ЗВІТ Куликівського селищного голови  про роботу на території смт Куликівка та с. Пенязівка за 2020 рік

  • 1053

 

Фото без опису

 

Шановні жителі громади!

Упродовж лютого-березня цього року, доки дозволяла епідситуація, у селах громади пройшли загальні збори громадян. Вони показали високу активність і небайдужість жителів громади. Однак за рекомендацією відповідних служб, враховуючи зростання рівня захворюваності на COVID-19 в області, цьогорічні загальні збори в Куликівці відмінено. Натомість обговорення проблем і бачення розвитку селища будуть обговорюватися у форматі локальних зустрічей по вулицях, мікрорайонах. Також до відома читачів традиційний звіт про роботу у 2020 році та плани на 2021 рік. 

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ:

Минув непростий та напружений 2020-й рік, рік з великою кількістю викликів,  перемог і втрат, рік втілення ідей і випробувань, рік виборчих перегонів і постійних реформ. Було ліквідовано Куликівський район та створено Чернігівський з новими межами, до складу якого увійшло 20 громад, в тому числі і наша. Це внесло свої корективи у життєдіяльність установ та організацій, що функціонують на території нашої громади. На сьогодні вже пройшла процедура ліквідації Куликівської районної державної адміністрації, реорганізовано управління соціального захисту населення, відділення поліції, пенсійного фонду та ряду інших установ та організацій. Натомість частина функцій реорганізованих установ була передана до  селищної ради, зокрема: опіка та піклування, цивільний захист, надзвичайні ситуації, надання субсидій.

ДЕМОГРАФІЯ І СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ:

Демографічна ситуація у нашій громаді і без пандемії невтішна: за 2020 рік у громаді  народилось 53 особи, померло 409. В Куликівці минулого року народилось 43 дитини, померло 86 осіб. Станом на 1 січня 2021 року по селищу Куликівка та селу Пенязівка налічується 1778 домогосподарств, у яких проживають  5247 осіб, в тому числі: діти від 0 до 18років  - 886 осіб та дорослі - 4361 особа, приблизно 40% дорослого населення складають пенсіонери (1700 осіб). 177 діток відвідують дитячий садок, 628 – учні Куликівського ЗЗСО І-ІІІ ступеня. Значна частина населення нашої громади потребує соціального захисту та підтримки. У 2020 році більше 4 тис. родин отримували субсидії, 3844 особи користувались різного роду пільгами.  134 особи перебувають на обліку в центрі зайнятості.

АДМІНПОСЛУГИ І ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН:

Надання адміністративних послуг населенню громади забезпечує сучасний центр надання адміністративних послуг, який на сьогодні може надавати 123 види послуг. Всього 2020 рік громадянам надано 16589 послуг це у 1,5 рази більше ніж у 2019 році. У 2020 році 185 осіб звернулись та отримали від селищної ради матеріальну допомогу згідно місцевої програми надання адресної одноразової грошової допомоги, серед них 40 осіб – учасники АТО. Всього протягом 2020 року до селищної ради надійшло 369 звернень громадян різної тематики. У звітному періоді селищна рада, як сторона провадження взяла участь у 202 цивільних справах за такими категоріями: оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна (житлові будинки, земельні ділянки), питання спадкування, встановлення фактів, що мають юридичне значення. Загальна кількість звернень громадян у 2020 році порівняно з 2019 зменшилась у півтора рази, причиною є дія обмежень у зв’язку з корона вірусом.

ПОДАТКИ І БЮДЖЕТ:

У зв’язку з пандемією зазнала втрат і економіка нашої громади. Через карантин поніс збитки малий і середній бізнес. Значна кількість людей залишилась без роботи, як наслідок – знизився рівень податкових надходжень до бюджету громади.

