З 1 вересня у школах громади запроваджують нові норми харчування

  • 2711

Фото без опису

Про це на понеділковій нараді у селищного голови 31.05.2021 повідомила начальник відділу освіти Управління ОКТСМС селищної ради Оксана Орсагош. Наразі Управління проводить підготовчу роботу до запровадження  нової ситеми шкільного харчування у громаді. Фінансові потреби на впроваження нових норм харчування зростуть у рази. Якщо наразі з селищного бюджету на рік виділяється на харчування у школах 750 тис. грн, то за орієнтовними розрахунками з новими нормами харчування потреба становитиме 3 млн.219 тис.грн.

У 2020 році під патронатом Першої леді України Олени Зеленської було розпочато реформування шкільного харчування, яке схвалене Указом Президента України від 25.05.2020 № 195/2020. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

З 07 квітня 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (пункти 4-7), пункти 1-3 та 8-54 набудуть чинності з 1 вересня 2021 року.

Зміни до норм та підходів в організації харчування дітей в закладах освіти обумовлено  рядом факторів. Норми харчування не переглядались більш ніж 15 років. Структура харчування дітей всіх вікових груп не відповідає сучасним тенденціям щодо здорового харчування. 20% страв з м’яса, що споживаються дітьми становлять ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі. На недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, які є джерелом клітковини, що є невід’ємною складовою раціонального (здорового) харчування. На досить високому рівні є споживання хліба та інших борошняних виробів. Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги та зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку. Кількість молочних продуктів є недостатнім.

Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. Особливу увагу приділяють зниженню кількості солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту. До норм не включені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти. Зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання м’яса, риби, круп, бобових, молока та кисломолочних продуктів.  Не дозволяється проводити заміну харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування.

Норми, було – буде  на прикладі одноразового харчування

на 1 дитину на 5 днів

Найменування продукта

Норми, затверджені постановою 1591 (вага наведена в брутто)

Норми, затверджені постановою 305

(вага перерахована в брутто)

 

БУЛО

БУДЕ  з 01.09.2021 р.

Хліб

від 300 до 400 г

від 150 до 250 г  

Цукор

від 75 до 90 г   

37,5 г

Картопля

від 500 до 600 г  

від 180 до 215 г  

Крупи, бобові, макаронні вироби

від 105 до 150 г  

від 160 до 200 г  

Овочі

від 700 до 900 г

600 г  

Фрукти

від 250 до 375 г  

600 г  

М’ясо, птиця та м’ясопродукти

175 г

від 200 до 300 г  

Риба

125 г    

від 120 до 240 г  

Молоко та кисломолочні продукти

від 90 до 100 г, від 80 до 100 г,

Одна порція молока або молочних продуктів щодня на вибір. Наприклад 1-й день 200 мл молока, 2-й день 125 мл йогурту або кефіру, 3-й день 125 грамів сиру кисломолочного, 4-й день 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, 5-й день 25 грамів сметани. Все залежить від меню, що використовується в закладі

  

Пунктом 4  «Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» передбачено, що засновник (засновники) закладів освіти забезпечують безоплатне гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів відповідно до встановленого в закладі освіти режиму (кратності) харчування для: дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах) u дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям; учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Фінансування харчування дітей Куликівської ТГ здійснюється відповідно до «Програми організації гарячого харчування здобувачів освіти ЗЗСО Куликівської селищної ради на 2018-2021 роки», затвердженої рішенням 13 сесії сьомого скликання від 30.08.2018 р. №317. Наразі вартість харчування за рахунок коштів місцевого бюджету (частково, у розмірі 7 грн. на день на 1 дитину) за рік становить 750 тис.грн.

Враховуючи всі  вимоги  до організації харчування (у закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1—11 (12) класів повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування. Для здобувачів загальної середньої освіти, зарахованих до груп подовженого дня, залежно від режиму роботи таких груп організовується триразове (сніданок, обід та підвечірок) харчування (для 1—4 класів) та дворазове (для 5—9 класів) харчування.) з 01.09. 2021 року вартість харчування за рахунок коштів місцевого бюджету (при одноразовому харчуванні орієнтовно становитиме  у розмірі 20 грн. на день на 1 дитину, при  триразовому  - 30 грн. на день на 1 дитину  ). За рік вартість харчування всіх зазначених вище категорій здобувачів освіти за кошти місцевого бюджету орієнтовно  становитиме 3 млн. 219 тис.грн.

Також пунктом 10 Порядку встановлено, що керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку створюють умови для забезпечення харчування здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози. Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої лікарем загальної практики - сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.