Нагадуємо про обов’язковість сплати земельного податку за 2022 рік!!!

  • 889

Шановні користувачі та власники земельних ділянок,  

що розташовані на території  Куликівської селищної  територіальної громади!

 

Відповідно п. 14.1.72. Податкового кодексу України (далі – ПКУ) земельний податок – це обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів, окрім пільгових категорій населення визначених п. 281.1 ПКУ.

 

За несплату земельного податку ви, в першу чергу, несете відповідальність перед Законом, а також  наносите збитки місцевому бюджету, основним джерелом наповнення якого, на сьогоднішній день, є плата за землю. Відповідно до статті 141 Земельного кодексу України № 2768-ІІІ від 25.10.2001 (зі змінами та доповненнями) систематична несплата земельного податку є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

 

Відповідно п. 286.5. ПКУ нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 цього Кодексу, разом із детальним розрахунком суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку.

 

Платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку (з дотриманням вимог, визначених п. 42.4 ст. 42 ПКУ) звернутися до контролюючого органу (податкової інспекції)  за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:

- розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 281.4 і 281.5 цієї статті;

розміру ставки земельного податку;

- нарахованої суми плати за землю.

 

Сподіваємось на Вашу активну участь у сплаті податків до бюджету Куликівської селищної ради.

 

Додатково повідомляємо.

Фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю , в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.