Горбівці вкрай стурбовані зграєю безпритульних собак в центрі села

  • 1204

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

17 березня загальні збори громадян у селах завершив  Горбівський старостинський округ, до якого входять саме Горбове та малі села Глузди і Уборки. Зібрання відбувалося у актовому залі адміністративного приміщення.

Відкрила збори староста округу Валентина Дєдкова звітом про роботу  у 2020 році, інформацією про сьогодення округу та плани на цей рік. Із звіту старости: на території Горбівського старостинського округу проживає на сьогодні 1103 чоловіки, 1025 –  у Горбовому, 40 – у Глуздах, 38 – в Уборках. Горбівський округ один  з найбільших за чисельністю жителів, однак і тут спостерігається критичний демографічний спад. Минулого року народилося  3 дітей, померло 32 жителі. Соціальна інфраструктура Горбового досить розвинена: працюють школа(107 учнів), дитячий садок(18 вихованців), ФАП, будинок культури, бібліотека, ветдільниця, поштове відділення. Горбівський будинок культури, як і в попередні роки, є одним з ведучих сільських закладів культури і осередком культурного життя села. Тут постійно проходять цікаві концерти, інноваційні програми. Минулого року щоправда через карантин концертна діяльність була менш активною. Громада села активно співпрацює з   агропідприємствами-орендарями  -  ТОВ «Гетьманське», ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Агоростарт Україна», ПП «Пінова», ТОВ «Українські лікарські рослини», СТОВ «Дружба нова», які надають підтримку у  вирішенні нагальних питань. У рахунок соціальної угоди ТОВ «Гетьманське» протягом року надавало транспортні послуги для наведення благоустрою на території округу, вивезення  сміття, завезення піску та розвезення глею з озера  Гнилуша на висипку доріг на прохання жителів села Горбове. ТОВ ‘’Горбів – Агро’’ в рахунок соціальної угоди замовили 4 лавочки, гойдалку та вивіски на в’їзді до села та по селу. Було викопано 2 водойми для водопою. Була проблема з переораними землями, де були паї людей, вона спільно вирішилася. Орендна плата виплачувалася вчасно. А от з  ТОВ «Гетьманським» щодо виплат є проблеми. За минулий рік не сплачено доплату 840 грн. І за цей рік йшли виплати з запізненням. І взагалі пора переглянути всім інвесторам відсоток оплати за оренду землі.

У 2020 році було зроблено чимало гарних справ: виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт дороги по вулиці Генівській, випиляні аварійні дерева, встановлена додаткова зупинка по вулиці Миру, розчищено колодязь, викопано 2 ставки для напування худоби, звалковано сміттєзвалище, розчищено природнє  озеро Гнилуша, проведено дві сільські толоки з благоустрою прилеглої до озера території. Горбове взяло участь у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України», в якому стало  фіналістом і зайняло 4 місце серед інших сіл України. За кошти селищного бюджету здійснили зовнішній ремонт ФАПу: укріплено фасад приміщення, зроблено відмостку, цоколь, фасад і поставлено новий бетонний паркан. Зроблено поточний середній ремонт дороги по вулиці Садовій. Встановлено додатковий стаціонарний пожежний гідрант. В приміщенні старостату створено поліцейську станцію. Зроблено ремонт коридору в СБК.

Плани на 2021 рік: ремонт асфальту в центрі села, ремонт дороги по вулиці Генівська, встановлення нової бетонної огорожі біля СБК, будівництво водогону від свердловини до школи та до дитячого садка, облаштування зони відпочинку на озері Гнилуша та в центрі села, ремонт даху СБК, оновлення волейбольного майданчика, облаштування тренажерної зали  в приміщенні школи, встановлення нових вхідних дверей  в приміщені дитячого садочка.

Із співдоповіддю про основні вектори руху громади найближчий рік, як то – оптимізація освітніх закладів, передача у відання громади районної лікарні, аудит землі та інше, виступила перед учасниками зборів Куликівський селищний голова Юлія ПостернакГолова громади також відповіла на запитання присутніх.

На зборах виступили запрошені гості з Куликівки:

Олександр Василенко, дільничний офіцер поліції – прозвітував про роботу із забезпечення законності і правопорядку на території округу у 2020 році, попередив про поширення телефонного шахрайства, повідомив про реорганізацію відділення поліції у сектор поліцейської діяльності і скорочення дільничних з 5 до 3 на всю громаду;

 

Віктор Кошмак, начальник управління Держпродспоживслужби – про ситуацію із захворюванням ВРХ на лейкоз у громаді, про заходи з профілактики хвороби: на щастя на сьогодні Горбівський старостинський округ чистий від лейкозу;

 

Марина Семерня, начальник Куликівської Державної податкової інспекції – про обов’язок сплати податків та декларування доходів, про методику нарахування земельного податку, пільгові категорії громадян та ін.

 

Марія Попович, помічник депутата Чернігівської обласної ради Віктора Труша – подякувала за підтримку депутата на місцевих виборах та закликала активніше працювати на розвиток своїх сіл та співпрацювати з депутатом.

 

Відбулося активне обговорення звітів і виступів гостей. Жителі села ставили багато гострих запитань, зокрема до поліції - щодо бездіяльності у боротьбі з незаконним продажем алкоголю, до голови громади  - щодо розміру заробітних плат керівництва,  щодо можливого дублювання функцій в управлінському апараті селищної ради та інше.

Дуже емоційна дискусія виникла щодо безпритульних собак, яких підгодовують біля магазину ФОП Рогачука. Жителі села скаржились на те, що собаки створюють небезпеку пересування, особливо для дітей. Деякі з жителів виявили готовність забрати тварин у свої садиби і доглядати за ними.

Інші питання і проблеми, які порушили жителі Горбового на зборах:

  • про розчищення водойм для напування худоби;
  • про підвищення орендної плати за землю;
  • про будівництво свердловини по вул. Миру;
  • про неправомірно нараховані суми боргу у квитанціях за землю та неправомірні нарахування плати за транспортування газу для нежилих садиб;

Запрошені гості, фахівці служб надали відповіді і роз’яснення з озвучених питань.

Після обговорення  жителі села визначились, що і цього року пріоритетом  для розвитку Горбівського округу мають бути ремонти і висипка доріг. На це будуть спрямовані кошти соціальних угод з інвесторами.

Дещо розійшлися у поглядах на розміри і механізм збирання місцевих податків і зборів: вирішили виділити окремо суму самооподаткування і плату за утримання корів і коней, за пасовище та з власників тракторів.

На завершення зборів староста округу Валентина Дєдкова подякувала усім односельцям, які взяли участь у толоках з благоустрою озера Гнилуша та вручила від старостату відзнаки – Подяки.