Відновленя зруйнованого житла та закладів в числі найперших завдань селищної ради

  • 541

Фото без опису

11 серпня, Куликівський селищний голова Юлія Постернак відвідала Грабівку. Це мале село, яке дуже постраждало внаслідок боїв з російськими окупантами у березні, в зоні особливої уваги керівника громади. Розуміючи, що можливості бюджету сьогодні вкрай обмежені, селищна рада шукає всі доступні джерела і донорів аби допомогти жителям села відремонтувати оселі до настання холодів. Цього тижня за сприяння Чернігівської ОВА отримали і завезли в село будівельні матеріали, які розподілили між постраждалими оселями.

Юлія Постернак разом із старостою округу Валентиною Бусел та керівниками закладів культури оглянули приміщення колишньої колгоспної контори, куди після ремонту планують перемістити Будинок фольклору. Приміщення закладу під час бойових дій зазнало непоправних руйнувань і не підлягає відновленню. Але й приміщення колишньої контори потребує ремонту. Голова громади доручила директорці БФ Наталії Володіній скласти список необхідних для ремонту матеріалів, щоб мати можливість попрацювати з волонтерами, фондами або благодійниками і залучити допомогу.

З нетерпінням чекали зустрічі з селищним головою жителі села, які хотіли почути "з перших вуст" про ситуацію в громаді, почути відповіді на питання, які їх хвилюють.

Юлія Постернак повідомила, що фахівці селищної ради наразі працюють над обробкою документів і внесенням даних про руйнування будинків селян до єдиного державного реєстру. Хоча до перемоги і закінчення війни не варто, найпевніше, очікувати компенсацій за зруйноване майно, але сьогодні важливо дуже ретельно внести всі відомості в реєстр. Наступного тижня ще планується завезення будматеріалів. Селищна рада і на цьому не зупиняється. Буде використовувати всі інші можливості щоб допомогти постраждалим.

Голова громади пояснила, що з міркувань безпеки навчальний процес у громаді відбуватиметься дистанційно. Тому наразі важливо подбати про якість інтернету в селах, зокрема у Грабівці - про відновлення. Над цим також працює селищна рада.

Юлія Постернак пояснила що війна негативно вплинула і на економіку та , відповідно, наповнення бюджету громади. Оптимізація закладів, управлінської структури та жорстка економія видатків сьогодні вкрай необхідні(хоч і непопулярні) кроки для того щоб вижити.

Говорили також про ремонт вирви від авіабомби на дорозі при під’їзді до села, про видалення аварійних дерев та інші теми.

Селищний голова застерегла грабівців щоб були пильними, бо сьогодні під виглядом волонтерів і благодійників, на жаль, можуть заїхати в село шахраї або диверсанти. Попросила повідомляти старосту, перевіряти документи таких осіб. Також попросила активніше долучатися до благоустрою села, допомагати тим, хто потребує допомоги, бути дружними і згуртованими, щоб подолати всі труднощі і наблизити перемогу.