Зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС

  • 1352

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

8 квітня  відбулася  зустріч керівництва  селищної ради та громадської організації «Союз Чорнобиль України». Зустріч була  ініційована Куликівським селищним головою Юлією Постернак.

Трохи більш ніж за два тижні в Україні відзначатимуть трагічну пам’ятну дату: 35-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС. Тож посадовці селищної ради і ліквідатори обговорили проблеми і питання, які є сьогодні актуальними для чорнобильців. На сьогодні у громаді проживає 128 ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 40 з них є членами громадської організації «Союз Чорнобиль України», яка є  найактивнішою з поміж інших громадських організацій  Куликівщини.

Детально обговорили питання соціального захисту ліквідаторів. Йшлося про отримання безкоштовних ліків, оздоровлення, лікування. Юлія Постернак повідомила, що після ліквідації Куликівської райдержадміністрації та реорганізації Управління соціального захисту населення,  частина  функцій, в тому числі  і щодо забезпечення  пільг та державних допомог чорнобильцям, перейшла до селищної ради. Попри карантин санаторії, де оздоровлюються ліквідатори аварії на ЧАЕС, працюють.

Голова ГО «Союз Чорнобиль України» Анатолій Мацвійко повідомив, що через карантин прийом на  лікування  в КНП «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» відбувається нерергулярно.  

Присутня на зустрічі лікар-невропатолог Куликівської ЦРЛ Ніна Деркач висловила стурбованість тим, що за останній рік не проводяться комплексні медичні огляди ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Особи з числа ліквідаторів мають щороку проходити обов’язково стаціонарне лікування, адже практично всі вони мають проблеми зі здоров’ям. Лікарка наголосила, що ліквідатори можуть скористатися правом на безкоштовні обстеження та консультації вузькопрофільних фахівців у будь-якому медичному закладі країни за електронним направленням свого сімейного лікаря.

Рішенням останньої сесії селищної ради внесені зміни до Програми надання адресної одноразової грошової допомоги. До переліку пільгових категорій на отримання такої допомоги додані  і ліквідатори аварії на ЧАЕС. Перелік необхідних документів для отримання допомоги для пільгових категорій скорочено. Тому ліквідатори відтепер можуть скористатися своїм правом на отримання такої разової допомоги, яка складає 1 тис. грн. Про це повідомила голова громади Юлія Постернак і попросила представників організації поширити цю інформацію серед чорнобильців.

Також селищний голова поінформувала, що через карантин офіційні заходи з відзначення 35-х роковин аварії на ЧАЕС будуть нечисельними за кількістю учасників.

Приділили увагу і питанням благоустрою. Юлія Постернак поінформувала про звернення і недавню зустріч з жителями вулиці Героїв Чорнобиля щодо поганого стану вулиці.  Цьогорічні роботи з висипки вулиць по селищу розпочали, як і обіцяли, саме з цієї вулиці.

Заступник селищного голови Віктор Богдан повідомив, що вже зробили першу висипку  вулиці боєм. Молоді чоловіки, що мешкають на вулиці, зголосилися допомогти у вирівнюванні  бою. Далі планується ще одна висипка щебнем і піском та вирівнювання поверху шлаком. Також селищна рада планує провести косметичний ремонт пам’ятного знаку на вулиці Героїв Чорнобиля. Біля пам’ятного знаку в центрі селища, за погодженням з громадською організацією, комунальники вже демонтували старий бетонний паркан.

Посадовці і ліквідатори домовились, що комунікація між селищною радою і громадською організацією буде постійною, а не  лише  напередодні пам’ятних дат. Юлія Постернак зауважила, що ліквідатори в будь-який день можуть звертатися до селищної ради за допомогою у вирішенні нагальних проблем і питань.