У структурі власних доходів селищного бюджету більше половини – 53,3% займає ПДФО. Основними платниками ПДФО є:

  •  управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради – 9 391800 грн.
  •  власники земельних паїв – 9 214 600 грн.
  • СФГ «Колос» - 8 631 700 грн.
  • ПрАТ «Куликівське молоко» –  2 833 300 грн.
  •  Куликівська селищна рада – 2 424 000 грн.

Друге місце у структурі власних доходів - 41,5% займають місцеві податки та збори (податок на землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки). Найбільшими платниками є: СФГ «Колос» - 3902,1 тис грн., ТОВ «Гетьманське» - 2130,9 тис грн. та СТОВ «АГРОСТАРТ Україна» - 1354,5 тис. грн.  Лише 5,2% - це інші доходи (єдиний податок, акциз, туристичний збір, рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів).   

Отже, як бачимо, левова частка у наповненні бюджету належить фізичним особам, які офіційно працевлаштовані та сплачують податок на доходи. Але скільки жителів нашого селища працевлаштовані неофіційно і таким чином не платять до бюджету ні копійки, хоча самі дохід отримують. Візьмемо хоча б таксистів у селищі: офіційно зареєстрованих 3 (Погрібна, Шкабура, Копа), а послугу надають набагато більше. І таких прикладів можна навести багато. Чому одні мають платити, а інші – ні, в чому причина?

У 2020 році у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19), державою було надано пільги по сплаті місцевих податків і зборів, що призвело до втрат бюджету у сумі більше 2 млн. грн. власних доходів загального фонду. У зв’язку з припиненням підприємницької діяльності втрати єдиного податку та податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати у 2020 році склали близько 0.5млн. грн.

МЕДИЦИНА І КОРОНАВІРУС:

На фінансування протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території громади респіраторної хвороби COVID-19 з бюджету громади використано 670 800 грн, крім того на утримання первинної ланки медицини було витрачено – 1 462,1 тис. грн, вторинної – 1 974,5тис. грн. Хочу зазначити, що селищною радою вживаються всі можливі заходи для збереження медицини в громаді. У зв’язку з ліквідацією Куликівського району зараз триває передача вторинної ланки медицини (центральної районної лікарні) у власність громади. Медичні послуги для нашого населення вкрай необхідні і вони мають бути доступними!

ЗРОБЛЕНО У 2020 РОЦІ:

Через пандемію були згорнуті ряд державних програм і субвенцій для громад. Таким чином,  ми, як і багато інших громад не змогли втілити багато запланованих проектів. У таких умовах навряд чи можна говорити про розвиток. Важко порівняти 2019 рік з 2020 роком в обсягах залучених інвестицій та реалізованих проектів.  І все ж попри непросту фінансову і економічну кризу, громаді вдалося зробити певні роботи практично в усіх сферах життєдіяльності центральної садиби громади, зокрема:

- виготовлено проект на реконструкцію інженерно-транспортної інфраструктури по вулиці Амосова в частині водогону та дороги з твердим покриттям в смт Куликівка (вартість 125,715тис. грн.), заручилися підтримкою народного депутата України Анатолія Гунька щодо залучення коштів(близько 5 млн. грн) на реалізацію цього року даного проєкту;

  • виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення капітальних ремонтів доріг громади, в тому числі по смт Куликівка вул. Артамонова (загальна вартість 160,460 тис. грн.). Цього року очікуємо продовження робіт по вул. Артамонова;
  • продовжено прокладання тротуару по вул. Партизанській (вартість 47,2тис. грн.)
  • зроблено ямковий ремонт дорожнього покриття по вулицях громади, в тому числі вулиці Лугова в смт Куликівка (загальна вартість 524,329тис. грн.)
  • встановлено 2 «лежачих поліцейських» та відповідні дорожні знаки по вул. Шевченка в смт Куликівка біля закладу загальної середньої освіти (вартість 6,0тис. грн.)
  • встановлено ігрові дитячі майданчики, в тому числі три біля багатоповерхівок у Куликівці (загальна вартість 117,286тис. грн.)
  • зроблено капітальний ремонт 9 альтанок Куликівського ясла-садка «Ромашка» (вартість 200,00тис. грн.)
  • встановлено паркові лавки для відпочинку біля критого ринку (вартість 8,398тис. грн.)
  • встановлено велопарковку у Куликівському ЗЗСО І-ІІІ ступеня (вартість 20,00 тис. грн.)
  • встановлено гойдалку та лави для відпочинку у житловому секторі «Журавка» смт Куликівка (вартість 14,00 тис. грн.)
  • встановлено лавки для відпочинку на найдовших за протяжністю вулицях селища: Миру, Шевченка та Вокзальна. (вартість 3,6тис. грн.)
  • виготовлено документацію екологічного супроводу для проекту «Реконструкція полігону побутових відходів в смт Куликівка» (вартість 53,4 тис. грн.)
  • придбано шафи для хореографічного класу Куликівської мистецької школи (вартість 15,00тис. грн.)
  • встановлено відеокамери в Куликівці (вартість 94,510 тис. грн.)
  • укладено асфальт біля багатоквартирних будинків у Куликівці (вартість 186,00тис. грн.).
  • закуплено та встановлено обладнання для харчоблоку Куликівського ЗЗСО І-ІІІст. (вартість 685 тис. грн.);
  • встановлено пам’ятний знак воїнам АТО/ООС(100,00 грн.);
  • замінено огорожу біля Центру позашкільної освіти;
  • розроблено Генеральний план см Куликівка та с.Пенязівка;
  • придбано асенізаційну бочку для Куликівського ВУЖКГ;
  • проводилося валкування селищного сміттєзвалища(7 разів за рік);
  • проведено висипку грунтових доріг по вул. Вишнева та Б.Хмельницького;
  • розчищено водопій для напування худоби.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНА СФЕРА І БЛАГОУСТРІЙ:

Важливе місце у житті громади займають наші комунальні підприємства. Основним видом діяльності комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ» є забезпечення населення Куликівки питною водою, надання послуг з водовідведення та вивезення твердих побутових відходів. Роботу підприємства забезпечують 28 працівників. Послугою водопостачання на сьогодні користуються 2075 абонентів, водовідведення 446, вивезення ТПВ – 2034 абоненти. За 2020 рік піднято 223,9 тис, м3 води. Протяжність водопровідних мереж становить 27 км., експлуатуються з 1965 року (більше 50 років) і це дається взнаки – у 2020 році виникло та було ліквідовано 52 пориви. Проведення ремонтних робіт ускладнюється тим, що водопровідні мережі прокладені з різних матеріалів: азбестоцемент (10,6км), чавун (6,25км) та поліетилен (6,515км).  Централізоване постачання холодної води, водовідведення та вивезення ТПВ здійснюється підприємством безперервно, крім технічних перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт та ліквідації наслідків аварій. Ви всі пам’ятаєте передноворічну ситуацію з водою, запобігти та упередити такі ситуації досить складно, адже водопровідні мережі достатнім чином зношені і виходять з ладу без попередження. Крім того, підприємство надає населенню транспортні послуги та послуги спеціалізованої техніки, займається виробництвом автобусних зупинок, паркових лав, дитячих гойдалок та інше. З асортиментом виробів Куликівського ВУЖКГ та цінами на них можна ознайомитись на сайті селищної ради.

 Благоустроєм території громади і селища зокрема опікується комунальне підприємство селищної ради. На сьогодні у підприємстві налічується 35 працівників, у тому числі 2 трактористи та 4 працівники з благоустрою  працюють безпосередньо у Куликівці, 27 в інших населених пунктах громади.  В управлінні підприємства знаходиться така важлива складова нашого сьогодення як мережа вуличного освітлення. За 2020 рік по Куликівці було використано 83217 кВт електроенергії на суму 246 398,66 грн., в цілому по громаді 142 721 кВт електроенергії на суму 424 997,55 грн. Було проведено ремонт мереж вуличного освітлення (заміна світильників) на суму 35 216 грн. На в’їздах в селище встановлено дві камери відеоспостереження (94,5 тис грн.), які виводяться на відділення поліції та дозволяють зафіксувати рух транспортних засобів та номерні знаки на них.

