За кошти міжнародних донорів відремонтували укриття в опорних освітніх закладах громади

  • 1063

Війна розставила головні пріоритети. І до війни безпека життя була найпершим. Але сьогодні ми відчуваємо це вкрай гостро.

 

Освітянські заклади громади не розпочали очне навчання з 1 вересня, в тому числі і через відсутність або незадовільний стан укриттів у них. Однак, поки діти навчалися дистанційно, селищна рада не сиділа  склавши руки. Активно і наполегливо селищний голова Юлія Постернак з командою фахівців шукали фінансування  для проведення капітального   ремонту укриттів у Куликівському ліцеї та Куликівському закладі дошкільної освіти «Ромашка». Укриття в останньому в період бойових дій на Чернігівщині стало надійним прихистком для жителів селища та біженців. 

 

Пошуки донорів розпочалися ще у травні, і принесли бажані  результати. Добрий друг громади, волонтер з Польщі Генрік Сташевські допоміг залучити кошти польських благодійних фондів для ремонту укриття в садочку. Роботи вже на завершальному етапі і приміщення просто не впізнати. Нові яскраві облицювання стін, біленька стеля, підлога з плитки, оновлені комунікації, вентиляція, санвузол.

 

Паралельно з укриттям в садочку розпочали ремонт і у будівлі початкової школи. Сюди були залучені кошти з Чехії. За фінансової підтримки муніципалітету чеського міста  Славков у Брна упродовж листопада-грудня зроблено капітальний ремонт укриття.  Тут взагалі пророблено колосальну роботу. Колись захаращене старими партами та іншими речами підвальне приміщення перетворилося на сучасне яскравий функціональний простір.   Змонтовано систему опалення та вентиляції, збудовано аварійний вихід, проведено мережу освітлення. Утеплили, облицювали та пофарбували у яскраві кольори стіни укриття, облаштували санвузли, підсобне приміщення для зберігання запасу води, їжі, медикаментів та інших необхідних речей. Укриття вмеблювали зручними стільцями, встановили рукомийник, біотуалети, кулер для питної води, вогнегасники. Навіть плазму прилаштували, щоб дітям не було нудно під час  перебування в укритті.

 

Юлія Постернак особисто контролювала хід ремонтних робіт, терміни освоєння коштів, а також вчасне звітування міжнародним фондам. 

 

Напередодні Нового року приймальна комісія фахівців оглянула завершення ремонту в укритті школи і дозволила його експлуатацію.

 

Роботи в садочку на фінальній стадії.