Роль бізнесу в розвитку громади

  • 1076

Фото без опису

Такою була тема круглого столу, який 16 вересня,  за участі представників бізнесу громади, Регіонального фонду підтримки підприємництва, АТ «Ощадбанку», фахівців обласних служб та селищної ради відбувся відбувся в залі засідань селищної ради.

Відкриваючи зібрання селищний голова Юлія Постернак подякувала підприємцям і аграріям громади за соціальне партнерство і підтримку в період активних бойових дій і не тільки. Голова громади закликала  бізнес  і надалі разом працювати  самовіддано, щоб забезпечити тут в тилу надійну роботу економіки, доки ЗСУ нищать окупанта на півдні і сході держави.

Фахівці з обласного центру: Світлана Товстоліс - заступник начальника Управління бізнес-клімату, споживчого ринку та ціноутворення - начальник відділу забезпечення розвитку підприємництва Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА, Сергій Мозолєв – начальник відділу мікро- малого та середнього бізнесу  Чернігівської філії АТ «Ощадбанк»,  Марина Кривопала – начальник відділу організації профорієнтації Чернігівського обласного центру зайнятості та Андрій Бардаков – начальник відділу бухгалтерського обліку та господарського забезпечення Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА надали підприємцям і аграріям детальну інформацію з приводу «Урядової програми єРобота»,  яка покликана  підтримати бізнес в цей непростий час.

За новою економічною стратегією уряду в Україні діє програма єРобота, завдяки якій на порталі Дія з 1 липня можна подати заявку на отримання гранту на власний бізнес чи навчання. єРобота включає шість програм:  

  • Перша програма — гранти до 250 тис. грн на будь-який мікробізнес.
  • Друга — гранти до 8 млн на розширення та створення підприємств у сфері перероблення.
  • Третя і четверта програми — гранти на висадку нових садів (до 400 тис. грн за 1 га) і побудову нових теплиць (до 7 млн грн).
  • П’ята програма — гранти для стартапів в ІТ.
  • Шоста — це гранти на навчання новим навичкам у сфері інформаційних технологій.

Виконувачка обов’язків Генерального директора Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області» Марія Фінюк, підсумовуючи інформаційний блок, закликала підприємців бути активними,  подавати заявки на отримання грантів, створювати нові робочі місця і стимулювати розвиток економіки області. Вона також запропонувала усім бажаючим допомогу у складанні бізнес-планів  та поданні заявок.

Усі виступаючі лишили свої контакти та озвучили готовність допомагати тим підприємцям, які виявлять бажання подати заявки на отримання грантів, консультувати  і надавати додаткові роз’яснення.

Начальник Управління Держпродспоживслужби Віктор Кошмак поінформував представників агробізнесу про алгоритм видачі фітосанітарного сертифіката на зернові культури, призначені до експорту.

У другій частині зібрання селищний голова, керівники фінансового управління  та відділу земельних ресурсів і комунальної власності селищної ради провели конструктивну дискусію з представниками агробізнесу щодо співпраці  і соціального партнерства. Говорили відверто про проблеми аграріїв і громади. Блокування портів через воєнні, ускладнена логістика спричинили проблеми з реалізацією врожаю, і як наслідок вплинули на фінансові спроможності господарств. Для громади у свою чергу – це відчутні втрати надходжень у вигляді земельного податку та ПДФО – двох найбільших джерел наповнення бюджету. Аграрії пообіцяли до кінця року виконати всі зобов’язання щодо сплати податків. Зокрема озвучили терміни виплати орендної плати пайовикам. Говорили і про укладання договорів оренди на землі проєктно-шляхової мережі, відумерлої спадщини. Це є ресурси, які можуть також наповнити бюджет.

Загалом агробізнес і селищна рада знайшли порозуміння в питаннях співпраці задля стабільної роботи економіки громади. Також аграрії висловили готовність надавати допомогу і щодо питань життєдіяльності територій, зокрема в розчистці доріг від снігу, використанні об’їзних шляхів для вивезення урожаю та інших.

Юлія Постернак подякувала аграріям за розуміння і готовність до співпраці та висловила впевненість,  що разом вдасться вистояти і дочекатися перемоги.