26 КВІТНЯ – ЧОРНИЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

  • 732

Сьогодні вся Україна відзначає сумну дату в новітній українській історії – тридцять п’яті роковини аварії на Чорнобильській атомній станції. Чорнобильська катастрофа — найбільша екологічна катастрофа сучасності, яка трапилася о 00 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Великий викид радіоактивного пилу (в тому числі йоду 131, цезію 137, стронцію 90) піднявся на висоту 1500 м і був перенесений вітром до Скандинавії, Центральної та Південно-Східної Європи, Північної Італії. Реактор тлів 11 днів, викидаючи в атмосферу величезну хмару радіоактивних речовин. Вивільнена тоді радіоактивна енергія дорівнювала енергії 200 бомб, скинутих на Хіросіму. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи (пожежники, військові, фахівці, котрі гасили пожежу, дезактивували місцевість, споруджували захисний комплекс - Саркофаг) Понад 350 тисяч осіб було евакуйовано. Тридцятикілометрову зону довкола Чорнобиля було оголошено закритою. Чорнобильську катастрофу визнано однією з найбільших у ХХ столітті.
Ліквідатори про цю подію ніколи не забудуть і хочеться, щоб молоді люди пам’ятали про цю трагедію, яка спіткала наш народ 35 років тому. Ми маємо зробити висновки з чорнобильської трагедії, щоб унеможливити її повторення у майбутньому
Календарна дата катастрофи, що є близькою до Великодня – символу Воскресіння, нагадує, що Чорнобильська трагедія – знакова подія. Глобальні трагедії наполегливо нагадують нам, що прийшов час озирнутися і подивитися, як, за рахунок чого і для чого ми живемо .