Про організацію надання медичних послуг в умовах нової хвилі пандемії

  • 1011

Фото без опису

5 квітня селищний голова Юлія Постернак провела оперативну нараду за участі заступників голови, фахівців селищної ради та керівників медичних установ.

На нараді обговорили  ситуацію  (станом на ранок понеділка) щодо поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на території громади та  роботи  медичних закладів в умовах стрімкого зростання рівня захворюваності.

Селищний голова поцікавилася у фахівців галузі динамікою захворювання, забезпеченістю персоналу засобами індивідуального захисту, ходом вакцинації, організацією роботи інфекційного відділення, проблемами і викликами, які наразі стоять перед медиками в боротьбі з коронавірусом.

Начальник Куликівського лабораторного відділення Наталія Іртач поінформувала про епідеміологічну ситуацію щодо поширення коронавірусної інфекції на території  України, області і громади: Чернігівщина наразі залишається в числі областей з червоним рівнем епідемічної небезпеки. Станом на 04.04.2021 по області  - 8544 активних хворих. У медичних закладах Чернігова збільшують кількість ковідних ліжок, відділень. Тяжких хворих з громади доправляють на лікування в Чернігівську обласну лікарню.  По громаді на сьогодні -  54 активних хворих.  У всіх регіонах  України фіксується поширення нового (британського) штаму хвороби, у двох регіонах – південноафриканського. Нові штами ще небезпечніші, оскільки ризик інфікування ними на 50 % вищий, а ризик летальних випадків  на 60 % вищий від  вже відомих штамів хвороби. Посадовиця  зауважила, що  хворі, на жаль, подають неповну  інформацію про коло контактних осіб та невчасно звертаються  за медичною допомогою. А це збільшує ризики поширення інфекції. Поліції слід посилити контроль за дотриманням маскового режиму у громадських місцях та режиму самоізоляції хворими, які перебувають на амбулаторному лікуванні, та контактними особами.

Юлія Постернак пообіцяла скоординувати з поліцією заходи  посилення контролю за дотриманням карантинних обмежень.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Лідія Дмитришина повідомила, що переважна більшість активних хворих, перебувають на амбулаторному лікуванні.  З 8 госпіталізованих за вихідні 4 – направлені в обласну лікарню, 4 – лікуються стаціонарно в ЦРЛ. Працює інфекційний кабінет в Куликівці, де і проводять відбирання проб на  тести ПЛР. Триває кампанія з  вакцинації. Станом на 5 квітня у громаді вакциновано 90 осіб. Планові виїзди лікарів по селах тимчасово призупинені.

Генеральний директор КНП «Куликівська ЦРЛ» Оксана Хорошок: з минулої п’ятниці в ЦРЛ розгорнуте інфекційне відділення на 15 ліжок, 9, з яких вже заповнені. Якщо динаміка захворювання буде зростати, лікарня готова розгорнути додатково ковідне відділення на базі терапевтичного.  На сьогодні щеплено 29 медпрацівників ЦРЛ.  Слід довести до відома громадськості, що, з метою уникнення перезараження, госпіталізація має відбуватися тільки за направленням сімейних лікарів або,  у випадках різкого погіршення стану, через виклик екстреної медичної служби.  Тоді чергова бригада медиків буде  мати час перевдягнутися у захисні костюми  і бути готовою до прийому хворого на стаціонар. Хворим не слід  приходити самовільно до приймального  відділення стаціонару.

На нараді обговорили й інші поточні питання  організації надання медичних послуг в умовах нової хвилі пандемії.