Про профілактику ботулізму, лейкозу ВРХ та забезпечення протипожежного водопостачання

  • 674

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

20 травня під головуванням селищного голови Юлії Постернак відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні комісії взяли участь старости старостинських округів.

На порядок денний засідання було винесено три питання:

  1. Про ботулізм, симптоми і профілактику хвороби.
  2. Про профілактику поширення лейкозу ВРХ на території Куликівської селищної територіальної  громади.
  3. Про забезпечення надійного протипожежного водопостачання на території Куликівської селищної територіальної  громади.

 

По першому питанню порядку денного доповідала головний спеціаліст Куликівського управління Держпродспоживслужби Юлія Рубан: за останні два місяці на території області зафіксовано поширення небезпечної інфекційної хвороби: ботулізму. Вже відомо про 7 випадків хвороби. Ботулотоксин, який спричинив розвиток хвороби у людей, виявили у сушеній(в’яленій) рибі, або як ми звикли говорити таранці, яку придбано у торгових точках області. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні (відсутність  кисню) умови. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві,  грибні консерви. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною поліетиленовою кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов  стерилізації.

Симптоми ботулізму: першими і найбільш постійними симптомами ботулізму є підвищена стомлюваність, м'язова слабкість («ноги ватяні»), запаморочення, ураження м'язів шиї та кінцівок. У частини хворих при ботулізмі можуть у перші години та дні спостерігатися короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень. Одні з найбільш яскравих  симптомів ботулізму - порушення зору, порушення дихання та порушення ковтання: хворі скаржаться на «клубок у горлі», починають захлинатися при ковтанні, а при прогресуванні симптомів — зовсім не можуть ковтати, захлинаються. Ботулізм також вражає нервову систему. Ураження черепно-мозкових нервів поєднуються зазвичай з прогресуючою м'язовою слабкістю. Можуть розвиватися паралічі кінцівок. Серцю доводиться працювати у вкрай несприятливих умовах гіпоксії, що призводить до тахікардії.  При тяжкому перебігу хвороби може настати смерть від токсичного міокардиту, тромбозу коронарних судин з розвитком інфаркту міокарда. 

Хвороба серйозна і тому фахівці Держпродспоживслужби вкрай занепокоєні тим, щоб вона не поширилася територією громади. І жителям, і відповідним службам важливо бути пильними та зробити все моживе аби не допустити занесення і поширення хвороби у громаді.

 

Після обговорення комісія прийняла наступне рішення: 

  • старостам старостинських округів спільно  з фахівцями Держпродспоживслужби  проводтти інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо профілактики ботулізму серед населення;
  • сектору поліцейської діяльності здійснювати контроль за стихійною торгівлею рибою та рибопродукцією;
  • суб’єктам підприємницької діяльності реалізовувати таранку тільки патрану в’ялену, дотримуватися умов зберігання та термінів реалізації даної продукції.


 

Про профілактику поширення лейкозу ВРХ інформував присутніх начальник Управління Держпродспоживслужби Віктор Кошмак: триває дослідження тварин на лейкоз у приватних господарствах громади. Вже досліджено більше половини наявного стада. Всього у приватних господарствах утримується 2137 голів. Вже цього року виявлено додатково 64 хворих на лейкоз тварини. 223 було на обліку з минулих років. Таким чином станом на сьогодні вже в наявності 287 лейкозних корів!!! При тому дослідження половини стада ще не завершене. На жаль, Куликівська громада тримає сумну першість в області з поширення лейкозу. Ситуація серйозна, спрацьовує людський фактор. Не кожен господар готовий добровільно здати хвору тварину. СФГ «Колос» здійснює обмін хворих тварин, які йдуть на забій на здорових нетелів з доплатою. Але це додаткові фінансові затрати, зрозуміло. І все ж іншого виходу немає! Хворі тварини несуть загрозу здоровим. Випасати їх у спільній череді недопустимо, утримувати більше 2-х років також не рекомендується.

Найбільше хворих на лейкоз корів, як і минулоріч, у Дроздівці. Але проти минулого року їх кількість зменшилася: до 67 проти минулорічних 93. Це означає, що свідомі господарі все таки здали хворих тварин.

 

По завершенню досліджень Управління Держпродспоживслужби планує провести збори власників хворих на лейкоз тварин і спільно вирішити, як не допустити подальшого поширення хвороби.

Всім приймальникам молока будуть роздані списки власників хворих корів з метою недопущення реалізації молока від таких тварин. Зокрема, особам, які займаються переробкою молока(виробникам кисломолочних сирів) також будуть доведені такі списки і листи.

 

Юлія Постернак, нагадала про прохання жителів сіл, озвучені на загальних зборах громадян, щодо завершення досліджень на лейкоз до вигону худоби на пасовища. Голова громади висловила незадоволення повільною роботою Держпродспоживслужби і  настійливо рекомендувала завершити дослідження найближчим часом! Віктор Кошмак пообіцяв, що дослідження будуть завершені упродовж двох тижнів.

 

За результатами обговорення другого питання вирішили: доручити старостам старостинських округів, Управлінню Держпродспоживслужби продовжувати роз’яснювальну роботу з населенням щодо профілактики лейкозу ВРХ, контролювати недопущення випасання хворих тварин у загальному гурті, прийому молока від хворих корів та рекомендувати господарям закуповувати ВРХ у господарствах благополучних щодо лейкозу та за наявності відповідних ветеринарних документів.

 

З питання забезпечення протипожежного водопостачання на території громади доповідав командир відділення 8 Державного пожежно-рятувального поста ГУ ДСНС України в Чернігівській області Ігор Рак: на сьогодні на території громади знаходиться 28 природних пожежних водойм та 11 водонапірних башт. Однак, враховуючи падіння рівня ґрунтових вод, переважна більшість цих водойм висихають влітку. Найкраща альтернатива забезпечити в усіх населених пунктах громади надійне протипожежне забезпечення – це встановлення пожежних гідрантів. Практика гасіння пожеж показує, що саме вони дають можливість швидко набрати необхідну кількість води у короткий проміжок часу, адже при пожежі дорогоцінна кожна секунда. Фахівці пожежної служби проводили нещодавно обстеження. По Куликівці у наявності 33 пожежні гідранти  і всі вони у доброму стані. Тож необхідно провести роботу у селах, щоб забезпечити скрізь надійне протипожежне водопостачання, а це: вільний доступ техніки до природних водойм, ремонт водонапірних веж, встановлення/ремонт  пожежних гідрантів.

 

Заступник селищного голови Віктор Богдан зауважив, що у Виблях та Горбовому вже встановлені окремі пожежні гідранти. А в Орлівці, Баклановій та Вершиновій Муравійках, де збудовані нові глибоководні свердловини, у шахті є спеціальні пристрої для набору води в пожежний автомобіль. У Дроздівці та Дрімайлівці, Виблях і Горбовому приведено  у працездатний стан 6 водонапірних веж.

 

Після обговорення рішенням комісії доручено виконкому селищної ради, керівникам об’єктів та установ провести ремонти та утримувати в працездатному стані водозабори,  провести їх утеплення, забезпечити  вільний доступ до пожежних водойм, привести в належний стан гідранти та водонапірні вежі.

 

Рішення комісії доведені до відома виконавців.