Вшанували пам’ять жертв Другої світової війни

  • 1285

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

2 вересня світ відзначає 76-ту річницю закінчення Другої світової війни - найбільшого в історії людства збройного конфлікту. У цей день о 9-й годині 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини – Японії. 

Тож зранку 2 вересня селищний голова Юлія Постернак, керівництво і  працівники селищної ради,  установ селища зібралися біля обеліску Слави в Куликівці аби вшанувати пам’ять жертв Другої світової війни. 

Ведуча Інна Янголь  у короткому історичному екскурсі нагадала передумови, хід воєнних дій та пам’ятний день 2 вересня 1945 року, коли офіціно завершилася Друга світова війна. 

Присутні вшанували пам’ять жертв Другої світової війни хвилиною мовчання та поклали квіти до обелску слави та могил загиблих воїнів-визволителів. 

 

Довідково: Друга світова війна 6 років і один день: з 1 вересня 1939-го по 2 вересня 1945-го року.

У війні брали участь 80% населення Землі - 61 країна. На територіях 40 країн відбувалися воєнні дії. До військових формувань мобілізовано 110 млн. осіб.

Тодішня сучасність сприймала війну через спотворене висвітлення. Тотальна дезінформація застосовувалась і для психологічного забезпечення війни, і після її закінчення. Інформаційно спантеличеними зросли кілька повоєнних поколінь.

Та врешті настав час історичної правди.

Війну розпочала гітлерівська Німеччина, напавши на Польщу. Водночас не меншу роль у розв’язанні війни зіграв Йосип Сталін. Протягом майже двох років він проводив агресивну загарбницьку політику – це війна проти Фінляндії, окупація Литви, Латвії, Естонії, Бессарабії та Північної Буковини. 

Устами Молотова в листопаді 1940-го радянський союз вимагав: остаточного розгрому Фінляндії, датських проливів для виходу в Північне море, Південної Буковини від Румунії, включення до радянської сфери впливу Болгарії, Східної Туреччини, Північного Ірану, Іраку, опорних пунктів на Адріатичному морі в Югославії, опорних пунктів у Греції, Персидській затоці, на чорноморських протоках Босфор і Дарданелли. Навіть нацистське керівництво було шоковане територіальними апетитами Сталіна. Це прискорило рішення Гітлера про війну Німеччини з Радянським Союзом.

Друга світова війна – це глобальний збройний конфлікт в історії людства, етап колективного божевілля, ідеології ненависті та нав'язливості. Це період занепаду людяності, позначений численними трагічними наслідками.

Загальна кількість втрат Другої світової війни становить близько 60 млн. осіб, із них безпосередньо на фронтах загинули 27 млн.

 

Скільки б не минуло часу, ми пам’ятатимемо, якою жахливою була Друга світова  війна і якою ціною дається перемога життя над смертю. 

Непокаране зло загрожує рецидивами. Від них сьогодні потерпає український Схід, де триває збройна агресія Росії.

З часів Другої світової війни українці винесли багато уроків, та найважливіший - в потребі безкомпромісної рішучості, коли є пряма загроза нашій свободи, незалежності і державному суверенітету.