Гуманітарна комісія не підтримала рекомендацій про скасування рішення селищної ради про ліквідацію Дрозівського ЗЗСО І-ІІ ступенів

  • 2152

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

2 липня відбулося засідання постійної комісії Куликівської селищної ради з гуманітарних питань. Вела засідання голова комісії Любов Безпала. У роботі комісії взяли участь Куликівський селищний голова Юлія Постернак, перший заступник селищного голови Тетяна Сосімович, секретар селищної ради Наталія Халімон, начальник Управління ОКТСМС Світлана Масльонка, директор Центру соціальних служб Лариса Карцева та фахівець з соціальної роботи Центру Алла Момот, директор Дроздівського ЗЗСО І-ІІ ст. Любов Шемендюк, директор Дроздівського СБК Оксана Зубок.

На порядок денний засідання комісії було внесено два питання: про розгляд колективного звернення батьків здобувачів освіти Дроздівського ЗЗСО І-ІІ ст. щодо скликання позачергової сесії селищної ради та  відміни рішення 8-ї сесії Куликівської селищної ради від 22.04.2021 « Про ліквідацію Дроздівського ЗЗСО І-ІІ ст» та про розгляд Звернення та рекомендації робочої групи Чернігівської районної ради щодо скасування рішення 210 від 22 квітня поточного року «Про ліквідацію Дроздівського ЗЗСО I-II ступеня Куликівської селищної ради».

На початку засідання до зали увійшли депутати Чернігівської районної ради – члени робочої групи на чолі із депутаткою Світланою Личак, звернення яких розглядалося, і попросили дозволу бути присутніми на засіданні комісії.

По першому питанню заслухали інформацію начальника Управління ОКТСМС Світлани Масльонки, яка дала вичерпні аргументовані відповіді на питання і претензії, викладені у колективному листі батьків дітей, які навчаються в Дроздівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів:

  • Інформація про те, що громада села і батьки не були поінформовані про ліквідацію школи та не було достатнього обговорення плану оптимізації не відповідає дійсності. Про це свідчать протоколи зустрічей з педколективом, батьками, загальних зборів громадян с. Дроздівка, Колегій, засідань виконкомів, гуманітарних комісій за участі активістів села та інших зібрань.
  • Фінансові розрахунки вартості утримання одного учня (84 тис. грн на рік) дійсно проводились, виходячи з кількості учнів Дроздівского ЗЗСО І-ІІ ст. станом на вересень 2020 року( 30 чол.). Оскільки саме на цю кількість дітей виділялася освітня субвенція. Ця цифра була затверджена і  подана до Міністерства освіти України і вона залишається сталою упродовж всього навчального року. Такий алгоритм державного фінансування.
  • Економія коштів від закриття закладу складе 273 тис. грн за 4 місяці з вересня по грудень 2021року. Якщо оптимізація не буде проведена вже цього року ( Виблі, Дроздівка, Кладьківка),  освітянська галузь просто не зможе закрити бюджетний рік. Техперсонал усіх  інших шкіл не отримає зарплатні за кілька місяців і галузь матиме борги за енергоносії. А попереду ще чекає збільшення в рази видатків на впровадження нових норм харчування у школах. Громада сьогодні стала заручником недофінансування освіти з боку держави. Власний бюджет неспроможний утримувати таку велику галузь без державних дотацій.
  • Претензії до організації підвозу дітей теж безпідставні. Управління має достатній парк шкільних автобусів. Цього року громада отримує ще один автобус на 36 місць. Забезпечити підвіз дроздівських дітей до Куликівки чи до Орлівки Управління в спромозі.
  • Так само дітям буде забезпечений супровід під час підвозу, триразове харчування для груп продовженого дня і дозвілля в позаурочний час. ПРАВО ДІТЕЙ НА ОСВІТУ БУДЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНЕ В ПОВНІЙ МІРІ!

Світлана Масльонка відповіла на запитання депутатів Чернігівської районної ради з приводу обгрунтованості економічних розрахунків, з приводу достатніх можливостей для підвозу дітей. Члени робочої групи цікавилися долею Орлівської школи, обговорювали вартість її утримання і чи буде вона ліквідована найближчі два роки. Про ліквідацію Орлівської школи в плані оптимізації не йдеться, - відповіла С. Масльонка.

Депутати районної ради наголошували на тому, що вони налаштовані знайти компроміс  з селищною радою і зацікавлені у прийнятті виваженого рішення.

