Фахівці Держпродспоживслужби спільно з селищною радою провели збори громадян щодо профілактики лейкозу ВРХ та паспортизації пасік

  • 1132

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

З метою профілактики поширення лейкозу ВРХ територією громади представники Куликівської селищної ради та Куликівського управління Держпродспоживслужби на чолі з начальником управління Віктором Кошмаком у період з 1 по 29 червня організували і провели зустрічі з громадянами в старостинських округах, у яких зафіксовано найбільшу кількість хворих на лейкоз тварин. Зустрічі були проведені у Дроздівці, Салтиковій Дівиці, Жуківці, Виблях, Кладьківці, Хибалівці, Орлівці, Вересочі, Баклановій Муравійці, Вершиновій Муравійці та Ковчині.

На жаль, Куликівська громада досі тримає сумну першість в області з поширення лейкозу. Тому група фахівців-ветеринарів ще раз зустрілися із власниками хворих тварин та іншими зацікавленими особами і провели інформаційно-роз’яснювальну роботу про небезпеку поширення лейкозу і про необхідність не допустити його подальшого поширення у громаді. Лейкоз великої рогатої худоби – вірусна хвороба пухлинної природи, основними ознаками якої є злоякісне розмноження клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання. Джерелом збудника хвороби є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях розвитку хвороби. Виділяється вірус з організму хворих тварин з кров’ю, молоком, іншими секретами,  що містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі. Тому молоко корів не благополучних на лейкоз в присадибних господарствах громадян використовується лише після знезараження в межах цього господарства.

Начальник Куликівського управління Держпродспоживслужби на кожній зустрічі наголошував на необхідності чіткого виконання заходів діючої Інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу і затвердженого Плану профілактичних та оздоровчих заходів по лейкозу в особистих підсобних господарствах населення на території Куликівської селищної ради всіма відповідальними суб’єктами.

Ветеринарні спеціалісти постійно поновлюють списки тварин, уражених вірусом (РІД-позитивних), на молокоприймальних пунктах, проводять роз’яснювальну роботу серед населення та контролюють дотримання Плану профілактичних оздоровчих заходів.

Оздоровлення худоби залежить від своєчасного виявлення РІД-реагуючих тварин, їх термінового вилучення із череди та заміни на здорове поголів’я.

Для більш наочного розуміння проблеми лейкозу ВРХ спеціалісти демонстрували на екрані фотослайди про розвиток хвороби, наслідки задавненого лейкозу для тварин і для людей, наслідки вживання молокопродуктів від хворих корів.

Також на кожній зустрічі інформували про вимоги до паспортизації пасік. Ветеринарні спеціалісти закликали до тісної взаємодії власників пасік з органами місцевої влади та фермерськими господарствами з метою попередження та недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин. Наголошували про важливість офіційної реєстрації пасік та отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

Обговорювали й інші питання, зокрема хвороби свійської птиці. Спеціалісти, відповідаючи на запитання, наголошували, що при купівлі птиці та інших тварин громадянам слід вимагати у продавця ветеринарний документ який підтверджує здоров’я тварин та її походження.

По завершенню кожної зустрічі Фахівці Держпродспоживслужби роздавали інформаційні листівки.