Дівичани цього року очікують покращення якості мобільного зв’язку та швидкісний Інтернет

  • 1945

12 березня загальні збори громадян проходили в  найбільшому за чисельністю жителів селі громади – Салтиковій Дівиці. У  фойє сільського будинку культури зібралися  жителі села та запрошені гості щоб обговорити підсумки роботи по розвитку села у 2020 році та окреслити плани цей рік.

Відкрила збори новообраний староста Салтиково-Дівицького старостинського округу Аліна Лисиця. Із звіту старости:  Салтикова Дівиця ще  продовжує  тримати першість серед сіл громади за чисельністю населення. На сьогодні в селі зареєстровано 1058 чоловік, з них – 534 пенсіонери. Але демографічна статистика тут також невтішна: минулого року  у селі померло 35 осіб, народилося 4 дитини. У Салтиковій Дівиці ще доволі розвинена соціальна інфраструктура: працюють школа, дитячий садок, лікарська амбулаторія, будинок культури, бібліотека,  поштове відділення. У школі навчається 83 дітей, у садочку – 24 вихованців. Школа є активним просвітянським осередком та центром спортивного виховання у селі. Салтикова Дівиця  на відміну від інших сіл має і свою недільну школу при Свято-Миколаївській церкві. Активно популяризують вокальне і хореографічне мистецтво у селі і за його межами вихованці дитячої мистецької студії «Надія». Найпомітнішою подією минулого року, яка вийшла за рамки сільської і набула загальнообласного значення, було відкриття новозбудованої лікарської амбулаторії. Господарську діяльність на землях Салтикової Дівиці здійснює СФГ «Колос». Господарство соціально орієнтоване і допомагає селу у вирішенні питань життєдіяльності території, підтримує   сільські заклади. Болючою проблемою залишається незаконний продаж спиртного на так званих «точках», у селі їх аж 12. Старостат налаштований серйозно і методично вживати заходів впливу до власників нежилих бездоглядних садиб. Захаращені двори не лише псують загальний вигляд села, а й створюють пожежну небезпеку для сусідніх садиб. Також жорстко налаштовані застосовувати штрафи до осіб, які викидають сміття у невстановлених місцях. Плани на 2021 рік: будівництво водозабірної свердловини з перспективою проведення водогону, підключення швидкісного Інтернету, наведення порядку у нежилих садибах, ремонт під’їзної дороги до села.

Про найближчі перспективи і напрямки розвитку громади поінформувала присутніх  Куликівський селищний голова Юлія Постернак. Голова громади закликала не поширювати неправдивої інформації і чуток. Лікарня  у громаді залишиться, наразі триває процес її передачі. Оптимізація освітніх закладів невідворотна, бо до цього спонукає зменшення кількості дітей  і вимоги освітньої реформи.

На зборах також виступили:

Віктор Зеленський, директор СФГ»Колос» – пообіцяв, по можливості, спрямовувати важку техніку господарства об’їзними дорогами, щоб не руйнувати асфальтове покриття та зобов’язався провести ямкові ремонти проблемних ділянок. 

Лідія Дмитришина, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги:первинна ланка медицини працює стабільно, всі сільські заклади збережені, їх утримання взяла на себе громада. Первинка готова до проведення вакцинації населення від коронавірусної інфекції, але наразі вакцина у медзаклади громади ще не надійшла.

Віктор Кошмак, начальник управління Держпродспоживслужби – про профілактику лейкозу ВРХ. З метою нерозповсюдження лейкозу в селі необхідно не допустити випасання хворих тварин у загальній череді. Наразі у селі утримується 21 лейкозна корова. Найдієвіший спосіб повністю звільнити село від лейкозу – здати на забій хворих тварин.

Марина Семерня, начальник Куликівської податкової інспекції - поінформувала про методику нарахування земельного податку, категорії пільговиків, звільнених від його сплати, про обов’язкове декларування доходів, відповіла на запитання присутніх.

Олександр Василенко, дільничний офіцер поліції – поінформував про реорганізацію райвідділу поліції, зменшення кількості дільничних, прозвітував про роботу щодо забезпечення законності і правопорядку на території села  у 2020 році.

Про співпрацю громади з депутатами Анатолієм Гуньком та Віктором Трушом говорили їх помічники Оксана Трикашна та Марія Попович.

Відбулося активне обговорення звітів і виступів гостей. Жителі села ставили багато запитань.

Дівичани цікавилися, чи очікувати їм цього року проведення швидкісного Інтернету. Заступник селищного голови Віктор Богдан повідомив, що компанія «Ведекон» згідно графіка працюватиме у селі у квітні-травні цього року.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Салтикової Дівиці на зборах:

  • висипка грунтових доріг;
  • використання коштів з самооподаткування  на благоустрій села;
  • у селі спостерігається масова загибель курей;
  • відсутність свого ветеринарного працівника;
  • руйнування доріг важкою технікою;
  • встановлення додаткового дитячого майданчика у садочку;
  • як провести звірку по земельному податку;
  • неправомірно нарахували податковий борг;
  • чи буде збільшення орендної плати;
  • та ін.

Рішеннями загальних зборів звіт старости  та дільничного взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.

Користуючись нагодою староста привітала з ювілеєм сільський будинок культури і вручила художньому керівнику закладу  подарунок від депутата обласної ради Віктора Труша - портативну музичну апаратуру.

Завершилися збори на музично-весняній ноті, попри сніжну хуртовину за вікном. Учасники і керівники мистецької студії «Надія» подарували присутнім зворушливу концертну міні-програму на тему весни і жінок.