки дія попередньої припиняється автоматично.

Про забезпечення правопорядку на території сіл Ковчин та Українське у 2020 році звітував дільничний офіцер поліції Олександр Василенко.

Про ситуацію щодо лейкозу ВРХ у громаді і зокрема у Ковчині(11  хворих тварин) інформував начальник управління Держпродспоживслужби Віктор Кошмак. Ковчинці висловили стурбованість тим, що окремі недобросовісні господарі не проводили взагалі дослідження ВРХ на лейкоз і просили цього року провести його до початку випасу, щоб не допустити випасання хворих тварин у загальному стаді.

Інші питання  і проблеми, озвучені жителями сіл на зборах:

  • розглянути можливість відкриття дитячого відділення в ЦРЛ;
  • як суміщати роботу техпрацівника в будинку культури і адмінприміщенні  з роботою з благоустрою села;
  • яка процедура отримання безкоштовного інсуліну;
  • чи вже надійшла вакцина проти коронавірусу в медзаклади громади і як здійснити запис на вакцинування;
  • чи є можливість на даний час отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.

На ці та інші запитання відповідали посадовці селищної ради та працівники установ селища.

Рішеннями загальних зборів звіт  старости  та дільничного офіцера поліції  взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори на рівні минулого року.

По завершенні зборів місцеві аматори сцени та артисти з Авдіївки подарували присутнім святкову концертну програму з нагоди Міжнародного жіночого дня.