Селищна рада та податкова інспекція спільно працюватимуть над поповненням бази даних власників земельних ділянок

  • 940

27 травня в селищній раді відбулась робоча зустріч з питань взаємодії та подальшої співпраці між Куликівською селищною радою та Куликівською Державною податковою інспекцією щодо вирішення питання ідентифікації власників земельних ділянок з кадастровими номерами, по яким відсутні відомості щодо їх власників.

У зустрічі взяли участь перший заступник селищного голови Тетяна Сосімович, начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності Ірина Якубенко,  головний спеціаліст із земельних ресурсів відділу земельних відносин, екології та комунальної власності Валентина Шистер та головний спеціаліст із земельних ресурсів відділу земельних відносин, екології та комунальної власності Людмила Клименко та начальник Куликівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Марина Семерня.

Під час зустрічі Марина Семерня поінформувала присутніх, що з метою належного обліку землевласників та землекористувачів, повноти нарахування плати за землю Головне управлінням ДПС у Чернігівській області провело звірку наявної інформації в базах даних з даними Державного земельного кадастру. Згідно отриманої від ДЗК інформації виявлені земельні ділянки, по яким відсутні відомості про їх власників. В базі даних зазначено кадастровий номер, цільове призначення та адреса земельної ділянки, але відсутня інформація щодо прізвища, ім’я, по-батькові та ідентифікаційного номера власника. А це, у свою чергу, унеможливлює наповнення інформаційно-технологічної системи «Податковий блок» повною  базою даних, необхідних для належного обліку землевласників та землекористувачів, повноти нарахування плати за землю з фізичних осіб.

Учасники зустрічі домовилися про налагодження взаємодії, обміну інформацією та проведення спільних заходів із встановлення власників зазначених земельних ділянок.

Ірина Якубенко зауважила, що земельний податок є одним з основних джерел наповнення бюджету громади, тому фахівці відділу, будуть вживати всіх можливих заходів щодо ідентифікації власників земельних ділянок з кадастровими номерами, по яким відсутні відомості щодо їх власників та будуть проводити постійний обмін інформацією з Головним управлінням ДПС у Чернігівській області. При цьому необхідна також тісна співпраця з Центром надання адміністративних послуг, так як у відділі земельних відносин відсутній доступ до Державного реєстру речових прав та інформації Державного земельного кадастру.

У результаті робочої зустрічі узгодили шляхи подальшої взаємодії та обміну інформацією щодо оперативного відпрацювання переліку власників земельних ділянок з кадастровими номерами з метою ідентифікації їх власників. В процесі роботи фахівці будуть використовувати інформацію Публічної кадастрової карти України, даних картотек колишніх сільських рад, а також дані Державного реєстру речових прав. За необхідності залучатимуть для вирішення даного питання старост старостинських округів.

Відповідно до наданої інформації про ідентифікованих власників земельних ділянок Куликівська державна податкова інспекція буде оперативно вносити інформацію до ITC «Податковий блок».