Про безпеку на льоду, весняну повінь та контроль за якістю питної води

  • 994

Фото без опису

 

Говорили на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій селищної ради, яка відбулася 31 січня під головуванням селищного голови Юлії Постернак.

Члени комісії розглянули чотири питання порядку денного, які потребують прийняття відповідних рішень завчасно та  реагування  з окремих питань – невідкладно.

Так на засіданні комісії говорили:

  1. Про проведення профілактично-роз’яснювальної роботи серед усіх верств населення щодо правил безпечного поводження на льоду.
  2. Про весняну повінь 2023 року та готовність об’єктів господарства громади, комунальних служб громади до пропуску весняного льодоходу і повені у 2023 році.
  3. Про внесення змін до складу оперативного штабу  Куликівської селищної територіальної громади з ліквідації  можливих надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2022/2023 року.
  4. Про проведення лабораторних досліджень  питної води з водозабірних споруд централізованого та нецентралізованого водопостачання, які опинилися в зоні підтоплення.  

За результатами  обговорення рішенням комісії були визначені завдання відповідним службам:

Працівники ДСНС спільно із селищною радою продовжуватимуть профілактично-роз’яснювальну роботу щодо безпечного поводження на льоду. Планується проведення тематичних зустрічей з дітьми в освітніх закладах громади, інформування через ЗМІ тощо.

 

Спрогнозувати сьогодні  чи призведе цьогорічна весняна повінь до підтоплення придеснянських сіл важко, але всі служби мають бути готові до злагоджених дій в разі підтоплення. З цією метою відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства  доручено розробити план евакуації населення з населених пунктів, які знаходяться  в зоні ймовірного підтоплення. Також доручено відділу ЖКГ спільно з сектором економічного розвитку знайти благодійні фонди або програми, які могли б допомогти громаді поповнити матеріальний резерв на випадок надзвичайних ситуацій надувними човнами. У разі необхідності евакуації жителів підтоплених територій додаткові човни стануть в нагоді.

У разі підняття рівня води у водоймах зростає ризик потрапляння ґрунтових вод до водозабірних споруд централізованого і нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахт). Це може призвести до поширення інфекційних хвороб через збудники, які знаходяться у воді. Про це у своїй доповіді щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання розповсюдження інфекційних хвороб, що передаються водним шляхом, інформувала на засіданні комісії завідувач Куликівського відділення Чернігівського міськрайонного відділення державної установи «Чернігівський обласний центр  контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Наталія Іртач:

У 2022 році збільшилась кількість зареєстрованих випадків гострих кишкових інфекцій, хронічного вірусного гепатиту С. Фахівцями служби у минулому році було відібрано та досліджено 276 зразків води централізованого водопостачання, з них не відповідали гігієнічним вимогам  15 зразків. Загалом рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, однак саме в паводковий період  питна вода може стати головним фактором передачі групи кишкових інфекцій. У зоні ризику є зокрема. Кладьківка, 609 домогосподарств, де проживає 503 особи, із них діти – 74, сімей – 163. Основне джерело водозабезпечення яких – колодязне (шахтні, трубчасті). Враховуючи проблеми з енергозабезпеченням, збільшиться споживання води саме з трубчастих колодязів громадського користування.

Враховуючи вищевикладене рішенням комісії доручено старостам старостинських округів провести інвентаризацію та облікування колодязів громадського користування та, за необхідності, привести їх в належний санітарно-технічний стан.