В Чернігівській області заборонили проведення будь-яких масових заходів з 23 по 25 серпня

  • 1142

Фото без опису

Завтра ми вкотре вшановуватимемо наш прапор. На жаль, через підступність ворога ми не зможемо провести масові заходи. Очільник області підписав відповідне розпорядження та пояснив, що протягом трьох діб (23-25 серпня) заборонено проводити масові заходи, а також закликав не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Але кожен самостійно може вшанувати наш прапор. Почитайте про нього да дізнатись щось нове. Адже поєднання синього і жовтого це не просто кольори одного з Державних символів, а ознака нескореності, витривалості і боротьби. 

Синьо-жовтий чи жовто-блакитний?

Сьогодні, у ці буремні часи державна символіка України набула особливого значення. На вулицях на кожному кроці майорять наші прапори. Однак поряд з ними ви можете побачити й інші стяги, які чомусь лякають деяких українців (для прикладу, чорно-червоний трактують не дуже позитивно). Хто зна, можливо, це просто необізнаність в історії, або ж банальне небажання дізнатися, що саме він символізує (адже сьогодні з вільним доступом до інформації, з Інтернетом та іншими технологіями це зробити не так уже й важко).

Виявляється, в народі національний прапор в Україні не один, їх використовуть аж три: офіційний синьо-жовтий, революційний червоно-чорний, та не зовсім звичний жовто-блакитний.

Усі ми знаємо, що офіційно наш державний прапор – синьо-жовтий. Чисте небо над полем пшениці – саме так вчать нас ще зі школи. Завжди вважалося, що українці є в основному хліборобською нацією. Але навіщо зводити все до чогось одного?

Ви, напевно, могли помітити, що на Майданах по всій Україні зустрічаються жовто-блакитні прапори. Здавалось би, це помилка неуважного мітингувальника. Але ви ніколи не замислювались над тим, як гармонійно це звучить – “жовто-блакитний”. Напевно, більшість із вас саме так його і називає!

Вважається, що цей прапор має дуже давнє походження. Розповідають, що на наші землі його принесли трипільці під час переселення народів. Таке поєднання кольорів дійшло до самої Індії (придивіться уважніше, вся країна майорить саме жовто-блакитними барвами, а не навпаки).

Такий стяг використовувався ще до хрещення Київської Русі. В часи татарських нападів він зник і відродився згодом на гербах українських міст.

Тільки уявіть, що одні з перших згадок датуються 1256 роком, коли на гербі Львова з'явився жовтий лев на синьому фоні. 

Дехто вважає, що вперше його затвердили офіційним державним прапором за часів Михайла Грушевського та Народної Республіки (а синьо-жовтим він став у часи правління гетьмана Скоропадського).