Нова хвиля коронавірусу на порозі. Час вакцинуватися!

  • 975

Фото без опису

 

Останнім часом в   Україні та Чернігівській області, зокрема, прискорюються темпи вакцинації від COVID-19. Так, станом на 28 серпня 2021 року, в області проведено 237 245 щеплень. Першу дозу отримали - 139 883 особи, завершили вакцинацію (отримали дві дози) - 97 362 особи.

 

За розподілом Міністерства охорони здоров’я України область забезпечується вакцинами, запас яких постійно поновлюється. З початку вакцинальної кампанії Чернігівська область отримала 361 070 доз вакцин, з них: AstraZeneca - 68 100 доз, CoronaVac - 147 920 доз, Comirnaty (Pfizer- BioNTech) - 99 450 доз та Modema (United States) - 45 600 доз.

 

Наразі залишок вакцин в області складає 144 806 доз, а саме: AstraZeneca - ЗО 122 доз, CoronaVac - 81 639 доз, Comirnaty (Pfizer-BioNTech) - 17 550 доз, Modema (United States) - 15 495 доз.

 

З метою прискорення темпів вакцинації та створення колективного імунітету серед населення в області працює 26 мобільних бригад, створено 139 пунктів вакцинації та відкрито 25 центрів вакцинації.

 

З початку вакцинальної кампанії рівень охоплення вакцинацією дорослого населення Чернігівської області для формування колективного імунітету до гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2 складає:

• першою дозою 17,2%, з них: вакциною AstraZeneca - 2,7%, вакциною CoronaVac - 6,2%, вакциною Comirnaty (Pfizer-BioNTech) - 5,5%, вакциною Modema (United States) - 2,8%;

• завершили вакцинацію (отримали дві дози)- 12,0 %, з них: вакциною

AstraZeneca - 2,2%, вакциною CoronaVac - 4,2%, вакциною Comirnaty

(Pfizer-BioNTech) - 4,7%, вакциною Modema (United States) - 0,9%.

 

Згідно наказів Міністерства охорони здоров’я України процедура вакцинації спрощена і тепер кожен охочий без бюрократичної тяганини, попередньої реєстрації, черг та пріоритетності може отримати щеплення.

 

Попри наявної позитивної динаміки область відстає за швидкістю імунізації своїх жителів, якої недостатньо для того, щоб зменшити ризик наступних хвиль коронавірусу та створення колективного імунітету. Адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) колективний імунітет від коронавірусу формується за умови вакцинації 75-80% населення.

 

За повідомленням Заступника Міністра охорони здоров'я - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна восени ми зіткнемося з новою хвилею коронавірусу, яка може бути викликана, як поширенням інфекції серед невакцинованих або тих, хто не перехворів, так і появою в країні мутованих штамів, зокрема Дельта. З метою недопущення розповсюдження інфекції в Міністерстві охорони здоров'я планують до осені зробити 10 млн щеплень від коронавірусу. Це дозволить із урахуванням тих осіб, які вже перехворіли, отримати 50-60% імунітету.

 

Закликаємо ще раз жителів громади виявити свідомість - вакцинуватися, і тим самим допомогти створити у громаді колективний імунітет. Це дозволить нам уникнути суворого карантину в періоди піку захворювання, жити і працювати в звичному режимі. За прогнозами медиків нова хвиля коронавірусу вже не за горами. Це питання двох-трьох тижнів. Тому вакцинуватися слід вже  зараз!

 

Можливо вакцина стовідсотково не убезпечить вас від захворювання, ймовірність зараження лишається, але вакцина точно допоможе перенести хворобу в легкій формі. Вакцинація - це єдиний  спосіб зупинити епідемію і уникнути її важких наслідків.