Дівичани цього року очікують покращення якості мобільного зв’язку та швидкісний Інтернет

  • 1963

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

12 березня загальні збори громадян проходили в  найбільшому за чисельністю жителів селі громади – Салтиковій Дівиці. У  фойє сільського будинку культури зібралися  жителі села та запрошені гості щоб обговорити підсумки роботи по розвитку села у 2020 році та окреслити плани цей рік.

Відкрила збори новообраний староста Салтиково-Дівицького старостинського округу Аліна Лисиця. Із звіту старости:  Салтикова Дівиця ще  продовжує  тримати першість серед сіл громади за чисельністю населення. На сьогодні в селі зареєстровано 1058 чоловік, з них – 534 пенсіонери. Але демографічна статистика тут також невтішна: минулого року  у селі померло 35 осіб, народилося 4 дитини. У Салтиковій Дівиці ще доволі розвинена соціальна інфраструктура: працюють школа, дитячий садок, лікарська амбулаторія, будинок культури, бібліотека,  поштове відділення. У школі навчається 83 дітей, у садочку – 24 вихованців. Школа є активним просвітянським осередком та центром спортивного виховання у селі. Салтикова Дівиця  на відміну від інших сіл має і свою недільну школу при Свято-Миколаївській церкві. Активно популяризують вокальне і хореографічне мистецтво у селі і за його межами вихованці дитячої мистецької студії «Надія». Найпомітнішою подією минулого року, яка вийшла за рамки сільської і набула загальнообласного значення, було відкриття новозбудованої лікарської амбулаторії. Господарську діяльність на землях Салтикової Дівиці здійснює СФГ «Колос». Господарство соціально орієнтоване і допомагає селу у вирішенні питань життєдіяльності території, підтримує   сільські заклади. Болючою проблемою залишається незаконний продаж спиртного на так званих «точках», у селі їх аж 12. Старостат налаштований серйозно і методично вживати заходів впливу до власників нежилих бездоглядних садиб. Захаращені двори не лише псують загальний вигляд села, а й створюють пожежну небезпеку для сусідніх садиб. Також жорстко налаштовані застосовувати штрафи до осіб, які викидають сміття у невстановлених місцях. Плани на 2021 рік: будівництво водозабірної свердловини з перспективою проведення водогону, підключення швидкісного Інтернету, наведення порядку у нежилих садибах, ремонт під’їзної дороги до села.

Про найближчі перспективи і напрямки розвитку громади поінформувала присутніх  Куликівський селищний голова Юлія Постернак. Голова громади закликала не поширювати неправдивої інформації і чуток. Лікарня  у громаді залишиться, наразі триває процес її передачі. Оптимізація освітніх закладів невідворотна, бо до цього спонукає зменшення кількості дітей  і вимоги освітньої реформи.

На зборах також виступили:

Віктор Зеленський, директор СФГ»Колос» – пообіцяв, по можливості, спрямовувати важку техніку господарства об’їзними дорогами, щоб не руйнувати асфальтове покриття та зобов’язався провести ямкові ремонти проблемних ділянок. 

Лідія Дмитришина, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги:первинна ланка медицини працює стабільно, всі сільські заклади збережені, їх утримання взяла на себе громада. Первинка готова до проведення вакцинації населення від коронавірусної інфекції, але наразі вакцина у медзаклади громади ще не надійшла.

Віктор Кошмак, начальник управління Держпродспоживслужби – про профілактику лейкозу ВРХ. З метою нерозповсюдження лейкозу в селі необхідно не допустити випасання хворих тварин у загальній череді. Наразі у селі утримується 21 лейкозна корова. Найдієвіший спосіб повністю звільнити село від лейкозу – здати на забій хворих тварин.

Марина Семерня, начальник Куликівської податкової інспекції - поінформувала про методику нарахування земельного податку, категорії пільговиків, звільнених від його сплати, про обов’язкове декларування доходів, відповіла на запитання присутніх.

Олександр Василенко, дільничний офіцер поліції – поінформував про реорганізацію райвідділу поліції, зменшення кількості дільничних, прозвітував про роботу щодо забезпечення законності і правопорядку на території села  у 2020 році.

Про співпрацю громади з депутатами Анатолієм Гуньком та Віктором Трушом говорили їх помічники Оксана Трикашна та Марія Попович.

Відбулося активне обговорення звітів і виступів гостей. Жителі села ставили багато запитань.

Дівичани цікавилися, чи очікувати їм цього року проведення швидкісного Інтернету. Заступник селищного голови Віктор Богдан повідомив, що компанія «Ведекон» згідно графіка працюватиме у селі у квітні-травні цього року.

Питання і проблеми, які озвучили жителі Салтикової Дівиці на зборах:

  • висипка грунтових доріг;
  • використання коштів з самооподаткування  на благоустрій села;
  • у селі спостерігається масова загибель курей;
  • відсутність свого ветеринарного працівника;
  • руйнування доріг важкою технікою;
  • встановлення додаткового дитячого майданчика у садочку;
  • як провести звірку по земельному податку;
  • неправомірно нарахували податковий борг;
  • чи буде збільшення орендної плати;
  • та ін.

Рішеннями загальних зборів звіт старости  та дільничного взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.

Користуючись нагодою староста привітала з ювілеєм сільський будинок культури і вручила художньому керівнику закладу  подарунок від депутата обласної ради Віктора Труша - портативну музичну апаратуру.

Завершилися збори на музично-весняній ноті, попри сніжну хуртовину за вікном. Учасники і керівники мистецької студії «Надія» подарували присутнім зворушливу концертну міні-програму на тему весни і жінок.