Виблівці  підтримали пропозицію про демонтаж недобудов і висипку доріг по селу

  • 1663

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

16 березня  загальні збори громадян пройшли у Виблях. У приміщенні сільського будинку культури, де власне і відбувалися збори, зібралося кількадесят найактивніших жителів села.

У зборах взяли участь представники селищної ради, установ селища, агропідприємств-орендарів, помічники депутатів.

Староста Виблівського старостинського округу Людмила Шульга прозвітувала про роботу у 2020 році та озвучила плани на рік поточний. Із звіту старости: На сьогодні в селі зареєстровано 810 жителів. У 2020 році померло 17 осіб, 2011, народилось  7 дітей, але проживають в селі 3. Пенсіонерів -   220 чоловік. У місцевій школі навчається 37 дітей, відвідують дитячий  садок - 7. Господарську діяльність здійснюють на території села 4   агропідприємства: ПП «Вимал Агро», ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Гетьманське» та ПП Агрофірма «Надія».

У 2020 році в рахунок соціальних угод з аграріями  було зроблено наступну  роботу: облаштовано дитячий майданчик у сільському парку(придбали 4  лавочки для сидіння  та  гойдалку), почищено ставки для Рогівської та   Селянської   череди корів, регулярно проводиться вивіз сміття від садиб громадян, ліквідовано ряд несанкціонованих сміттєзвалищ, спиляно аварійні дерева по вул.  Травневій  біля Кирди М.В., по вул. Гредянській, очищено від дрібної порослі частину підїздної дороги до села.   Відбувається зменшення поголівя ВРХ в приватних господарствах. Так, у  приватному  секторі  на 01.01.2021 налічується 284 голови,  у порівнянні  з минулими роками: у 2017  році в господарствах  утримувалось 400 голів,    у 2015 - 448 голів ВРХ, у  2010 році -512 голів. Стабільно працюють усі заклади соціальної сфери: школа, дитсадок, будинок культури, бібліотека, лікарська амбулаторія. Минулого року в амбулаторії у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції переобладнали фізкабінет та одну палату денного стаціонару під кабінет для прийому інфекційних хворих. За кошти  отримані від ФОП « Ткаченко»   за оренду приміщень  у сільському будинку культури придбано штори на вікна у  велику глядацьку залу, зроблено косметичний ремонт у кабінеті директора, пофарбовано сцену і вікна, оновлено інтерєр фойє. Потребу жителів у товарах першої необхідності забезпечують три продуктові та один промисловий магазини. Надаються побутові послуги: у адміністративному приміщенні тричі на тиждень працює швачка. У Виблях активно розвивають фізкультуру і спорт. Виблівські спортсмени є постійними учасниками змагань з футболу, волейболу, настільного тенісу.  Сільська волейбольна команда стала срібним призером чемпіонату громади.   Завдяки активності місцевих жителів, підтримці селищної ради та співпраці з інвесторами вдалося вирішити чимало питань життєдіяльності села. Але залишається ще  чимало невирішених проблем. Вони ж і включені до планів на цей та наступний роки:

     

  • ремонт доріг з твердим та асфальтним покриттям по вул. Травнева , 8 Березня, Ревка П.І., Польовій;
  • капітальний ремонт автомобільної дороги комунальної власності по вул. Шевченка;
  • висипка  грунтових  доріг по вул. Гредянська , Горького, Садова, Зелена, Нова, Набережна;
  • продовження освітлення вулиць;
  • будівництво нової свердловини(біля існуючої)  по вул. Троїцька с.Виблі;
  • пошук варіантів, щодо повноцінного використання приміщень Виблівської сільської лікарської амбулаторії;
  • створення нових робочих місць , розвиток дрібного та середнього бізнесу на селі;.
  • господарське використання обєктів незавершеного будівництва.

 

Секретар селищної ради Наталія Халімон у співдоповіді поінформувала про фінансові показники, що стосуються Виблів, Так, у 2020 році у селищний бюджет від Виблів надійшло 1,9 млн грн., тоді як на потреби села витрачено (з урахуванням державних субвенцій) – 4,2 млн.грн. Посадовиця  також окреслила основні вектори розвитку громади у найближчий рік: йдеться про оптимізацію освітніх закладів, передачу у громаду районної лікарні, аудит землі.   Наталія Халімон також прозвітувала про вирішення проблем, порушених жителями села на минулорічних зборах. Одне з них, використання об’єктів незавершеного будівництва. Посадовець повідомила, що за минулий рік вони були прийняті в комунальну власність селищної ради. Після обговорення жителі села підтримали пропозицію демонтувати недобудови.

 

Із запрошених гостей на зборах також виступили:

  • Світлана Масльонка, начальник Управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді і спорту селищної ради – про оптимізацію освітніх закладів: у плані оптимізації наступного навчального року передбачено призупинення роботи  (через малу кількість дітей) Виблівської школи і дитячого садочка, буде забезпечений підвіз дітей до сусіднього Горбового;
  • Віктор Кошмак, начальник управління Держпродспоживслужби – про ситуацію із захворюванням ВРХ на лейкоз: наразі у господарствах виблівців утримується 10 лейкозних корів;
  • Олександр Василенко, дільничний офіцер поліції – прозвітував про роботу із  забезпечення законності і правопорядку на території села у 2020 році, попередив про поширення телефонного шахрайства;
  • Наталія Мальчикова, заступник директора Центру соціальних служб – про державну  підтримку сімейних форм виховання: створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу;
  • Оксана Трикашна, помічник-консультант народного депутата України Анатолія Гунька, Марія Попович, помічник депутата Чернігівської обласної ради Віктора Труша – про співпрацю громади з депутатами, про роботу громадських приймалень депутатів.

 

Обговорення звітів і виступів гостей було доволі активним. Найбільш гостра дискусія природньо стосувалася призупинення роботи освітніх закладів, особливу стурбованість виявили мами дошкільнят. Світлана Масльонка відповідала на запитання:- для кожного села – де планується оптимізація це болюча тема. Натомість демографічна ситуація і освітня реформа змушує громаду йти на такі непопулярні кроки. Однак у громаді вже є відпрацьований механізм підвезення дошкільнят до сусідніх  сіл.  

 

Інші питання і проблеми, які озвучили жителі Виблів на зборах:

  • боротьба з незаконним продажем алкогольних напоїв;
  • застосування штрафів до власників бездоглядних собак;
  • коли відбудеться вакцинація жителів громади від коронавірусу;
  • сільська церква потребує зовнішнього  ремонту;
  • чи відбудеться цього року  ремонт вулиці Шевченка;
  • як буде організовано роботу спортивних секцій, гуртків  для виблівців за умови призупинення роботи школи;
  • коли запрацює млин у селі;
  • оприлюднити контакти  і адресу  Чернігівської райдержадміністрації;
  • яка цього року ціна ветеринарних послуг.

Рішеннями загальних зборів звіти старости села  та дільничного взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори на 2021 рік. Цього року. Як і минулоріч, сума самооподаткування становитиме 100 грн з двору.