Говорячи про благоустрій, хочу звернутись до вас, шановні односельчани, -  давайте разом дбати про чистоту нашого селища, адже це наш спільний дім і саме від нас залежить яким він буде – чистим і затишним, чи з недопалками та одноразовими стаканчиками у квітниках, розбитими плафонами на темних вулицях, понівеченими огорожами та битими серед дороги пляшками. Адже це ми – мешканці селища, а не чужі незнайомі люди, б’ємо ліхтарі, вириваємо тільки–но посаджені квіти, скидаємо сміття біля контейнерів, а не в контейнер, бо важко підняти руку і відхилити кришку, кидаємо недопалки і пусту тару не в урну для сміття, а у квітник, або на тротуар, садимо біля своєї садиби дерева, спокійно спостерігаємо як вони ростуть, а потім б’ємо на сполох – видаліть дерево, адже воно становить загрозу перехожим і моїй садибі! Що найцікавіше – ми  навіть не замислюємось навіщо ми це робимо і хто має за нами прибрати!

БАГАТОКВАРТИРНІ БУДИНКИ І ОСББ:

Непростим у нашій громаді є утримання багатоквартирних будинків, яких у Куликівці налічується 26, 13 із них мають централізоване опалення і періодично звертаються до селищної ради з питань дотримання температурного режиму у квартирах. Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що управління багатоквартирним будинком здійснюють його співвласники. За їх рішенням усі функції (або частина) з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції – об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).  У Куликіввці ОСББ створені в 11 будинках. Найбільш активними і дієздатними є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків по   вул. Миру 45а та по вул. Стадіонна 6а. Управителів на сьогодні у нас ще немає. Натомість проблем багато – це і ремонт покрівель, і ремонт та утеплення під’їздів, утримання прибудинкових територій. Протягом 2020 року до селищної ради надійшло 10 звернень від жителів багатоквартирних будинків з вищезазначених питань.

ДОРОГИ:

Важливою складовою нашого повсякденного життя є наші дороги. По селищу маємо 33,92 км доріг комунальної власності. 24,65 км. з твердим покриттям і 9,27 км. грунтових доріг. Нинішня зима зі сніговими заметами та низькими температурами стала певним випробуванням для дорожньо-транспортної інфраструктури селища. У боротьбі зі сніговими заметами на дорогах Куликівки  нашим комунальним підприємствам значною мірою допомагало СФГ «Колос», за що ми щиро вдячні його керівництву. З ожеледицею боролись за допомогою піщано-сольової суміші. На жаль, її застосування є ефективним при температурному режимі до -100С, при нижчих температурах результату немає. Для однієї посипки вулиць по селищу витрачається 10-15 тон суміші. У 2020 році використано 80 тон, вартість 1 тони 500грн. Закінчилась зима, зійшов сніг і бачимо що відбувається з дорожнім покриттям. У 2020 році дороги по Куликівці практично не ремонтувались, проте у 2021 році плануємо приділити цьому питанню більше уваги. Планується почергова висипка ґрунтових доріг. Службою автомобільних доріг у 2021 році заплановано поточний середній ремонт дороги Чернігів – Ніжин (ділянка Количівка-Вертіївка). Тож очікуємо оновлення асфальтового покриття центральної вулиці селища.

