Конгрес місцевих та регіональних влад є важливим майданчиком для взаємодії центральної влади та місцевих громад

  • 423

Фото без опису

 

3 червня Куликівський селищний голова Юлія Постернак разом з іншими головами громад Чернігівщини взяла участь у засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України. Засідання відбувалося в обласній державній адміністрації. В режимі онлайн під час робочої поїздки до Хмельницької області  в засіданні взяв участь Президент України Володимир Зеленський.  В тому ж режимі участь брали представники місцевого самоврядування всіх областей держави.

Президент України зазначив, що Конгрес є важливим майданчиком для взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, який має допомогти у розв'язанні нагальних проблем регіонів.

Глава держави проінформував про наміри ініціювати спільно з урядом та парламентом законопроекти щодо оптимізації дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема щодо вдосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, на доходи фізичних осіб, єдиного й транспортного податків. «Мова не про збільшення цих податків, а про збільшення тієї частки, яка залишається на місцях», – зазначив Володимир Зеленський.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголосив, що сьогодні гостро стоїть проблема забезпечення фінансовими ресурсами місцевих бюджетів, тому потрібно визначити формулу наповнення районних скарбниць та удосконалити механізм розподілу бюджетних трансфертів з держбюджету.  «Планується збільшити нормативи зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. А також розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо адміністрування та контролю за сплатою місцевих податків і зборів».

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зауважив, що уряд підготував декілька законопроектів, які передбачають збільшення обсягу Державного фонду регіонального розвитку.

Торкнулися учасники засідання й питання передачі професійно-технічних училищ у комунальну власність. Глава держави наголосив на необхідності передбачити більш гнучку систему переліку спеціальностей ПТУ з урахуванням потреб ринку праці та сприяти місцевим громадам у видачі освітніх ліцензій на необхідну кількість учнів ПТУ.

Також учасники заходу підтримали основні концептуальні положення реформи системи архітектурно-будівельного контролю, які передбачені відповідним законопроектом, що перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Крім того, була розглянута низка організаційних питань. Так, учасники засідання обрали головою Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад мера Львова Андрія Садового. Його заступниками були обрані міський голова Житомира Сергій Сухомлин та міський голова Дніпра Борис Філатов.