Обговорили і соціальну ініціативу дроздівських активістів «Допомога сім’ям». Заслухали з цього питання і її ініціаторку Оксану Зубок і  фахівців Центру соціальних служб. Наразі в  село приїхали 13 родин з дітьми. Спеціалісти Центру побували в родинах і  обстежили умови їх проживання. Практично 90 % з новоприбулих сімей перебували на обліку в соціальних службах за місцем попереднього проживання, як такі що опинились у складних життєвих обставинах. Так дійсно, наразі родини обживаються на новому місці, і добре що активісти їх підтримують гуманітарною допомогою і організаційно, але є багато питань, які потребують вирішення. Попереду зима, будинки старі  і системи опалення (пічні)  в більшості аварійні. Також виниканє безліч проблем з оформленням  будинків, відповідно далі - з отриманням субсидій. Це тільки верхівка айсберга. Активісти допомагають одягом, меблями, продуктами, грошима.  А Центр, крім того, надає допомогу  в оформленні соціальних виплат та вирішенні інших питань. Санітарні умови проживання більшості з родин поки далекі від задовільних: багато років нежилі будинки, аварійне пічне опалення, стара електропроводка, відкриті тени для приготування їжі. Йдеться насамперед про безпеку дітей! Чи готові ініціатори і активісти взяти на себе відповідальність, в разі нещасного випадку, чи за все відповідатимуть соціальні служби і селищна рада? Питань дуже багато і їх треба вирішувати спільно.

Директорка школи Любов Шемендюк зауважила, що наразі і з числа місцевих дроздівських школярів відсотків 80% дітей з неблагополучних родин. Така сумна статистика на селі сьогодні. Прибулі родини переїхали через те, що село має розвинену інфраструктуру, добре автобусне сполучення.

Начальник фінансового управління селищної ради Лариса Авжи  повідомила, що фінансова ситуація у громаді сьогодні вкрай важка. Рішення про ліквідацію закладів освіти непросте  і болюче для всіх: і для сіл, і для  тих, хто його ухвалює. Але попереду чекає ще оптимізація і інших галузей, і управлінської структури. Наразі незабезпеченість до кінця року по заробітній платі та енергоносіях складає 6 млн.грн. Днями громада забрала у власність ще й вторинну ланку медицини. Держава передала на громади практично всі галузі, але не забезпечила їх фінансовою підтримкою, хоча це її обов’язок. У громади обмежені ресурси власних надходжень. Податкові надходження зменшуються, частина економіки працює в тіні. Земля також обмежений ресурс. Більше ніж є її не стане. А видатки з року в рік зростають. Тож іншого виходу як проводити оптимізацію немає. Інакше розвитку не буде!

Депутати районної ради запропонували селищній раді писати звернення до всіх вищих органів влади з вимогою  переглянути кардинально політику фінансової підтримки громад, і підтримати село в його розвитку.

Селищний голова Юлія Постернак повідомила, що селищна рада практично на кожній сесії і в період міжсесійний пише звернення і листи з приводу  усіх болючих питань, які створюють соціальну напругу і незадоволення людей. Це і підвищення тарифів на енергоносії, і фінансування ремонтів доріг регіонального значення, і фінансова підтримка освіти, культури, спорту та ін. Фахівці громади постійно пишуть заявки на участь в грантових проєктах, державних програмах, щоб залучити в громаду ще якісь додаткові кошти. Але саме зараз ситуація вкрай тяжка! Закривати школи дійсно важко і боляче. Але у громаді є ще медицина, культура, соціальний захист, спорт, благоустрій. Всі ці галузі теж потребують немалих видатків, і в кожній з них є чимало проблем. І саме ми мусимо їх вирішувати тут і сьогодні. Але ж нам у громаді хочеться не тільки латати дірки, а й розвиватися  хоч невеликими кроками. Тому оптимізація це вимушена міра. Але наголошую вкотре: ДІТИ НЕ БУДУТЬ ПОЗБАВЛЕНІ ПРАВА НА ОСВІТУ І БУДУТЬ НАВЧАТИСЯ!

Оксана Зубок: сьогодні основний ресурс сільських територій  – це люди і треба вкладати в людей, бо за цим  розвиток сіл і громади. Соціальна ініціатива Дроздівки скоро буде трансформована у громадську організацію.

Селищний голова зауважила, що це буде чудово. Тоді відкриються нові можливості для співпраці і написання та участі в різних грантових програмах і проєктах.

Члени гуманітарної комісії вислухали всі сторони і всі позиції. Вислухали і  представників новоприбулих сімей, які теж прибули на комісію.

Дискусія і обговорення тривали три години. 

У результаті на голосування депутатів  було винесено питання: "Чи рекомендувати винести на позачергове засідання сесії селищної ради питання про скасування рішення № 210  Куликівської селищної ради 8 скликання від  22 квітня 2021 року «Про ліквідацію Дроздівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів».

З 7 присутніх членів комісії «за» проголосували  2 депутати, «проти» - 3 і "утримались" – 2 депутати. Таким чином, рекомендації щодо винесення на сесію питання про скасування рішення про ліквідацію Дроздівського ЗЗСО І-ІІ ст. не були підтримані комісією з гуманітарних питань.

Процедура ліквідації закладу триватиме.