Куликівщина має гарний туристичний потенціал

  • 1679

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

16 червня селищний голова Юлія Постернак спільно з фахівцями Управління ОКТСМС взяла участь у семінарі  на тему «Практичні питання розвитку сільського та зеленого туризму в Чернігівській області». Семінар проводився в рамках обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2027 роки на базі Куликівської громади. Організатори заходу - Державна організація «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області».

У складі делегації учасників семінару  - фахівці державних установ та органів влади, що дотичні до сфери розвитку підприємництва, зокрема сільського зеленого туризму, підприємці у сфері туризму: заступник генерального директора Регіонального фонду підтримки підприємництва в Чернігівській області Марія Фінюк, завідувач сектору розвитку туризму комунального закладу «Організаційно-методичний центр контролю та технічного нагляду закладів культури і туризму» Чернігівської обласної ради Тетяна Коржинська,  заступник начальника управління розвитку сільського господарства – начальник відділу аналізу АПК та розвитку сільських територій Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Василь Жук,  власники відомої в області бази відпочинку «Андріївські озера» подружжя Карпачових та інші.  

Відбулася зустріч в селищній раді, на якій селищний голова озвучила зацікавленість Куликівської громади у розвитку сільського зеленого туризму: туристичний бізнес – це  не лише популяризація Куликівщини, а й додаткові надходження до бюджету громади. На Куликівщині є що подивитися і є чим привабити туристів. Є сучасні комфортні  і цікаві бази відпочинку на берегах Десни, красиві православні церкви, монастир, туристичний клуб «Вогнище», музеї. Громада лише тільки робить перші кроки на шляху розвитку туризму. Фахівці Управління ОКТСМС розробляють цікаві маршрути, буклети, інтерактивну туристичну мапу Куликівщини, співпрацюють з підприємцями, які вже займаються зеленим туризмом, шукають потенційних осіб, які хотіли б зайнятися туристичним бізнесом та надають консультації і контакти Фонду та інших організацій, які можуть надати підтримку початківцям.

Учасники семінару відвідали  бази відпочинку «Убідь» в Салтиковій Дівиці», «Деснянка» та «Дім хаскі» у Кладьківці, оглянули Свято-Миколаївську церкву в Салтиковій Дівиці, жіночий монастир Преподобного Лаврентія у Вересочі, ознайомилися з діяльністю туристичного клубу «Вогнище».

Під час туристичного туру Куликівщиною обговорили наступні питання:

- Досвід ведення туристичного бізнесу на селі;

- Сучасні тренди залучення туристів до відвідування музейних закладів;

- Співпраця громади та бізнесу – запорука взаємного успіху;

- З чого починати розвивати туризм у громаді;

- Можливості фінансово-кредитної та інформаційно-консультаційної підтримки «сільського туризму»;

- Державна підтримка підприємництва в сільській місцевості;

- Як створити турпродукт, який може гарно продаватися.

 

На підведені підсумків семінару гості відзначили, що були приємно вражені побаченим і почутим та наголосили, що Куликівська громада має гарний туристичний потенціал.   Дехто цього дня відкрив для себе Куликівщину і популяризуватиме її, як місце для відносно бюджетного і комфортного відпочинку. Бази відпочинку дійсно дуже комфортні і розраховані як для любителів активного відпочинку для компаній, так і для тихого відпочинку  від міського шуму на природі. Близькість до обласного центру збільшує туристичні можливості Куликівщини. Можна організовувати спільні тури: для прихильників паломницького туризму – по храмах громади + монастир, для любителів туристичних походів  - походи на байдарках по Десні. Унікальні для області, а можливо і для України туристичні послуги, такі як - катання на собачих упряжках, на конях, водні орнітологічні екскурсії, тваринотерапія надає база «Дім хаскі». На майбутнє можна включати до спільних проєктів і гастротури з дегустацією місцевої продукції, започатковувати різноманітні фестивалі місцевих страв тощо.

Марія Фінюк розповідала про вигідні умови надання Фондом  кредитів підприємцям для започаткування або розвитку власної справи, зокрема і у сфері туризму, про успішні практики співпраці і підтримки підприємців. Василь Жук поінформував про можливості отримання безповоротної державної допомоги на розвиток фермерських господарств.

Семінар був корисним обміном досвідом у сфері розвитку сільського зеленого туризму та налагодженням контактів для популяризації Куликівщини туристичної.