Колонка селищного голови

  • 1885

Фото без опису

Шановні жителі громади!

Хочу відновити традиційну колонку голови громади, але трохи змінити її формат. Це не буде просто звіт про зроблену за місяць роботу. Це буде розмова на актуальну тему: інформування про те, що зробили і про найближчі плани. Теми, я думаю, підкаже саме життя і розвиток подій у громаді, області і державі в цілому.

Сьогодні хочу поговорити про болючу тему - наші дороги. Визнаю, вони в поганому стані! Більшість з них потребує ямкового, поточного середнього, а деякі і капітального ремонту. Ґрунтові дороги щороку потребують висипки. За сьогоднішніми розцінками ремонти(будівництво) асфальтових доріг коштують дуже дорого. Згідно з інформацією сайту державних закупівель Прозоро, середня вартість 1 км нового будівництва становить 90,2 млн грн,  реконструкції - 36 млн грн,  капітального ремонту - 25,2 млн грн, середнього поточного – 11,2 млн грн. Власні надходження селищного бюджету в рік становлять 72 млн. грн. Тобто за умови, якщо не фінансувати жодної копійки на інші видатки і утримання всіх галузей, нашого річного бюджету вистачить на реконструкцію 2-х км дороги, капітальний ремонт 3-х км або поточний середній ремонт 6 км  дороги. Але ж це неможливо, бо сьогодні у віданні громади освіта, культура, а тепер вже й повністю медицина, соціальний захист, ну і звісно благоустрій  23 населених пунктів. Єдине, що поки що під силу нам самостійно – це висипка ґрунтових доріг і ямкові ремонти найбільш проблемних ділянок асфальтових доріг. Але ми використовуємо всі можливості для залучення додаткових коштів з обласного і державного бюджету.

Станом на сьогодні вже завершується тендерна процедура з визначення підрядника робіт і з початку липня розпочнеться ремонт вулиці Артамонова в смт Куликівка. Триває тендер з визначення виконавця робіт по вулиці Амосова в Куликівці. Ми маємо всі сподівання, що тут роботи також розпочнуться  ближче до осені. Також триває тендерна процедура щодо визначення виконавця робіт з ремонту дороги регіонального значення  Р – 67 на ділянці Количівка - Вертіївка, яка проходить територією нашої громади.  Розпочаті підготовчі роботи на ділянці дороги Грабівка-Буда. Тож маємо великі сподівання, що цього року нам вдасться побачити результати великої документальної роботи, яку провели фахівці селищної  ради з підготовки проєктів. Треба розуміти, що ці кошти і проєкти не впали нам з неба, і ніхто  не бігав за нами з валізою державних грошей. Щоб отримати державну субвенцію на такі великі проєкти треба добре попрацювати над підготовкою і вчасною подачею пакету документів. Так працює державний механізм і ми зробили все від нас залежне, щоб вчасно і в повному обсязі подати заявки на проєкти з ремонту доріг. Чекаємо позитивних результатів.

А наразі власними силами  та за сприяння агропідприємств-орендарів (в рахунок соціальних угод) тривають висипки ґрунтових доріг  та ямкові ремонти асфальтованих. Майже завершили висипку вулиці Героїв Чорнобиля в Куликівці. Розпочали висипку пров. ім. Б.Хмельницького. Бригада СФГ "Колос" проводить ямковий ремонт вулиці Горького в Куликівці. Також силами СФГ «Колос» проведено ремонт вулиць з твердим покриттям: Куликівський шлях, Деснянська, Швидуна, провулок Деснянський у Салтиковій Дівиці (у планах- вул. Коцюбинського, Набережна), висипку вулиць Нетеси, Чкалова, Зої Космодем’янської, частину Комарова у  Жуківці, вулиць Космонавтів, Комарова, Троїцької, І.К. Бушуєва, частково Набережної, Партизанської, Б.Хмельницького, Лози у Вересочі. Розпочато висипку вулиці Ковалівка у Баклановій Муравійці. Висипано проблемну ділянку: між магазином «Ольга»  та дитячим садочком  у Горбовому.

Роботи триватимуть. Вже кілька років у громаді є практика - кошти, які надходять по кожному селу від агропідприємств-орендарів  за соціальними угодами, використовуються на ямкові ремонти і висипку доріг. Таким чином є можливість підтримувати наші дороги у більш-менш пристойному стані. Звісно, за зиму і весну з’являється знову багато ямковості. Але фахівці селищної ради разом зі стростами моніторять ситуацію. Ми маємо  перелік проблемних ділянок доріг по громаді і це для нас є своєрідним планом або дорожньою(буквально) картою, за якою ми  покроково будемо працювати. Для нас немає більш чи менш важливих доріг і вулиць. Скрізь живуть наші жителі і всі заслуговують мати хороші дороги. Але, виходячи з фінансової ситуації, ми працюватимемо поступово і першочергово над найбільш пошкодженими ділянками доріг.  Ну і звичайно очікуємо цього року ремонтів доріг (за кошти державних субвенцій), про які я згадала вище. Наступного року ми також будемо подавати заявки і готувати пакети документів на отримання інших субвенцій на дороги. 

З повагою

Куликівський селищний голова

Юлія Постернак