Опинились у складних життєвих обставинах - звертайтесь за допомогою до Центру соціальних служб селищної ради

  • 1634

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

У зв’язку з покращенням епідеміологічної ситуації та послабленням карантинних обмежень на території області і громади, фахівці Центру соціальних служб відновили планове обстеження сімей, що опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку Центру. Станом на сьогодні у громаді обліковується  284 родини у СЖО, в яких виховується 512 дітей.

З початку року обстежено 86 родин (193 дитини). Фахівці Центру отримали 38 повідомлень від суб’єктів соціальної роботи про наявність або підозру складних життєвих обставин у сім’ях, що проживають на території нашої громади. 23 (52 дітей) з них поставлено на облік Центру соціальних служб.

Всім сім’ям, які відвідують фахівці Центру, надаються соціальні послуги, відповідно до потреб. За період з початку року сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, отримали від Центру наступні соціальні послуги:

 - консультування (158 сімей, які перебувають на обліку отримали різні види консультацій: з приводу оформлення різних видів державних соціальних допомог, документів, працевлаштування, надано допомогу в аналізі життєвої ситуації, що склалась, психологічне консультування);

 - інформування (106 сім’ям надано інформацію щодо отримання медичної, правової допомоги, адміністративних послуг та інших видів допомоги);

 - соціальний супровід (у І півріччі послуга соціального супроводу надавалась 33 сім’ям), а також соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування (4 прийомні родини /8 дітей та на даний час під супроводом перебуває 4 сім’ї опікунів, в яких виховується 9 дітей);

- представництво інтересів (дану послугу отримало 155 сімей, яким надано допомогу в оформленні або відновленні документів, реєстрації місця проживання, встановлено зв’язки з іншими фахівцями, службами, організаціями);

- кризове та екстрене втручання (протягом 2021 року фахівцями ЦСС здійснено 5 екстрених втручань у родини, де склалась ситуація, що загрожувала життю та здоров’ю дітей, з них одна родина, де дитина постраждала від жорстоко поводження. В результаті втручань 6 дітей тимчасово вилучені з біологічних сімей та направлені до центрів соціально-психологічної реабілітації. Фахівці ЦСС продовжують працювати з родинами, де вилучені діти з метою повернення дітей в біологічні сім’ї).

 - посередництво (медіація)  (43 родини отримали дану послугу, яка передбачає надання допомоги у врегулюванні конфліктів, знаходженні спільного рішення між конфліктуючими сторонами)

- соціальна профілактика (114 сімей отримали послугу соціальної профілактики, яка спрямована на попередження, обмеження, мінімізацію негативних явищ через вживання алкоголю або наркотичних речовин);

 - соціальна адаптація ( 92 родини отримали допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу із складної життєвої ситуації, психологічну допомогу)

 - натуральна допомога (22 родини отримали допомогу одягом та взуттям, що перебували у вжитку).

За останні два місяці до села Дроздівка  переїхали 14 сімей з дітьми(38 дітей). Більшість родин, що переїхали, перебували на обліку в соціальних службах за попереднім місцем проживання, тому з ними постійно проводиться робота щодо належного виконання ними батьківських обов’язків, контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм проживання, надається послуга соціальної профілактики.

Фахівці Центру регулярно відвідують сім’ї, що переїхали до с.Дроздівка та відповідно до потреб надають їм соціальні послуги.

Так за цей час Центром соціальних служб:

- надано допомогу у відновленні постачання електроенергії до будинку багатодітній родині;

- надавалась допомога одягом та взуттям;

 - надано допомогу у проходженні медичного обстеження двом родинам;

- надано консультації щодо оформлення державних соціальних допомог за новим місцем проживання.

При відвідуванні багатодітної родини фахівці Центру з’ясували факт вагітності неповнолітньої дитини. Про це негайно було повідомлено Службу у справах дітей та ювенальну превенцію. На даний час фахівець та психолог Центру працюють з даною дитиною, надають консультації щодо навичок відповідального батьківства, допомогу у постановці на облік в жіночу консультацію та здійснюють контроль за регулярним відвідуванням лікаря-гінеколога.

Фахівці Центру завжди готові допомогти родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах. Якщо ви потребуєте підтримки і допомоги фахівців із соціальної роботи у вирішенні соціально-побутових та інших питань, звертайтесь до Центру соціальних служб Куликівської селищної ради за телефоном: (04643) 2-12-06.