Обговорили питання профілактики отруєння бджіл

  • 1013

9 березня в залі засідань селищної ради відбулася нарада за участі першого заступника селищного голови Тетяни Сосімович, представників Куликівського управління Держпродспоживслужби, власників пасік особистих підсобних господарств. Тема наради – «Профілактика отруєння бджіл».

Проблема отруєння бджіл внаслідок обробітку полів гербіцидами  останнім часом на Чернігівщині та й по Україні набула загрозливих масштабів. Ці малі корисні комахи відіграють важливу роль у запиленні рослин і підтримані загального екологічного балансу у природі. Для власників приватних пасік бджільництво - це додатковий дохід в сімейний бюджет.  До того ж і промислове бджільництво відіграє важливу  роль  в структурі агарарної галузі. Україна минулого року стала лідером експорту меду в країни ЄС. Тому стурбованість бджолярів масовим отруєнням бджіл цілком зрозуміла і була підтримана Держпродспоживслужбою.

З метою недопущення масового отруєння бджіл, яке спостерігається у весняно-літній період при обробках сільськогосподарських посівів згідно вимог чинного законодавства аграрні підприємства  зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через ЗМІ попередити про це населення, місцеві  ради та землекористувачів в радіусі десяти кілометрів від оброблюваних площ про місця, строки і методи застосування пестицидів. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.     Роботи з пестицидами треба проводити у вечірні (з 18-ї до 20-ї) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, обприскуючи наземною апаратурою. При цьому пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від застосованого препарату.

  Але слід зазначити, що провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові хімобробок. Значну відповідальність несуть й власники пасік. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих  радах.

Тож першим кроком для наладгодження конструктивної співпраці пасічників і аграріїв у питанні профілактики отруєння бджіл має бути упорядкування самої бджолярської галузі у громаді. Найперше - це реєстрація і облік пасік.  Фахівці служби поінформували присутніх про порядок реєстрації пасік, обов’язкові профілактично – діагностичні заходи та тарифи з надання ветеринарно-санітарних послуг, відбір зразків для лабораторних досліджень, оформлення ветеринарно-санітарного паспорту на пасіку, реєстрацію пасіки як потужності в єдиному державному реєстрі потужностей операторів ринку з первинного виробництва харчових продуктів, ветеринарно-санітарні вимоги щодо розміщення, облаштування  і кочівлі пасік обов’язкові для виконання у галузі бджільництва, найпоширеніші випадки отруєння та загибелі бджіл від засобів захисту рослин при проведенні польових робіт, дотримання чинного законодавства, санітарних регламентів щодо застосування пестицидів аграріями та відповідальність при порушенні законодавства, алгоритм дій при підозрі отруєння бджіл.

Спеціалісти управління порекомендували на території Куликівської селищної територіальної громади  створити спілку бджолярів, тісно співпрацювати та обмінюватись інформацією між  органами місцевого самоврядування, аграріями та Держпродспоживслужбою для запобігання випадкам отруєння бджіл внаслідок застосування засобів захисту рослин.

 Зустріч пройшла з активним обговоренням усіх питань, учасники наради обмінялись думками, досвідом. Прийнято відповідні рішення щодо подальшої співпраці. Власникам пасік було роздано друковані пам’ятки щодо профілактики отруєння бджіл.