Багатоповерхівки: два шляхи – ОСББ чи Управитель?

  • 589

Фото без опису

Інформація для жителів багатоквартирних багатоповерхових будинків смт Куликівка

На території смт Куликівка розташовані 25 багатоквартирних багагатоповерхових  житлових будинків. 13 із них мають централізоване опалення. В 11 із них створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. В 14 будинках форму управління ще не визначено. Ці будинки наразі мають невизначеність по утриманню та обслуговуванню конструкцій, комунікацій  та приміщень загального користування. На сьогодні певну частину цих робіт виконує КП «Куликівське ВУЖКГ», допоки вищезгадані будинки знаходяться в господарському віданні підприємства. Проте виконання функцій управителя житловими будинками КП «Куликівське ВУЖКГ» є безпідставним і таким, що не відповідає законодавству.

На сьогодні квартири в таких будинках є приватною власністю господарів, а решта площ будинків – є спільною власністю його мешканців. Відповідно до ст. 322 Цивільного кодексу України «Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом».

Крім того, відповідно до Закону України «Про особливості  здійснення  права власності у багатоквартирному будинку» співвласники багатоквартирного будинку зобов’язані:

1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;

2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку;

3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням;

4) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

5) виконувати рішення зборів співвласників;

6) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

7) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку;

8) додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства;

9) забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом;

10) своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку.

Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах мешканців будинку. Відповідно доп.5 ст. 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 «у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У разі якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийнято рішення про делегування іншому органу - суб’єкту владних повноважень функцій із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом».

Наприкінці вересня Урядом схвалено розроблений Мінрегіоном законопроект № 6103 «Про внесення змін до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що наразі перебувають на розгляді Верховної  Ради України.

Вищезгаданим законопроектом передбачається визначення чітких термінів проведення відповідних конкурсів, а саме у разі коли конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку не було проведено до 01.05.2021, виконавчий орган відповідної місцевої ради ( або інший орган – суб’єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов’язаний не пізніше 01.03.2022 року оголосити і провести такий конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку.

На сьогодні ще залишається можливість у власників житлових приміщень 14 багатоквартирних житлових будинків смт Куликівка самостійно реалізувати своїх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку шляхом створення ОСББ. В іншому випадку Куликівській селищній раді необхідно буде забезпечити виконання законодавчої вимоги щодо призначення управителя.

Шановні мешканці багатоквартирних будинків, де ще не створені ОСББ! Залишилося трохи менше трьох місяців до терміну, встановленого законодавством. Переконливо просимо активізуватися, провести збори мешканців будинків і визначитися з формою управління у вашому будинку. Якщо ви  ухвалите рішення про створення ОСББ, фахівці селищної ради допоможуть вам правильно пройти процедуру його створення і реєстрації. Телефон для довідок і консультацій: (04643)2-14-33, відділ житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури,  транспорту та благоустрою. Для решти будинків на конкурсній основі селищною радою буде призначено Управителя до 01.03.2022 року.