Адміністративна відповідальність за зривання первоцвітів

  • 1092

З року в рік у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Пам’ятаймо, що зриваючи певні види квітів, ми просто позбавляємо майбутні покоління бачити їх у живій природі. Серед цих рослин — усі види під сніжників: проліски, цикламени, сон-трава, шафрани та інші. Вони знаходяться на межі знищення і охороняються.

Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Міністерство екології та природних ресурсів України щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.

Чинне законодавство України передбачає адміністративну відповідальність за збирання, знищення чи пошкодження червонокнижних рослин. Розмір штрафу - від сто до двохсот п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів, тобто від 1700 до 3655 гривень. Але жодний закон не в змозі вберегти та захистити природу без нас. Тож не будьмо байдужі, долучімося до посильного внеску в охорону довкілля, збереження унікальної української природи та мальовничої краси і неповторності нашого краю.

Куликівська селищна рада