ЗЕМЛЯ:

Основним ресурсом для існування громад є земля. На сьогодні ситуація в нашій громаді, як і в багатьох інших, непроста. Кількість бажаючих використати своє право та отримати земельні ділянки перевищує кількість земельних площ. Ситуацію ускладнюють наявність накладок та земельних спорів. Загалом територія смт Куликівка складає 6242,27га землі, в т.ч. в межах населеного пункту 1182,44га (в т.ч. с. Пенязівка 62,4га), за межами населеного пункту 5059,83га.   Землі за межами населеного пункту смт Куликівка та с.Пенязівка: загальна площа земель сільськогосподарського призначення пайового фонду складає 3102,69 га, у т. ч. проектно-шляхова мережа 126,79 га., загальна площа земель, які передані із державної  власності у комунальну власність Куликівської селищної ради складає 783,5938 га.Землі запасу та резерву площею 514,5458 га, із них передано у власність громадянам із цільовим призначення для ведення особистого селянського господарства 72 земельні ділянки загальною площею 109,0930 га (в т.ч. за звітний період 2020 рік 52 земельні ділянки загальною площею 76,0107) в т.ч.  передано у власність учасникам бойових дій в АТО/ООС  24 земельні ділянки загальною площею 55,3848 га, передано в оренду в 2019 році 1 земельну ділянку площею 28,3175 за цільовим призначенням для сінокосіння та випасання худоби.    - Землі комунальної власності для сінокосіння та випасання худоби за межами смт Куликівка площею 450,9981 га, із них: урочище «Дьогтярне» площею 359,9300 га (на загальних зборах 2019 році вирішили земельні ділянки, які фактично не використовуються для випасання худоби та заорані СТОВ «Агро старт Україна» площею 115,6497 га, площею 33,00 га та площею 11,00 га  змінити їх цільове призначення та надати офіційно в оренду. На даний час змінено цільове призначення земельної ділянки площею 115,6497 га із «для сінокосіння та випасання худоби» на «для ведення товарного сільськогосподарського призначення»); Урочище «Глибоке» площею 69,3709 га; за межами села Пенязівка площею 21,6972 га.  Землі в межах населеного пункту смт Куликівка та с. Пенязівка: продовжується приватизація земельних ділянок громадянами. За звітний період громадянам безоплатно передано у власність 40 земельні ділянки, з них:   для ведення особистого селянського господарства 12 земельних ділянок загальною площею 12,7470 га; для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) 28 земельних ділянок загальною площею   3,9046 га;      В смт Куликівка  укладено 97 договорів оренди землі з  юридичними та фізичними особами. Загальна площа орендованих земель становить 84,5364 га.  У 2021 році робота селищної ради буде спрямована на завершення аудиту землі по всій громаді.

ПЛАНИ НА 2021 РІК:

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій заплановано:

- реконструкція інженерно-транспортної інфраструктури по вулиці Амосова в частині водогону та дороги з твердим покриттям в смт Куликівка  (4918,829 тис. грн.);

- капітальний ремонт санвузлів комунального опорного закладу «Куликівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» Куликівської селищної ради (700,00 тис. грн.;)

- придбання обладнання для харчоблоку комунального закладу ЗДО «Ромашка» Куликівської селищної ради (400,00 тис. грн.)

Підготовлено і подано наступні проекти до Державного фонду регіонального розвитку на 2022 рік:

  • реконструкція стадіону «Колос» по вул. Артамонова, 1 в смт Куликівка Чернігівської області (25 698,6 тис. грн.)
  • реконструкція полігону твердих побутових відходів в смт Куликівка, Чернігівської області (І черга) (32 168,4 тис. грн.)
  • капітальний ремонт Комунального закладу «Центр культури, дозвілля та творчості» Куликівської селищної ради по вул. Миру 112 смт Куликівка (14 145,329 тис. грн.)

За кошти місцевого бюджету плануємо:

  • висипку ґрунтових доріг по Куликівці;
  • ямковий ремонт вул. Шевченка та вул. Незалежності;
  • реконструкцію центрального парку селища;
  • встановлення бювету для питної води у парку.

 

Ми з вами прожили непростий рік, проте щоденні випробування загартовують та роблять міцнішими, і я маю надію, що 2021 рік стане кращим, принесе стабільність і впевненість у завтрашньому дні!

З повагою

Куликівський селищний голова

Юлія ПОСТЕРНАК