Перша хвиля вакцинації від коронавірусу у громаді розпочнеться вже наступного понеділка

  • 1243

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

19 березня Куликівський селищний голова Юлія Постернак провела нараду щодо організації проведення у громаді «першої хвилі» вакцинації проти коронавірусної інфекції COVID-19 за участі керівництва селищної ради, закладів первинної та вторинної медичної ланки, центру лабораторних досліджень.

Орест Чулій, заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги: з 26  лютого ц.р. в Чернігівській області розпочалася перша хвиля вакцинації від коронавірусної інфекції. Першочергово будуть вакцинувати «ковідні» бригади екстреної допомоги та персонал стаціонарів, що надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Вакцинація в рамках «першої хвилі» буде відбуватися із залученням мобільних бригад, які здійснюватимуть виїзди до місць перебування організованих колективів.  Вакцинація добровільна і безкоштовна. У першу хвилю відбувається вакцинація громадян з так званих груп ризику: медичних та педагогічних працівників, соціальних робітників, військових, поліцейських та ін.

Юлія Постернак поцікавилася наскільки наші медики готові до проведення масової вакцинації, як буде організовано проведення так званої «першої хвилі» і що потрібно знати пересічному жителеві про вакцинацію.

Орест Чулій: У Куликівській громаді вакцинація першої хвилі відбуватиметься 22 березня ц.р. у приміщенні поліклініки. Вакцинуватиме 20 перших добровольців мобільна бригада медиків з Козельця. Центр первинної медико-санітарної допомоги готовий до проведення масової вакцинації. За кошти селищного бюджету придбано холодильники для зберігання вакцини, є навчена бригада медиків. Наразі бажаючі можуть записуватися до своїх сімейних лікарів, Коли надійде вакцина для проведення вакцинації усіх верств населення поки що невідомо. Про це обов’язково буде повідомлено жителів громади.

Оксана Хорошок, генеральний директор КНП «Куликівська центральна районна лікарня»: щеплення відбувається у два етапи. Період повторного щеплення – до   3 місяців. Здобутий імунітет від хвороби  -  від 8 місяців до 1 року в залежності від організму щепленого. У першу хвилю також можуть щепитися безкоштовно учасники АТО/ООС. Наразі у Європі відбувається активна вакцинація проти коронавірусу. У ЄС розглядають питання запровадження так званих сертифікатів вакцинації. Так що для тих, хто любить подорожувати – це ще один стимул вакцинуватися, щоб мати можливість вільно пересуватися Європою. Хоча поки що наявність сертифіката чи паспорта вакцинації не є обов’язковою вимогою для подорожей.

Наталія Іртач: начальник центру лабораторних досліджень: в Україні та області   наразі спостерігається знову зростання чисельності випадків захворювання на  коронавірус. Посадовиця навела статистику зареєстрованих випадків по області і громаді. Станом на 17.03.202 по області зареєстровано 471 випадок захворювання, по громаді -15. Наголосила на тому, що  в закладах торгівлі   та інших громадських місцях знову спостерігається порушення карантинних вимог. Пересічні громадяни, через тимчасовий спад захворювання  на початку цього року, почали знову нехтувати  масковим режимом. Поліції слід активізувати роботу з перевірки дотримання карантинних обмежень.

Орест Чулій  наголосив, що за умови вакцинації 80% населення є великі шанси, що світова пандемія зникне і хвороба перейде у розряд сезонних.

Голова громади, підсумовуючи нараду, наголосила на тому, що у громаді буде відбуватися постійне інформування населення та популяризація вакцинації від коронавірусу.

Обговорили ряд інших організаційних моментів проведення вакцинації, домовилися тримати постійний контакт між медичними закладами і селищною радою.