Держпродспоживслужба про лейкоз ВРХ, паспортизацію пасік та ціноутворення лабораторних досліджень

  • 827

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

3 червня  в Салтиковій Дівиці за ініціативи Куликівської селищної ради відбулась зустріч селищного голови Юлії Постернак,  начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена, начальника Управління Держпродспоживслужби Віктора Кошмака та  начальника Куликівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Миколи Деркача з громадою селища.  Основною метою зустрічі було проведення роз'яснювальної роботи  про хвороби корів, зокрема щодо лейкозу ВРХ, про вимоги до паспортизації пасік та про ціноутворення лабораторних досліджень та оплату праці ветпрацівників.

Звертаючись до жителів села Юрій Павлішен наголосив, що Куликівська громада тримає сумну першість в області з поширення лейкозу, зокрема Салтикова Дівиця на другому місці в межах колишнього Куликівського району. Лейкоз великої рогатої худоби – вірусна хвороба пухлинної природи, основними ознаками якої є злоякісне розмноження клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання. Джерелом збудника хвороби є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях розвитку хвороби. Виділяється вірус з організму хворих тварин з кров’ю, молоком, іншими  секретами,   що  містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі. Тому заборонено використовувати молоко   без  попереднього  знезараження  для громадського харчування  і  згодовування  тваринам,  реалізовувати його переробним підприємствам та на ринках,  випасати хворих   на  лейкоз  тварин  разом  із  здоровими  в загальних гуртах, реалізовувати тварин з племінною та користувальною метою.
 

Ситуація серйозна, спрацьовує людський фактор. Не кожен господар готовий добровільно здати хвору тварину. Це чималі фінансові збитки для родини. І все ж іншого виходу немає! Хворі тварини несуть загрозу здоровим. Випасати їх у спільній череді недопустимо, утримувати більше 2-х років також не рекомендується.

 

Звучали питання до доповідача: 

- Чи існує якась державна програма оздоровлення поголів’я худоби від цієї небезпечної хвороби?

- «Існує постанова КМУ про відшкодування збитків від проведення при карантинних хворобах, але ,на жаль, лейкоз не належить до переліку цих хвороб. Це хвороби списку А. Лейкоз великої рогатої худоби належить до списку Б. Тому допомоги від держави на сьогоднішній день немає».

У другій частині півторагодинної зустрічі мова йшла про вимоги до паспортизації пасік. Юрій Павлішен закликав до тісної взаємодії власників пасік з органами місцевої влади та фермерськими господарствами з метою попередження та недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин. Також він наголосив про важливість офіційної реєстрації пасік та отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки. Оскільки тільки паспортизована пасіка може мати шанс на встановлення факту отруєння бджіл хімікатами та засобами захисту рослин.

На завершення зустрічі Юрій Павлішен ознайомив слухачів з принципом формування тарифів по наданню ветеринарних послуг. Вони надаються відповідно до наказу №96 Мінагрополітики України від 13.02.2013 «Про затвердження Розмірів плати за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Відповідно до наказу  розмір плати за послуги єдиний та обов’язковий до застосування на всій території держави та розраховується , виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня календарного року (на сьогодні становить 2270,00 грн).

Після доповіді до громади звернулась селищний голова Юлія Постернак та закликала серйозно поставитись до прослуханої інформації. Тільки разом згуртувавшись ми зможемо подолати цю непросту ситуацію та позбутися лейкозу ВРХ на території громади.