Україна соборна. Разом до Перемоги!

  • 897

Фото без опису

22 січня в обрядовій залі Центру культурних послуг Куликівської  селищної ради відбувся урочистий захід «Україна соборна. Разом до Перемоги!» з нагоди Дня Соборності України.

22 січня 1919 року є однією з найважливіших історичних дат для України – днем проголошення Акта злуки Української та Західно-Української Народних Республік. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію величним національним святом - Днем Соборності України.

Сьогодні в умовах повномасштабної російської агресії проти України кожне державне свято, кожна важлива історична пам’ятна дата стає ще більш визначною і консолідуючою для українського суспільства. Вони є не лише маркерами української ідентичності та державності, а й ще однією потужною зброєю проти ворога. Бо ж війна йде по всіх фронтах, в  тому числі і інформаційно-патріотичному.

На початку заходу урочисто пролунав гімн України, після якого учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання пам'ять полеглих борців за свободу і незалежність нашої держави.

Це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель. Тому і в нашій громаді щорічно проводяться тематичні заходи виховного змісту в інтересах єдності та зміцнення громади, адже соборність передбачає не лише пам’ять про минуле.

Історичні паралелі початку минулого століття і сьогодення звучали в словах ведучої і знаходили відгук в серцях присутніх. Бо все, за що боролися наші пращури століття тому, актуальне і сьогодні. Тепер слова Державного Гімну України «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…»  набули реального, на жаль, змісту для кожного українця.  

День Соборності України втілив мрію українських патріотів. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом потужної енергії нації та прагнення до етнічної й територіальної єдності. Історичні події сформували підґрунтя, а ми, поєднані живим ланцюгом злуки, маємо відстоювати єдність та утверджувати національну ідею для збереження незалежної соборної демократичної України. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.  Соборність – мета Перемоги,  - такими словами завершила ведуча Інна Янголь патріотичний тематичний захід.

Про історичне підґрунтя  та саму подію проголошення Акту Злуки, про утворення підвалин та інститутів української державності у 1919 році  йшлося у відеоісторії «Українська революція 1917–1921 років. Як творилася держава», створеній Українським інститутом національної пам’яті, яку на завершення заходу запропонували до перегляду аудиторії.

Як завжди, музичною окрасою  заходу,  яка додала йому патріотичної  і урочистої атмосфери, стали пісні у виконанні артистів Центру культурних послуг та вихованців мистецької школи.

На вшанування пам’яті і подвигу тих, хто саме сьогодні виборює незалежність і соборність України, учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку воїнам АТО/ООС на меморіальній алеї Куликівки. Нині це вже учасники російсько-української війни. Символічно, що квіти до підніжжя поклали діти, бо саме заради їх майбутнього у вільній і соборній України, сьогодні запекло б’ються і віддають свої життя воїни на передовій.